Annonce

Tomatrisotto

Tomatrisotto

Jeg elsker risotto i alle afskygninger. Klassisk risotto med svampe, risotto lavet på perlespelt eller byg i stedet ris, risotto med kylling … og listen kan blive ved! En af de dejlige ting ved risotto er, at man kan tilpasse det til årstiderne og bruge, hvad man har liggende af grøntsager. Alle mine opskrifter på risotto finder du samlet lige her.

I dag kommer der en opskrift på en variant med tomat. En vegetarisk tomatrisotto, hvor der virkelig er knald på tomatsmagen. Det er den gennemtrængende smag, så hvis du er fan af tomat, vil du helt sikkert elske denne ret. Hvis du spørger mig er tomater uundværlige i et køkken, og derfor har jeg også en del opskrifter med tomater på bloggen.

Når risotto og tomater fusioneres, så får man altså noget nær min yndlingsspise til aftensmad. Og så er det tilmed vegetarisk og nemt at lave!  

Tomatrisotto

Tomatrisotto

Cremet tomatrisotto med parmesan og timian. Risottoen er spækket med umami og smag – opskriften er nem og vegetarisk. Servér fx med burrata.
4,80 fra 5 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse30 minutter
I alt40 minutter

Ingredienser

  • 100 g tomatpuré*
  • 1 dåser hakkede tomater
  • 30 g olivenolie*
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stk løg
  • 500 g risottoris
  • 4 kviste frisk timian
  • 200 ml hvidvin
  • 1000 ml grøntsagsfond
  • 50 g soltørrede tomater*
  • 10 stk cherrytomater
  • 100 g Parmesan
  • salt og friskkværnet peber
  • 0,5 stk citron

Tilbehør

  • 1 stk burrata

Fremgangsmåde

  • Blend tomatpuré med hakkede tomater.
  • Hak løg fint, pres hvidløg og snit timian fint.
  • Varm en gryde op, tilsæt olie og svist hvidløg og løg i 5-10 minutter ved lav varme, til de er klare og bløde. 
  • Tilsæt risottoris samt timian. Skru op for varmen, tilsæt hvidvin og lad alkoholen fordampe i fem minutter.
  • Rør grøntsagsfond med de blendede tomater. 
  • Hak de soltørrede tomater i mindre stykker.
  • Tilsæt tomatfonden lidt ad gangen, under omrøring. Når risene begynder at absorbere væsken, tilsættes lidt mere. Sådan forsætter du. Det tager ca. 25 minutter. Men test risene af, så de hverken bliver for ukogte eller overkogte.
  • Når risene er ved at være møre, tilsættes hakkede soltørrede tomater, friske cherrytomater samt halvdelen af parmesan. Rør risottoen godt rundt, læg låg på og lad risottoen sætte sig i et par minutter, er den for klæg kan du spæde op med mere vand til en cremet konsistens. 
  • Smag til med salt og friskkværnet peber samt citron. Tilsæt den resterende mængde parmesan lige inden servering. 
  • Anret i skåle og servér med en kugle burrata eller mozzarella til eller bryd den i stykker og anret ovenpå. Parmesanost er også dejligt.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Cremet tomatrisotto med tomatpuré og hakkede tomater

En risotto skal være cremet på tungen og have et let bid. Og så må den meget gerne smage af noget. Det gør denne tomatrisotto bestemt, for der er skruet helt op for tomatsmagen med både tomatpuré, hakkede tomater, friske cherrytomater og soltørrede tomater. 

De hakkede tomater kan også skiftes ud med flåede tomater eller flere friske tomater. Så skal du dog bruge en god slat. Den nemme løsning er at bruge passata – så behøver du nemlig ikke blende tomaterne. 

De soltørrede tomater kan også godt udelades, men det smager SÅ godt, så jeg vil anbefale dig bare at gå all in med tomaterne. De giver desuden lidt bid til retten. 

Læs også: En anden dejlig hverdagssret med tomat som jeg laver igen og igen er min opskrift på nem tomatgalette med pesto og pistacienødder, som er en slags åben tærte.

Tomatrisotto med parmesan

Tomatrisotto med mozzarella : burrata

Vegetarisk risotto med tomat

Risotto med tomat er en perfekt ret til en vegetarisk aften. Du kommer nemlig ikke til at savne kød, da der er spækket med umami fra både tomat og parmesan. Derudover bruges hvidvin og grøntsagsfond til at koge risene, så de får masser af smag. Jeg smager desuden til med citron til sidst for at sikre at retten er balanceret i forhold til smage. 

Mangler du inspiration til vegetarisk aftensmad, så har jeg også samlet en masse opskrifter, hvor den her tomatrisotto selvfølgelig indgår. 

Opskrift på tomatrisotto med parmesan

Opskriften er ret simpel, især hvis du har prøvet at lave risotto før. Den eneste forskel er blot at grøntsagsfonden i denne opskrift blandes sammen med blendede tomater, så du altså koger risene i en tomatfond. 

Udover at tomat selvfølgelig er en essentiel ingrediens, så skal man altså heller ikke undervurdere hvad parmesan kan gøre ved en risotto. Det er nemlig sådan retten bliver dejlig cremet. 

Tomatrisotto med mozzarella eller burrata på toppen

Vil du gerne anrette risottoen flot, så riv lidt parmesan ovenpå. Skal der kræses endnu mere for gæsterne, så server med mozzarella eller burrata på toppen. Bruger du mozzarella kan du bryde den i mindre stykker og anrette det. Vil du bruge burrata har du at gøre med en mere cremet og flødeagtig ost, som kan være sværere at dele i stykker. Den kan derfor med fordel serveres ved siden af. 

Tip: Hvis du er vild med burrata og tomat i kombination, så vil du med høj sandsynlighed også synes denne salat er lækker. Her er tomaterne skåret i skiver og serveres med en grøn urteolie og burrata på toppen.

Tomatrisotto opskrift

Variationer af risotto med tomat 

Tomatrisottoen her er et oplagt vegetarisk måltid, men kan altså også sagtens varieres, hvis du bedst kan lide ideen om at tilføje kød. Også andre spændende ingredienser kan variere retten: 

  • Pesto: Vend lidt rød pesto i, bare en spiseskefuld, og du har en skøn tomatrisotto med pesto, hvor der skrues endnu mere op for tomaterne. 
  • Kylling: Hvis du har lidt kylling tilovers fra en helstegt kylling eller lignende. Du kan også spise risottoen som tilbehør til kylling.  
  • Bacon: Steg lidt af på en tør pande og drys på toppen eller vend det i.
  • Basilikum: Hvis du er glad for basilikum, kan du komme det i eller ovenpå. Det pynter virkelig. 
  • Svampe: Giver mere fylde og umamismag! 
  • Spinat: Tilføj et par håndfulde frisk spinat lige inden servering til de falder let sammen. Du kan også gå all-in på spinat og lave en spinatrisotto.

Har du noget risotto tilovers? Prøv at lave risottokugler eller risotto deller af det.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 977
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments