Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Instagram Facebook Pinterest
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Instagram Facebook Pinterest
  • Alle opskrifter
    • Anledning
      • Gæstemad
      • Tapas
      • Brunch
      • Nytår
      • Jul
      • Påske
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter

Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Gå til opskrift Jump to Video Udskriv
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Jeg sidder og drømmer mig tilbage til det bedste brød, jeg nogensinde har sat tænderne i. Vi skal helt tilbage til maj måned, hvor jeg befandt mig i Paris. Jeg lover at omgivelserne – lige i dette moment – ikke havde nogen indflydelse. I stedet handler det alene om det mest vidunderlige friskbagte surdejsbrød, hvor smørret smeltede langsomt ned i de luftige huller.

Det perfekte surdejsbrød og en opskrift på det

Siden da har jeg ikke kunne få brødet ud af hovedet. Så derfor fik jeg lyst til at skabe et brød, som spiller. Et brød, som jeg altid kan vende tilbage til – et brød, som skal være simpelt og nemt at gå til! Jeg har derfor siden da eksperimenteret med forskellige surdejsopskrifter, for at blive klogere på tekstur, smag og meltyper. 

Som noget nyt er jeg begyndt at lave autolyse bagning hver gang jeg bager med surdej, og det giver mig fantastiske resultater. Metoden kan du desuden anvende i alle dine brød og boller. 

For at man selvfølgelig kan lave et surdejsbrød, skal man bruge en surdejsstarter. Min surdejsstarter har jeg selv lavet og du kan se min guide lige her – step by step. Du kan også være heldig at få fat i en surdej fra en bekendt eller ved en bager. 

Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Hvad er autolyse?

Autolyse er en metode, hvor mel og vand blandes sammen, inden æltningen går igang. Efter mel og vand er blandet sammen, skal blandingen have lov at hvile. Autolysens varighed kan variere, alt fra 30 minutter til flere timer. Dette afhænger af mel og opskrift.

Under autolyse metode, absorberer melet vandet fuldstændig. Dejen trækker sig sammen og det aktivere enzymerne i melet, og proteinerne starter udviklingen af glutennetværket. Enzymerne nedbryder stivelsen og dejen bliver mere glat og elastisk at arbejde med.

Under denne proces, skal der hverken æltes eller tilsættes salt. Salten undlades, da det ellers vil resultere i at glutennetværket bliver strammet, hvilket sænker udviklingen af et godt glutennetværket, som er dét vi gerne skal arbejde os hen mod. Det vil derfor modarbejde autolyse, og det vil føles sværere at strække dejen ud, netop på grund af saltets spændingseffekt der trækker dejen sammen på en mere “falsk” måde.

Hvorfor laver man autolyse når man bager?

Metoden lyder måske mere teknisk og kompliceret, end den egentlig er. Men det ér en meget let måde at arbejde på. Det giver både dej og det færdige brød en flot struktur, fordi glutennetværket har fået lov at udvikle sig. Processen sikrer, at der dannes gluten i dejen.

Du behøver ingen røremaskine i denne proces. Jeg vil faktisk anbefale dig at bruge hænderne til hele processen, da det giver dig en fornemmelse for hvad autolysen har gjort ved din dej. Der er en forskel på dejen når mel og vand er blandet kontra 60 minutter efter den har gennemgået autolyse. Der er en sket en forskel med ved både spændstighed og smidigheden.

Nedenfor deler jeg en opskrift på et surdejsbrød, hvor jeg har anvendt metoden. Det er ikke et must at bruge røremaskine til opskriften. Brug gerne hænder, så du får en fornemmelse for dejens udvikling og spændstighed.  

Opskriften på et brød med autolyse får du her:

Reklamelinks er markeret med*
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Surdejsbrød med autolyse

Autolyse metode er når mel og vand blandes sammen, inden æltningen går igang. Efter mel og vand er blandet sammen, skal blandingen have lov at hvile.
4,46 fra 24 stemmer
Antal: 1 brød
Hævetid8 t

Ingredienser

  • 150 g surdej
  • 400 g vand (25°)
  • 360 g hvedemel (gerne økologisk)
  • 160 g fuldkorns hvedemel (gerne økologisk)
  • 14 g flagesalt*

Køkkenudstyr

  • Weck glas*
  • Dejskraber*
  • Condibøtter*
  • Hævekurv*
  • Stentøjsgryde, 4 L*

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Autolyse: Vand og mel afvejes og røres godt sammen til det er homogen og der ikke er klumper af mel. Der skal ikke æltes, men blot røres.
  • Lad dejen stå og hvile i 60 min, på køkkenbordet i skålen.
  • Tilsæt surdej og salt – sørg for, at det er æltet godt det ind i dejen. Ælt gerne i 10 minutter (evt. på røremaskinen), ved lav hastighed så der dannes et godt glutennetværk, som jeg beskrev oppe i blogindlægget. Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger denne firkantet*. Lad den stå på køkkenbordet i 5 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO længere nede). 
  • Efter de 5 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer). 

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, en time før du skal bage så dejen kan vågne. 
  • Skru ovnen op på 250 grader. Kom en støbejernsgryde ind i ovnen, og lad gryden varme op i 30 minutter. Tag den varme gryde ud, drys lidt mel i bunden og hæld forsigtigt dejen heri – pas på luftboblerne der er dannet. Drys evt. med lidt mel på toppen også.
  • Læg låget på og bag brødet 35 minutter i ovnen. Skrud ovnen ned på 225 grader og tag låget af. Giv det yderligere 20 minutter, til brødet er gyldent, sprødt og lyder hult, når du banker på det.
YouTube video
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip
Kategorier - Artikler, Bagværk
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

82 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Kærnemælkshorn med æble og marcipan

Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

Madfotografering – gode tips og bag kulisserne

brød med fuldkorn

Fuldkornsbrød med speltmel og sesamfrø

Bananbrød med surdej og chokolade

Bananbrød med surdej og chokolade

Pizzadej til hjemmelavet pizza

Pizzadej til hjemmelavet pizza

Surdejsbrød med valnødder og figner

Surdejsbrød med valnødder og figner

nemme havregrynskugler

Havregrynskugler med kokos

Bagt æblegrød med hvid chokolade og mandler

Bagt grød med æble og hvid chokolade

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottesdk

View

Jan 30

Open
Gulerødder er en skøn grøntsag, som langt de fleste heldigvis elsker – inklusiv mig!⁠
⁠
De er skønne i farven, søde i smagen og kan både tilberedes og spises rå. ⁠
⁠
Der er utrolig mange lækre ting man kan lave med gulerødder, så hvis du er træt af bare at snacke gulerodsstave, kommer her et væld af opskrifter, som jeg håber kan være med til at inspirere dig til at bruge gulerødder i mange flere retter!⁠
⁠
🥕 Asiatisk salat med soyamarinerede kylling og gomadressing⁠
🥕 Gulerodsboller⁠
🥕 Wok med nudler og kylling⁠
🥕 Pulled pork hotdogs⁠
🥕 Gulerodsrisotto⁠
🥕 Wok med oksekød⁠
⁠
Find mange flere retter med gulerødder på Marialottes.dk. Find også retterne via link i bio!⁠
⁠
#gulerøder #carrots #opskriftermedgulerøder #marialottes⁠

marialottesdk

View

Jan 29

Open
Ugens madplan er fyldt med skønne retter. Du får lige et hurtigt indblik i den:⁠
⁠
I uge 5 kan du glæde dig til ⁠
💚 RATATOUILLE MED MOZZARELLA & PANZANELLA⁠
⁠
💚 PIKANT KYLLING I FAD MED GRØNT⁠
⁠
💚 SPANSK TORTILLA MED SØD KARTOFFEL & ROSENKÅLSSALAT ⁠
⁠
💚 STEGTE TOMATER MED GEDEOST & SALAT MED SPRØD KYLLING⁠
⁠
💚 PASTA MED ROSENKÅL OG SERRANO SKINKE⁠
⁠
💚 CÆSAR SALAT MED KYLLING⁠
⁠
Ugens søde sag er⁠
🍫 BANANKAGE MED CHOKOLADE⁠
⁠
Skal du have nogle af retterne næste uge? 😉⁠
⁠
Så er der ikke meget andet at skrive end RIGTIG GOD UGE ⭐️⁠
⁠
Knus, Maria⁠
⁠
#madplan #matplan #nemmad #gratismadplan #ugensmad⁠

marialottesdk

View

Jan 25

Open
POLENTAFRITTER ⭐️⁠ Sprøde udenpå og bløde indeni!⁠ De er bagt og ikke friturestegt. Så de kan forberedes dagen før og bages sprøde når du skal have dem.⁠
⁠
De her fritter er en fantastisk snack, eller tilbehør 🙃 De er toppet med krydderier, og her kan du virkelig tilpasse dem til din smagsløg. Giv dem f.eks. barbeque krydderi hvis du skal bruges til noget grillet, eller provencekrydderi hvis de skal bruges til en nem snack 😉 ⁠
⁠
Majsgrød koges, parmesan tilsættes, masse stivnes i et fad, skæres herefter ud i stave, vendes i olie og bages i ovnen 👩🏼‍🍳⁠
⁠
MUMS⁠! Jeg serverer dem til en skøn og cremet mayo 😋 Dyppe-dyp i dip er selvfølgelig også skønt! De er virkelig alsidige og du må bare prøve dem. Se videoen og find opskriften på Marialottes.dk⁠. 
.
.
.
#marialottes #polentafritter #fritter #nemsnack #snack #nemmad #sprødefritter #polentamel #polenta #polentagryn #sundefritter #glutenfrifritter

marialottesdk

View

Jan 24

Open
Reklame + RABATKODE TIL DIG! 🥬🍎🧀🥒🍋 Jeg har fundet det fedeste online supermarked i Kbh, som jeg er begyndt at handle fast hos: @foody.dk! De er byens billigste, har UTROLIG meget økologi og så er hjemmesiden meget brugervenlig. Jeg elsker at spare tiden på mine indkøb, og samtidig med at jeg får et bredt udvalg af fødevarer jeg kan shoppe rundt i. Vil du prøve? Jeg har skaffet en rabatkode på 50,- + fri levering til 19,- . Brug koden “Hverdagsmad”, og prøv Foody. Kan varmt anbefale det! 

► BONUS-info: De har en bæredygtig profil, og de levere varer ud på el-cykel i københavnsområdet, levere varer i genbrugsnet som returneres, de går op i at redde maden og har derfor altid gode tilbud. 

Jeg har lige fået leveret varerne her til formiddag og lavede mig denne skønne perlespeltsalat til frokost med feta, grillede forårsløg og tomater, stegt kylling, soltørrede tomater og basilikum 🥗🥬🐓 Vil du have opskriften? 🙈
.
.
.
#mindremadspild #nemopskrift #foodydk#perlespeltsalat #indkøb #hjemmelavetmad #madblogger #frokostsalat #hverdagsmad #onlinesupermarked #salat #madmedmedfølelse #økologi #bæredygtig  #madinspiration

marialottesdk

View

Jan 23

Open
Det er sæson for en masse grøntsager, blandt andet porrer, men kan man bruge det til andet end kartoffelporre suppe? JA⁠
⁠
Man kan lave mange retter med sæsonens grønt, her får du en masse inspiration til hvordan du kan bruge PORRER!⁠
⁠
Som altid kan du finde retterne og mange flere på Marialottes.dk ved fanebladet "SØG RÅVARER" og vælge porrer, eller hvilken som helst anden ingrediens! Men du kan også finde dem i dagens story eller via link i bio!⁠
⁠
🍜 RAMEN⁠
⁠
🥣 PORRESUPPE⁠
⁠
🎋 BAGTE PORRER MED SENNEPSVINAIGRETTE OG PARMESANFLAGER⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MEDE BACON⁠
⁠
🥚 PORRE VINAIGRETTE MED HAKKEDE ÆG⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MED SOLTØRREDE TOMATER⁠
⁠
🐽 SVINEKOTELETTER PÅ PORRE-PEBERFRUGTKOMPOT⁠
⁠
🥣 GRØNTSAGSSUPPE⁠
⁠
Er der en af retterne som du bare må prøve? ⁠
⁠
God uge, knus Maria⁠
⁠
#porrer #madmedporrer #marialottes #opskrifter #sæsonråvarer #nemmad

marialottesdk

View

Jan 22

Open
Så nærmer vi os uge 4, dermed er det også tid til en ny madplan! ⁠
⁠
I madplan uge 4 kan du denne uge glæde dig til en brunlig mad-palette med sæsonpræget mad 😋⁠
⁠
Glæd dig til⁠
🤎 Squash lasagne serveret med salat med parmesan⁠
🤎 Jordskokkerisotto⁠
🤎 Lammefrikadeller med tabouleh salat⁠
🤎 Pasta med salvie og brunet smør⁠
🤎 Svinekoteletter med bagte kartofler og grøntsager⁠
🤎 Svampetærte med rødbedesalat⁠
⁠
OG en skøn snack, nemlig saltkarameller MMMMM⁠
⁠
Find den på dagens Story og i link i bio! ⁠
#madplanuge4 #marialottes #nemmadplan #matplanuke4⁠
#nemmeretter #godmad #hverdagsmad #mums
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Artikler

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by Bloggerspace

© 2014 – 2023 MARIALOTTES.DK