Aioli – nem hvidløgs mayonnaise

hjemmelavet hvidløgsmayonnaise.

Aioli er en fantastisk lækker hvidløgsmayonnaise, som man selv nemt kan lave. Ud af dagens opskrift får du den bedste og mest cremede hvidløgs dip, som kan bruges til alt fra fritter til friturestegt fisk.  

Aioli stammer fra Spanien og betyder ’hvidløg og olie’ – og det er sådan set de primære ingredienser, måske lige sammen med æggeblommer.

Nem opskrift på hjemmelavet aioli

Sådan en hjemmelavet aioli dip er super nem at lave, fordi det netop kun er få ingredienser, man skal bruge. Jeg laver dippen som en hvidløgsmayonnaise, hvor jeg altså laver en emulsion af æggeblommer og olie og tilføjer hvidløg. 

Det er vigtigt at bruge en smagsneutral olie, som ikke giver en gennemtrængende smag til din aioli dip. Vindruekerneolie og solsikkeolie er begge to gode bud – brug ikke olivenolie eller rapsolie. 

hjemmelavet aioli

Lav en hurtig aioli med stavblender

Udover at ingredienslisten er kort, så har min opskrift på aioli også en utrolig nem fremgangsmåde. Jeg laver nemlig min aioli med stavblender. 

Man kan blande alle ingredienser sammen undtagen olie og langsomt stå og håndpiske olien i – eller man kan lave aioli med stavblender og bare blende alle ingredienserne sammen med en stavblender. Det er super nemt og har ikke en tendens til at skille.

Hjemmelavet aioli

Aioli

Aioli er en skøn spansk dip, som du nemt kan lave med stavblender. Her får du en hurtig opskrift på lækker hjemmelavet hvidløgsmayonnaise.
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 1 Glas
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

  • 2 stk æggeblommer
  • ½ stk citron (saften)
  • 1 fed hvidløg
  • 100 g smagsneutral olie (fx vindruekerne eller solsikkeolie)
  • salt og friskkværnet peber

Noter

Kan holde sig på køl i 2 uger.

Fremgangsmåde

  • Kom æggeblommer, citronsaft, hvidløg og olie en en høj beholder eller et glas.
  • Kom stavblender i bunden af glasset og blend til en cremet mayo.
  • Smag til med salt og peber.
  • Kom den færdiglavede mayo i glas, og opbevar på køl.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Mayonnaise med hvidløg

Aioli er sådan set bare som en mayonnaise med hvidløg. I min optik skal man derfor kunne smage hvidløg tydeligt i dippen, men du kan bruge den mængde hvidløg du foretrækker. 

Er du ude efter den helt nemme løsning, kan du selvfølgelig bare lave aioli med mayonnaise, hvor du altså tager en færdiglavet mayonnaise, blander med hvidløg og lader det trække lidt. Jeg synes dog det er en god køkkenfærdighed at have at kunne lave en hjemmelavet mayonnaise, så jeg vil klart anbefale dig at prøve at lave aioli med mayonnaise fra bunden – det er virkelig nemt. 

Når du selv laver mayonnaisen, kan du også selv bestemme, hvor tyk den skal være ved at tilføje mere eller mindre olie. Hvis du fx gerne vil have en aioli dressing, tilføjer du bare lidt mere olie, så konsistensen bliver tyndere. Du kan også blot tilføje lidt vand for at få dressing konsistens.  

Aioli opskrift

Hvad er forskellen på aioli og mayonnaise?

Det kommer an på, hvem du spørger. Der findes varianter i Spanien, Italien og Frankrig, hvor holdningen til, hvad der skal i en ægte aioli er forskellig. I Spanien er der en udbredt holdning til, at der hverken skal æg eller citronsaft i – og så er aioli noget helt andet end mayo. 

I Frankrig putter man derimod gerne æg, citronsaft og tilmed sennep i aioli – og så har man sådan set bare en mayonnaise, hvor man har tilsat hvidløg.

Hvad bruger man hvidløgsmayonnaise til?

Det kan bruges til alt! Det er perfekt som dip til fx ovnkartofler eller ovnbagte grøntsager, og det egner sig helt genialt som smørelse i en burger. Du kan også servere aioli til bagekartofler

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments