Annonce

Gremolata

Gremolata opskrift

Jeg stiftede for nyligt bekendtskab med gremolata, da jeg lavede min opskrift på osso buco. Her brugte jeg det som topping, da min kæreste Olivier fortalte mig, hvor lækkert det var. Og han havde virkelig ret! 

Efterfølgende har jeg været ret solgt på krydderiblandingen, da den er nem at lave, frisk i smagen og perfekt som topping på salater, suppe og gryderetter. Og så går det godt til fisk, særligt til laks

hvad er gremolata

Gremolata

Gremolata er en skøn blanding af persille, hvidløg og citron. Læs mere her om hvad gremolata er og hvad du kan bruge det til.
5 fra 1 stemme
Antal: 1 glas
Forberedelse5 minutter
I alt5 minutter

Ingredienser

Gremolata

  • ½ bundt bredbladet persille
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk citron

Fremgangsmåde

Gremolata

  • Persille hakkes groft og hvidløg finthakkes.
  • Vend med citronskal fra en hel økologisk citron.
  • Drys på fx suppe, salater eller gryderetter.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hvad er gremolata?

Gremolata eller gremolada består af hakket persille, citronskal og hvidløg. Intet andet! Det er et italiensk påfund, og man bruger det som topping eller pynt, fx ovenpå italienske retter som osso buco. Gremolata er virkelig skønt, da det tilføjer en frisk og syrlig smag og derfor kan være med til at gøre tunge retter lidt lettere. 

Gremolata til fisk

Gremolata med citronskal og urter

Opskrift på gremolata

Persille hakkes groft. Hvidløg hakkes fint. Det vendes med citronskal. That’s it. Tre ingredienser er alt du skal bruge til denne opskrift samt minimal forberedelsestid. Du kan evt. prøve dig frem med at erstatte persille med andre friske krydderurter, som fx basilikum, men persille er et dejligt dansk valg, da det jo nærmest er vores nationalkrydderi.  

gammeldags Osso buco

Hvad kan jeg bruge gremolata til?

Gremolata kan bruges dér hvor persille, citron og hvidløg passer godt. Så det er jo en del steder! Her får du mine ideer til hvor gremolata passer perfekt: 

  • Gryderetter: De dejlige simreretter, vi spiser om vinteren, får et skønt løft af en syrlig krydderiblanding som gremolata. Prøv fx ovenpå osso buco, hvor det traditionelt hører til.
  • Risotto: Jeg har en stor forkærlighed for risotto, og enhver risottoret kan toppes med gremolata. Men en helt plain og klassisk risotto vil være oplagt. Sådan en grundopskrift på ristotto kan fx godt trække lidt ekstra krydderi.
  • Laks: Jeg er vild med laks og forudså med det samme, at gremolata ville passe godt til. Nu hvor det er testet, kan jeg kun anbefale dig også at prøve det. Om det så bliver på varmrøget laks eller fx en tærte med laks.  
  • Fisk: Prøv også gremolata til andre fisk end laks, fx torsk. Bagt torsk i fad eller ovenpå en brandade.
  • Pasta: En italiensk topping på pasta? Det er vel næppe en overraskelse, at dén kombi er god. Find en opskrift på en lækker pastaret her
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments