Manitoba brød

opskrift Manitoba brød

Her får du opskriften på et sprødt og rustikt brød med manitoba hvedemel. Brødet er luftigt og saftigt, da det er bagt med manitoba mel, som netop giver brød denne absolut lækre egenskab.

Jeg elsker at bage rustikke brød, fordi man ikke behøver at tænke på om det er pænt nok. For det er det, det er rustikt og det er super pænt i sig selv. Det giver lidt liv til bordet.

Denne nemme opskrift passer perfekt som tilbehør til suppe eller smør lækker hjemmelavet hvidløgssmør på. Du kan fx se alle mine suppe opskrifter. Jeg kan fx varmt anbefale en champignonsuppe, hvor jeg tidligere har serveret brødet.

Manitoba brød

Manitoba brød

Manitoba brød er et dejligt rustikt brød, der passer perfekt til suppe og andre simreretter. Her får du den bedste opskrift på brød med manitoba hvedemel.
5 fra 3 stemmer
Antal: 2 Brød
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse30 minutter
Hævetid1 time 30 minutter
I alt2 timer 10 minutter

Ingredienser

 • 20 g gær
 • 3 dl vand
 • 2 tsk flagesalt
 • 15 g olivenolie*
 • 425 g manitoba hvedemel

Fremgangsmåde

 • OBS! Jeg bruger en røremaskine.
 • Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt salt og olivenolie.
 • Tilsæt og manitoba hvedemel og ælt dejen på mellem hastighed i 5-7 minutter, til dejen er glat og smidig og slipper skålens kanter en smule. Dejen skal være en smule klistret, men ikke tynd. 
 • Kom et vistestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted 1,5 time. 
 • Tænd ovnen på 200° varmluft. 
 • Hæld dejen ud på et meldrysset bord – gerne manitoba hvedemel. Del dejen i to aflange brød, og form dem til. 
 • Beklæd en bageplade med bagepapir og læg brødene derpå. Lav et par snit i hver overflade – enten på langs eller tværs. 
 • Bag brødene i 25-30 minutter i ovnens midte, til de er gyldne og gennembagte. Tjek gerne til dem efter 20 minutter. 
 • Bank på brødene for at tjekke om de er færdige.
 • Lad dem afkøle på en bagerist.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Manitoba brød med manitobahvedemel

verdens bedste champignonsuppe opskrift

Opskrift på manitoba brød 

I denne opskrift gør jeg brug af en røremaskine, så slipper jeg for at stå og ælte den våde dej i hånden. I røremaskinens skål opløses gæren i vand. Tilsæt olivenolie og salt. Derefter tilsættes manitoba hvedemelen og dejen er nu klar til at blive æltet på røremaskinens mellem hastighed i 5-7 minutter. Et viskestykke kommes over skålen, så dejen kan hæve i 1,5 time et lunt sted.

Dejen formes til to aflange brød af og lægges på en beklædt bageplade. Jeg bruger en saks eller en kniv til at lave nogle ridser i overfladen, dette sikre sig at brødet vil kunne hæve i ovnen. Bag brødene i den varme ovn i 25-30 minutter, bank dog gerne på brødets bund efter 20, for at se om brødet har fået nok. Når brødet er bagt færdig, afkøles det på en rist. Og herefter kan du nyde et luftigt og sprødt manitoba brød – Velbekomme!

Koldhævet manitoba brød: Du kan vælge at bage brødet som i opskriften eller lade det koldhæve og lave et langtidshævet manitoba brød, hvis du vælger dette skal du dog kun bruge 7-10 g gær. Du kan også prøve min bedste opskrift på manitoba boller – de er bagt med surdej, og skal også koldhæve.

Manitoba brød

Brød bagt med manitoba mel 

Jeg er vild med manitoba mel som er rig på gluten og har en karakteristisk hvid farve. Melsorten minder lidt om den italienske tipo mel, men manitoba mel stammer faktisk fra Canada. Det høje glutenindhold sikre at brødet kan danne et stærkt gluten matrix (som det nu hedder på fagsprog), hvilket vil give dig et ekstra saftigt, luftigt og stort brød.

Personligt kan jeg godt lide når brød får en hård afbagning, da dette også er med til at give smag. Et andet karakteristisk træk ved mel sorten, er den sprøde skorpe man får. Lyden af at skære ned i en sprød skorpe gør hele oplevelsen ved at spise brød endnu bedre. Du kan også se flere opskrifter på brød hvis du står og mangler inspiration til bagningen eller blot et brød til fx suppen.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
5 from 3 votes (2 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

3 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments