Jordskokkesuppe med urteolie

Jordskokkesuppe topping

Jeg elsker suppe! Og jeg kan sagtens spise suppe til aftensmad i flere dage i træk. Især om vinteren, når det er koldt udenfor og man bare trænger til noget at varme sig på. Men sådan er jeg nok ikke den eneste, der har det. 

Eftersom jeg ret tit laver supper, har jeg tonsvis af opskrifter på supper. Denne suppe, der tilføjes til samlingen i dag, er en skøn suppe baseret på den skønne rodfrugt jordskokken. Og nu er det altså blevet sæson for jordskokker – så her kommer straks en opskrft på jordskokkesuppe. Og nu vi er ved rodfrugter, så kan jeg anbefale at prøve gulerodssuppe med flødeost.

Jordskokkesuppe

Jordskokkesuppe

Cremet og fyldig jordskokkesuppe uden kartofler, smagt til med timian og fløde. Anret med urteolie og nybagt brød.
5 fra 2 stemmer
Antal: 2 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse25 minutter
I alt30 minutter

Ingredienser

Suppe

  • 500 g jordskokker
  • 1 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 6 kviste frisk timian
  • 30 g smør
  • 100 ml hvidvin
  • 500 ml grøntsagsboullion*
  • 100 g creme fraiche 38 %
  • 1 stk citron
  • salt og friskkværnet peber

Urteolie

  • 130 g smagsneutral olie
  • 1 lille håndfuld bredbladet persille
  • 1 lille håndfuld frisk estragon
  • 1 håndfuld basilikum
  • ½ stk citron
  • 1 tsk flagesalt

Køkkenudstyr

  • Vitamin suppeblender* Genial til at lave cremede supper, plus den også har en varme-funktion der holder suppen varm undervejs, så du kan servere den direkte fra beholderen. Det er den bedste blender efter min mening, og du kan lave alt i den.

Fremgangsmåde

  • Skær de rensede jordskokker i mindre stykker. Hak løg, hvidløg og timian fint. 
  • Varm en gryde op på højeste blus, når gryden er varm tilsættes halvdelen af smørret. Når smørret er bruset op tilsættes jordskokkerne og de ristet af i ca. 1 minut.
  • Kom nu løg, hvidløg og timian på panden og steg dem med i ca. 30 sekunder.
  • Kom hvidvin i gryden og lad alkoholen fordampe, det tager ca. 30-45 sekunder. Kom nu bouillonen ved og kog i ca. 25 minutter. Lav imens urteolien.
  • Kom det hele i en blender (læs under køkkenudstyr, hvilken blender jeg anbefaler) og tilsæt fløde eller creme fraiche og blend indtil suppen er cremet. Smag til med salt, peber og citronsaft. 

Urteolie

  • Olie og urter blendes fint i et par minutter. Smag til med citronsaft og salt.
  • Anret suppen i skåle og tilsæt urteolie som på billederne.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Cremet og fyldig suppe med jordskokker – uden kartofler

Mange lignende opskrifter føjer kartofler til suppen for at fylde den ud. Jeg synes dog sagtens jordskokker kan bære at blive lavet til en suppe alene, så min opskrift er uden kartofler, og ren jordskokker.

Blendede jordskokker har en dejlig cremethed, og jeg tilsætter desuden en smule creme fraiche for at gøre suppen endnu mere cremet. Fløde kan også bruges eller en lille sjat kokosmælk, hvis du har en rest fra en dåse stående.  

En anden hvid og smuk suppe, jeg for nylig har delt, er denne blomkålssuppe, som gøres farverig med chorizo og æble på toppen. 

Jordskokkesuppe opskrift

Jordskokkesuppe

Opskrift på jordskokkesuppe med hvidvin og timian

Jordskokker, løg, grøntsagsbouillon og så en sjat hvidvin. Mere har man sådan set ikke brug for for at lave en jordskokkesuppe. Jeg tilføjer dog gerne timian i selve suppe – det er nemlig en skøn krydderurt til sådanne, hvide vintersupper. Du kan også pynte med lidt timian på toppen eller lave den urteolie, jeg har serveret min jordskokkesuppe med.

Suppen er med hvidvin bruges for smags skyld – alkoholen når at dampe af, inden retten serveres. Så opskriften er stadig børnevenlig. 

Når grøntsagerne er snittet og svitset, så skal suppen sådan set bare passe sig selv til jordskokkerne er møre. Så det er en dejlig nem opskrift til en kold, travl vinterdag. 

Inspiration til flere opskrifter med jordskokker: Jordskokkerisotto, jordskokkesalat med æbler eller bagte jordskokker med timian.

Topping inspiration til jordskokkesuppe

Man spiser suppe fordi det varmer, men i høj grad også fordi toppings på suppe er noget af det lækreste, i hvert fald hvis du spørger mig. Derfor er det også ret nødvendigt at drysse noget lækkert topping på denne suppe, og jeg har et par forslag her: 

  • Bacon eller chorizo: Et par skiver spansk, stærk pølse, præcis som jeg gjorde med min blomkålssuppe, eller nogle sprøde, danske bacontern. Det virker. 
  • Ristede kikærter: For mere fylde og vegetarisk topping. Ristede kikærter tilføjer et godt crunch, helt uden bacon. 
  • Urteolie: Urteolie tilføjer både smag og æstetik. Opskriften får du sammen med suppen. Sørg for at bruge en god olivenolie. 
  • Creme fraiche: Et par teskeer er lækkert, som du kan swirle rundt. Det er en nem løsning, som bare fungerer.  

Tilbehør til jordskokkesuppe

Server gerne suppen med:

  • Nybagt brød, fx surdejsbrød eller foccacia. Ret ofte finder jeg på at lave suppe, bare fordi jeg lige har bagt brød! 
  • Torsk: En lille idé, der kan gøre suppen perfekt som forret. Steg et stykke torsk, læg det i bunden og hæld suppen ved, men så det ikke dækker. Og så et gavmildt drizzle urteolie.  
  • Kammuslinger: Kan steges på panden i lidt smør og serveres i suppen. Smagen af kammuslinger og jordskokker går skønt sammen.   

Inspiration til flere suppe opskrifter: Nem opskrift på suppe med butternut squash og linsesuppe.

Jordskokkesuppe med urteolie
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments