Skip to content
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Menu
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugens madplan
    • Vegetarisk madplan
    • Sund madplan
    • Budgetvenlig madplan
  • TIPS
Menu
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugens madplan
    • Vegetarisk madplan
    • Sund madplan
    • Budgetvenlig madplan
  • TIPS
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Vegetarisk madplan
    • Sund madplan
    • Billig madplan på budget
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Vegetarisk madplan
    • Sund madplan
    • Billig madplan på budget

Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

  • september 23, 2018
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Jeg sidder og drømmer mig tilbage til det bedste brød, jeg nogensinde har sat tænderne i. Vi skal helt tilbage til maj måned, hvor jeg befandt mig i Paris. Jeg lover at omgivelserne – lige i dette moment – ikke havde nogen indflydelse. I stedet handler det alene om det mest vidunderlige friskbagte surdejsbrød, hvor smørret smeltede langsomt ned i de luftige huller.

Det perfekte surdejsbrød og en opskrift på det

Siden da har jeg ikke kunne få brødet ud af hovedet. Så derfor fik jeg lyst til at skabe et brød, som spiller. Et brød, som jeg altid kan vende tilbage til – et brød, som skal være simpelt og nemt at gå til! Jeg har derfor siden da eksperimenteret med forskellige surdejsopskrifter, for at blive klogere på tekstur, smag og meltyper. 

Som noget nyt er jeg begyndt at lave autolyse bagning hver gang jeg bager med surdej, og det giver mig fantastiske resultater. Metoden kan du desuden anvende i alle dine brød og boller. 

For at man selvfølgelig kan lave et surdejsbrød, skal man bruge en surdejsstarter. Min surdejsstarter har jeg selv lavet og du kan se min guide lige her – step by step. Du kan også være heldig at få fat i en surdej fra en bekendt eller ved en bager. 

Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Hvad er autolyse?

Autolyse er en metode, hvor mel og vand blandes sammen, inden æltningen går igang. Efter mel og vand er blandet sammen, skal blandingen have lov at hvile. Autolysens varighed kan variere, alt fra 30 minutter til flere timer. Dette afhænger af mel og opskrift.

Under autolyse metode, absorberer melet vandet fuldstændig. Dejen trækker sig sammen og det aktivere enzymerne i melet, og proteinerne starter udviklingen af glutennetværket. Enzymerne nedbryder stivelsen og dejen bliver mere glat og elastisk at arbejde med.

Under denne proces, skal der hverken æltes eller tilsættes salt. Salten undlades, da det ellers vil resultere i at glutennetværket bliver strammet, hvilket sænker udviklingen af et godt glutennetværket, som er dét vi gerne skal arbejde os hen mod. Det vil derfor modarbejde autolyse, og det vil føles sværere at strække dejen ud, netop på grund af saltets spændingseffekt der trækker dejen sammen på en mere “falsk” måde.

Hvorfor laver man autolyse når man bager?

Metoden lyder måske mere teknisk og kompliceret, end den egentlig er. Men det ér en meget let måde at arbejde på. Det giver både dej og det færdige brød en flot struktur, fordi glutennetværket har fået lov at udvikle sig. Processen sikrer, at der dannes gluten i dejen.

Du behøver ingen røremaskine i denne proces. Jeg vil faktisk anbefale dig at bruge hænderne til hele processen, da det giver dig en fornemmelse for hvad autolysen har gjort ved din dej. Der er en forskel på dejen når mel og vand er blandet kontra 60 minutter efter den har gennemgået autolyse. Der er en sket en forskel med ved både spændstighed og smidigheden.

Nedenfor deler jeg en opskrift på et surdejsbrød, hvor jeg har anvendt metoden. Det er ikke et must at bruge røremaskine til opskriften. Brug gerne hænder, så du får en fornemmelse for dejens udvikling og spændstighed.  

Opskriften på et brød med autolyse får du her:

Reklamelinks er markeret med*
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip

Surdejsbrød med autolyse

Autolyse metode er når mel og vand blandes sammen, inden æltningen går igang. Efter mel og vand er blandet sammen, skal blandingen have lov at hvile.
4.39 fra 21 stemmer
Antal: 1 brød
Hævetid8 t

Ingredienser

  • 1 stk stentøjsgryde* (4-5 L)
  • 150 g aktiv surdej
  • 400 g vand (25°)
  • 360 g hvedemel (gerne økologisk)
  • 160 g fuldkornhvedemel eller ølandshvedemel (gerne økologisk)
  • 14 g flagesalt*

Udstyr der er godt at ha' til surdejsbagning

  • 5+ stk Condibøttter*
  • 1 stk Weck glas*
  • 2 stk dejskraber*
  • 1 stk hævekurv*

Fremgangsmåde

Dag 1

  • Autolyse: Vand og mel afvejes og røres godt sammen til det er homogen og der ikke er klumper af mel. Der skal ikke æltes, men blot røres.
  • Lad dejen stå og hvile i 60 min, på køkkenbordet i skålen.
  • Tilsæt surdej og salt – sørg for, at det er æltet godt det ind i dejen. Ælt gerne i 10 minutter (evt. på røremaskinen), ved lav hastighed så der dannes et godt glutennetværk, som jeg beskrev oppe i blogindlægget. Hæld dejen i en bøtte, jeg bruger denne firkantet*. Lad den stå på køkkenbordet i 5 timer ved stuetemperatur, mens du én gang i timen laver en foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen og folder den ind over midten, hele vejen rundt (SE VIDEO længere nede). 
  • Efter de 5 timer, sættes dejen på køl natten over (gerne 10 timer). 

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, en time før du skal bage så dejen kan vågne. 
  • Skru ovnen op på 250 grader. Kom en støbejernsgryde ind i ovnen, og lad gryden varme op i 30 minutter. Tag den varme gryde ud, drys lidt mel i bunden og hæld forsigtigt dejen heri – pas på luftboblerne der er dannet. Drys evt. med lidt mel på toppen også.
  • Læg låget på og bag brødet 35 minutter i ovnen. Skrud ovnen ned på 225 grader og tag låget af. Giv det yderligere 20 minutter, til brødet er gyldent, sprødt og lyder hult, når du banker på det.

Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip
Autolyse metode: et (surdejs)bagetip
Kategorier - Artikler, Bagværk
Del med en du holder af:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

73 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Kanelsnegle opskrift

Kanelsnegle

Koldhævede speltboller

Koldhævede speltboller

Bagt æblegrød med hvid chokolade og mandler

Bagt grød med æble og hvid chokolade

Æbleskiver med kernemælk

Æbleskiver med kærnemælk

Bananbrød uden mel

Bananbrød

Kaffe cookies - sprøde cookies med kaffegrums

Kaffe cookies – sprøde cookies med kaffegrums

Opskrift på løgbrød

Løgbrød

Surdejsbrød med valnødder og figner

Surdejsbrød med valnødder og figner

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan hver lørdag og inspiration til sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

Open
Pizza med stenbiderrogn er endelig landet på marialottes.dk 🍕 Sæsonen for de smukke laksefarvede rogn er alt for kort, så det er om at udnytte dem til fulde 🤗 PIZZA er svaret!⁠
.⁠
Vi kender allerede til blinis med stenbiderrogn, men hvorfor ikke komme dem på en pizza?! Det smager drøn-lækkert og så er det mildest talt pærelet! ⁠
.⁠
Pizzabunden er smurt med creme fraiche, som bages med bunden. Derefter er den toppet med grønne asparges, stenbiderrogn, urter og masser af citron! YUM 🌱🤤 Perfekt sådan en søndag til frokost eller aftensmad. Jeg nød den sidste uge i høj sol med cider til, kan varmt anbefales! ⁠
.⁠
Opskriften finder du via link i profilen eller via dagens story💚⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#pizza #stenbiderrogn #pizzamedstenbiderrogn #søndagsfrokost #søndagspizza #pizzatime ⁠#forårsfornemmelser #forår2021 #frokost #aftensmadinspiration #aftensmad 
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Open
UGENS MADPLAN 🍴 Jeg har ændret lidt på formatet omkring den ugentlig madplan. Den ene madplan som udkommer hver uge, er nu vokset sig til 4 forskellige madplaner:
1) Vegetarisk madplan
2) Sund madplan
3) Budgetvenlig madplan
4) Ugens madplan med hverdagsfavoritter (som du kender den). 
.
Hver fredag udkommer der en ny madplan på marialottes.dk, og du kan få en påmindelse i din indbakke når en ny madplan er klar. Gå ind på marialottes.dk/madplaner og find frem til hvilken en (eller flere) af madplanerne du vil ha' og tilmeld dig så på den enkelte side 💚 
.
Det har kostet tid, penge og mange timers arbejde, så jeg håber virkelig I kan bruge det! Ha' en skøn lørdag og weekend. 
.
.
.
#madplaner #madplan #inspirationtilaftensmaden #aftensmad #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter #sundmadplan #nemmadplan #madplaner #hurtigemadplan #vegetariskmadplan
Open
Jeg kan næsten ikke vente til jeg skal sidde lige dér igen til sommer, i vores elskede sommerhus, og pille sten ud af de flotte store kirsebær vi kan plukke fra vores kirsebærtræ 🍒⁠
.⁠
MEN først: Forår 🌞 Og det er også sådan en dejlig tid med nogle af de skønneste råvarer. Jeg har allerede gode opskrifter på vej til jer med blandt andet stenbiderrogn og asparges 🌿 Hvad glæder du dig til at spise mest af i forårsmånederne? Måske jeg kan blive inspireret til nogle nye opskrifter. Bare fyr løs i kommentarsporet 💚⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#sommervibes #sommerhus #kirsebærplukning #kirsebær #madblog #madblogger #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter
Open
PITA PIZZA VOL. 2 🍕Kan du huske jeg delte en version med kartoffel, mascarpone og rosmarin? Nu er der landet endnu en opskrift på pita-pizza, stadig en vegetariske udgave. Find den via linket i min profil, hvis du mangler MAD PÅ 10 MIN! 👏🏻⁠
.⁠
Klassikeren, vegetarisk margherita, har jeg toppet med en dejlig tomatsauce, mozzarella, oregano og sorte oliven. De er cute, små og allerede portioneret. Elsker dem og er perfekte for mig at have med på arbejde i Racy også. ⁠
.⁠
Da du kun skal bruge 10 minutter, er det klart en nem aftensmad til de travle hverdage – og resterne, dem spiser du da bare til frokost! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#pitapizza #pizza #minipizza #pitapizzaopskrift #aftensmad #hverdagsmad #aftensmadinspiration #sundaftensmad #madpå20minutter #vegetarisk #vegetariskmad #vegetarmad #grønmad #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Open
OPSKRIFTER PÅ GRØNNE TILBEHØR 🌿 Har du endnu ikke besluttet dig for hvilket grønt du skal servere til aftensmaden? Her får du tre gode bud, som alle går godt med fx kylling, frikadeller eller brød: ⁠
1) Perlebygsalat med tomater og basilikum⁠
2) Bagte porrer med sennepsvinaigrette og parmesanflager⁠
3) Bagt græskar med rygeostcreme og pistacienødder⁠
..⁠
Find alle opskrifterne via linket i min profil eller søg de enkelte frem på marialottes.dk 💛🥰⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#aftensmad #aftensmadinspiration #tilbehørtilaftensmaden #grønneretter #vegetarisktilbehør #tilbehør #salater #græskar #perlebygsalat #porrer #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Open
Blinis med stenbiderrogn 💗 Sæsonen for stenbiderrogn er alt for kort, så det er om at nyde den - heldigvis har du helt frem til april. Det er nok noget af det bedste ved foråret, ikk?! Har du fået nok af dem? 😍⁠
.⁠
Jeg tænkte jeg lige ville dele at opskriften på disse hjemmelavede blinis pandekager er landet på marialottes.dk, hvis nu du ville gøre søndagens frokost eller aftensmad lidt ekstra god! Snup den via linket i min profil 🍴⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#blinis #blinismedstenbiderrogn #forårsfornemmelser #forårsfarver #forårsmad #stenbiderrogn #stenbiderrognsæson #forret #forår #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Drikke

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør

Snacks

Sæson

Personlige indlæg

Ud at rejse

Ud at spise

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Guides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email
Blogdesign lavet af BloggerSpace

© 2014 – 2021 Marialottes.dk

Luk menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Vegetarisk madplan
    • Sund madplan
    • Billig madplan på budget