Annonce

Rabarberkompot til det søde og salte køkken

Rabarberkompot opskrift

Rabarber smager fantastisk når de er i sæson og jeg glæder mig hvert år! Når de lange lyserøde rabarber, så småt begynder at skyde frem, betyder det selvfølgelig at man kan lave sig nogle dejlige rabarber opskrifter. En af mine yndlingsopskrifter er denne tærte med rabarber og marcipan, så god!

I dag vil jeg dele en dejlig opskrift på rabarberkompot, som kan bruges til alt fra kylling og kød, men også morgenmad som fx grød, skyr eller chiagrød. Derudover kan du bruge rabarberkompot i søde sager, eksempelvis desserter som fx rabarbercrumble eller kager som cheesecake eller rabarbertrifli. Du kan også komme det i rabarberhorn i stedet for stykker af rabarber.

De sprøde, men syrlige stængler er super sunde og spækket med fibre, antioxidanter og C-vitaminer. Så spis endelig løs og afprøv dig med nogle lækre opskrifter. Rabarber kan nemlig bruges i både det søde og salte køkken, og eftersom det er så nemt at koge sig en rabarberkompot i en gryde på blot 15 minutter, er det jo skønt at have sådan et glas stående i køleskabet.

Brug rabarberkompot i det salte køkken

Jeg synes rabarber er fantastisk at bruge i det søde køkken, men faktisk også det salte køkken, fx til en helstegt kylling eller magert kød. Jeg er vild med den syrlighed, som rabarberen tilføjer til aftensmadmåltid. Og så pryder den også med den smukke lyserøde/pinke farve – den er jo så smuk og kan løfte ethvert måltid.

Nem hjemmelavet rabarberkompot til skyr, ost og andet morgenmad

Jeg er så heldig, at både mine forældre og farmor har rabarber i haven, så da jeg var hjemme sidst nuppede jeg nogle med hjem. Det resulterede i en omgang rabarberkompot, som jeg kan bruge som topping på min morgenmad – jeg elsker fx kombinationen af skyr, rabarkompot og müsli. Den lyserøde kompot er også perfekt ovenpå chiagrød eller i selskab med ost.

Nem rabarberkompot opskrift

Opskrift på rabarberkompot

Det er virkelig nemt at lave sin egen rabarberkompot. Det tager ikke mere end 10-15 minutter at lave sådan en portion. En portion svarer ca. til to glas, afhængige af størrelsen på dine glas selvfølgelig. Til opskriften kan du både bruge frosne eller friske rabarber.

Hvis du vil lave en dobbelt portion, som skal kunne holde sig mere e 14 dage i køleskabet, er det en god idé at tilsætte lidt atamon. Atamon er nemlig med til at hæmme væksten af skimmel- og gærsvampe, så derfor bruges det til at konservere med.

TIP: Hvis du er vild med kompotter eller andre spændende toppings, så kan du tage et kig på fx min opskrift på blommekompot eller æblekompot.

Få opskriften på kompot med rabarber her:

Rabarberkompot opskrift

Rabarberkompot

Opskrift på rabarberkompot til det søde og salte køkken. Brug den syrlige kompot på morgenmaden som fx skyr eller ost, i kager og desserter eller til kylling.
4,85 fra 13 stemmer
Antal: 1 glas
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

  • 1000 g rabarber (renset vægt)
  • 100 g rørsukker*
  • 1 dl vand

Forslag til krydderier

Noter

  • Til opskriften kan du både bruge frosne eller friske rabarber.
  • Opbevar kompotten på køl i et skoldet glas. 
  • Kan fryses. 

Fremgangsmåde

  • Rabarber skæres i tern, ca 2 x 2 cm og lægges i en gryde med vand og sukker. Måske der skal tilsættes ekstra sukker – afhænger af de enkelte rabarbers syrlighed.
  • TIP: Hvis du ønsker kun at bruge rabarberkompotten i det søde køkken, kan du med fordel koge vaniljekorn fra en hel vaniljestang med.
  • Lad ingredienserne koge langsomt op i 10-15 minutter, afhængig af hvor grov du vil have din kompot. Nu skal det blot afkøle. Kom det på skoldede glas og opbevar på køl.
  • Nyd det på alverdens lækkerier, f.eks. på grød, skyr, chiagrød eller i desserter og kager. Kun fantasien, sætter grænser. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sådan laver du en sund rabarberkompot uden sukker

Når jeg laver en rabarberkompot smager jeg løbende til med rørsukker. Mængden af sukker afhænger nemlig af rabarbernes surhedsgrad. Det kan virkelig varierer, efter sæson og sort. Start med lidt, og kom så mere i løbende. Hvis du holde den forholdsvis sund, skal du spare på mængden af sukker.

Hvis du vil lave en sukkerfri rabarberkompot kan du bruge sukrin eller honning til at søde med. Det fungerer fint, og du kan altid smage den til efter behov.

Jeg koger rabarberne op i en gryde sammen med en smule vand – kun lige så de bliver dækket og det kan koge. Tiden afhænger også af rabarberne: Jo grovere du ønsker din kompot, desto kortere kogetid. Skal den derimod være mere cremet og blød, som på billederne, kan du lade rabarberne koge mere ud. Men vær forsigtig, så det ikke bliver for smattet.

Prøv også: Du kan også lave en omgang råsyltede rabarber eller bagte rabarber, hvis du har lyst til at udvide dine rabarber-toppings.

Rabarberkompot til kager og dessert

Holdbarheden på rabarberkompot

Du kan som sagt tilsætte atamon, hvis du vil have den stående i mere end 14 dage på køl. Men ellers skal du opbevare kompotten i et rent, skolet glas – det kan være et gammelt syltetøjsglas.

Kan man fryse kompot med rabarber?

En anden mulighed er også at fryse rabarberkompotten ned, men vær opmærksom på at den kan krystallisere ret hurtigt. Men så snart du lader den tø op, er den cremet og lækker igen.

Rabarberkompot-til kylling

Søde desserter og kage med rabarberkompot

Hvis du ikke har den mulighed for at plukke rabarber i haven, så kan de købes i de fleste supermarkeder i sæsonen, og i nogle velassorterede supermarkeder fås de også på frost. Når du først har lavet dig en rabarberkompot, er den genial i desserter som rabarbertrifli eller til is med hvid chokolade på toppen.

Hvis du er forelsket i tanken om en kage med rabarber, kan jeg anbefale dig denne opskrift på rabarberkage med marcipan Eller nogle svampede rabarbermuffins for et andet udtryk.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments