Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Instagram Facebook Pinterest
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Instagram Facebook Pinterest
  • Alle opskrifter
    • Anledning
      • Gæstemad
      • Tapas
      • Brunch
      • Nytår
      • Jul
      • Påske
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter

Manitobaboller med surdej

Gå til opskrift Udskriv
Manitoba boller : manitoba stykker

Disse manitoba boller er flotte af udseende, har en dejlig krumme og så passer de helt perfekt til alt fra morgenbordet, madpakken til en hjemmesmurt sandwich. Jeg bruger bollerne til det hele, fordi de også kan holde sig nogle dage uden at blive kedelige og tørre. Og ellers varmer jeg dem bare op igen.

Her får du en dejlig nem opskrift på skønne manitoba boller med surdej. Bollerne er med et rustikt udseende, og har en fantastisk let syrlig smag fra surdejen. Jeg håber du har lyst til at prøve dem!

Hvad er manitoba hvedemel?

Manitoba mel er en hvid hvedemel med et højt indhold af protein. Det høje proteinindhold indebærer også et højt glutenindhold, hvilket giver bollerne en lækker luftighed, og skorpen bliver dejlig sprød. Melen stammer fra Canada, hvor den oprindeligt blev dyrket. Dens bageevner minder om Tipo 00 mel. For begge gælder, at melsorten er ideel til luftigt bagværk, men ikke-ideelt til småkager og kiks (her skal du finde en mel med et lavt proteinindhold).

Manitobaboller opskrift

Opskrift på manitoba boller med surdej

Disse manitobastykker er lavet med surdej, og manitoba hvedemel og surdej synes jeg smager så fantastisk sammen. For hvem vil ikke gerne have en lækker sprød men luftig surdejsbolle?! Desuden behøver du ikke have alverdens udstyr og redskaber for at lave lækre boller med manitoba hvedemel.

I denne opskrift er du din helt egen røremaskine, og dine hænder fungerer som dejkrog. Der er nogle typiske surdej bagværk metoder undervejs som man hurtigt mestre, og som kan bruges til alt andet surdejsbagning efterfølgene. Du kan se min video i bunden af opskriften, hvordan du gør.

Hvis du endnu ikke har startet en surdej op, kan du meget nemt gøre det, og du kan følge min guide til opstart af surdej. I guiden finder du step-by-step billeder. 

Reklamelinks er markeret med*
Manitoba boller : manitoba stykker

Manitobaboller med surdej

Nemme manitoba boller bagt med surdej. Her får du en nem og god opskrift, hvor du ikke skal bruge røremaskine. Du skal kun bruge en skål/bøtte, dine bare hænder, mel, vand, surdej og salt. Du kan under opskriften se en video, hvordan jeg folder og ælter dejen.
5 fra 2 stemmer
Antal: 12 boller
Forberedelse6 t 10 min
Tilberedelse1 t 17 min
1 d
I alt1 d 7 t 27 min

Ingredienser

Surdejsstarter

  • 50 g surdej
  • 50 g hvedemel
  • 50 g vand

Dej

  • 500 g manitoba hvedemel
  • 100 g grahamsmel
  • 500 g vand
  • 150 g surdej
  • 14 g flagesalt*

Køkkenudstyr

  • Condibøtter*
  • Bagepapir
  • Bagestål*
  • Bageplade
  • Dejskraber*

Noter

  • Flydetesten: Fyld et et glas med vand og kom en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar, og skal have lidt mere tid.
  • Tips til foldningerne: Ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre. 
  • Tips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand – så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.

Fremgangsmåde

Surdejsstarter – klargøring

  • Gør din surdej klar, ved at fodre den. Tag 50 g af din in-aktive surdej (ikke taget direkte fra køl) og bland med 50 g vand og 50 g hvedemel. Rør det sammen og hæld det i et glas, så du kan følge udviklingen af din surdej.
  • Kom et låg på glasset og sæt evt. en elastik dér på glasset, hvor din surdej er. Over de næste 3-6 timer, kan du følge med i udviklingen, og se hvor meget den er vokset (som på billedet, hvor man kan se den er vokset til dobbelt størrelse).
    Surdejsguide
  • Når surdejen er hævet til dobbelt størrelse, er du klar til at lave din dej. Test evt. med flydetesten (se note*).

Æltedag

  • Bland i en stor skål manitoba hvedemel, grahamamel og og vand. Rør det sammen til en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
  • Tilføj den surdej som du har gjort klar til bagning. Klem surdejen godt ind i dejen med våde fingre. Lav første foldning*
    * En foldning = Dejen folden ind til midten, hele vejen rundt – så i alt fire gange. Se video under opskriften, hvordan det gøres.
  • Lad dejen stå og hvile i 30 minutter på køkkenbordet. Kom låg på.
  • Tilsæt salt og kram det godt ind i dejen. Lav endnu en foldning.
  • Efter 30 minutter gentages foldningen yderligere 2 gange i løbet af den første time. Derefter foldes dejen 2 gange mere med 1 times interval. Efter fjerde og sidste foldning lader du dejen stå i 30 minutter, før den sættes i køleskabet natten over.

Bagedag

  • Opvarm din ovn med et bagestål (hvis du har et) til 250°C. Ovnen skal være brandvarm for det bedste resultat af bollerne.
  • Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, og hak dejen til 10-12 boller. Placer dem på et stykke bagepapir. Før bollerne over i ovnen på bagestålet eller bagepladen.
  • Bag bollerne i 12 minutter ved 250°, hvorefter temperaturen sænkes til 200°C i de sidste 5 minutter af bagetiden.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sprøde, nemme og luftige manitobastykker til morgenmad  

Noget af det bedste jeg ved, er når jeg vågner og jeg ved, at jeg har en bøtte med dej stående i køleskabet som er intet mindre end en time fra at blive nogle lækre sprødskorpede manitobastykker! 

De er perfekte med smør på! Omend man er mest til smeltede smør eller koldt smør på sin bolle er det bare ægte morgenguld. Og så en dejlig kop kaffe til… mmmh så ved man bare at det bliver en god morgen!

Kan jeg udskifte grahamsmel med andet mel?

Det kan du snildt! Du kunne fx bytte grahamsmel ud med speltmel. Det gør ikke den største forskel, og egentlig er det blot tilføjet for, at give den ellers komplet hvide manitobabolle lidt mere smag.

Kan jeg bage manitobabollerne uden bagestål?

Også ja! Bagestålet giver blot en fantastisk varmelede, men du kan også bruge en helt normal bageplade. Et bagestål er også tungt, så hvis du bruger en bageplade vil du også kunne spare nogle kræfter, men stadig få lækre manitoba boller.

Kan man bruge gær i stedet for surdej i bollerne? 

Det er muligt at skifte surdej ud med gær. Dette vil dog give en ændring i smagen. I stedet for surdejen, skal du formentlig bruge mellem 5-7 g gær for at få samme luftighed. Det vil cirka svare sig til at lave langtidskoldhævede boller – blot med nogle få surdejs-foldeteknikker forinden. 

bedste opskrift på luftige manitoba boller

Hvad betyder autolyse?

Autolyse er en metode, hvor mel og vand blandes sammen, inden æltningen begynder. Det er godt til surdejsbganing, og generelt bagning. Autolyse er højtelsket af folk der bager med surdej. Det er en metode, som du kan læse mere om her i min artikel omkring autolyse bagning. Men kort fortalt, er det et step før selve æltningen af dejen begynder, hvor mel og vand blandes. 

Det er godt til surdejsbagning, da det er med til at påbegynde det glutennetværk som ønskes, for at lave et luftigt bagværk. Derfor er det også en del af denne opskrift på rustikke manitoba boller med surdej. 

Kategorier - Bagværk, Morgenmad
Del med en du holder af:
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Blommekompot med vanilje

Blommekompot med vanilje – en hurtig og nem opskrift

Surdejsbrød uden gær

Surdejsbrød uden gær

Pestosnurrer
ANNONCE

Pestosnurrer

Hjemmelavet karamelsauce på under 10 minutter

Vegansk karamelsauce på under 10 minutter

Luftige pitabrød

Pitabrød – luftige og lækre!

finskbrød

Finskbrød

Græskarboller

Græskarboller

surdejsvafler med overskydende surdejsrester

Surdejsvafler – vafler med overskydende surdej

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottesdk

View

Feb 2

Open
SCORERETTEN til den der elsker bearnaise! 😉⁠ 
⁠
Pasta bearnaise er vildt nemt at lave. Du kan nok tænke dig til hvordan det smager for vi kender jo alle smagen af en god bearnaise 🙃⁠
⁠
Men nu har jeg jo lavet denne pasta-udgave og kan fortælle dig, at det smager godt! Sådan virkelig, virkelig godt 📯⁠
⁠
📘 Opskriften er min kærestes påfund, og da han nævnte den for mig var jeg solgt. På under 20 minutter får du lavet denne cremede og intense pastaret, der har en fantastisk smag af frisk estragon, smør og en syrlighed fra eddiken. ⁠
⁠
Du skal da bare prøve denne! Find opskriften på Marialottes.dk. I dagens story kan du også tilgå den direkte med link, ellers er den at finde i min bio link ⭐️⁠
⁠
#bearnaise #pastaret #estragon #easydish #marialottes

marialottesdk

View

Jan 30

Open
Gulerødder er en skøn grøntsag, som langt de fleste heldigvis elsker – inklusiv mig!⁠
⁠
De er skønne i farven, søde i smagen og kan både tilberedes og spises rå. ⁠
⁠
Der er utrolig mange lækre ting man kan lave med gulerødder, så hvis du er træt af bare at snacke gulerodsstave, kommer her et væld af opskrifter, som jeg håber kan være med til at inspirere dig til at bruge gulerødder i mange flere retter!⁠
⁠
🥕 Asiatisk salat med soyamarinerede kylling og gomadressing⁠
🥕 Gulerodsboller⁠
🥕 Wok med nudler og kylling⁠
🥕 Pulled pork hotdogs⁠
🥕 Gulerodsrisotto⁠
🥕 Wok med oksekød⁠
⁠
Find mange flere retter med gulerødder på Marialottes.dk. Find også retterne via link i bio!⁠
⁠
#gulerøder #carrots #opskriftermedgulerøder #marialottes⁠

marialottesdk

View

Jan 29

Open
Ugens madplan er fyldt med skønne retter. Du får lige et hurtigt indblik i den:⁠
⁠
I uge 5 kan du glæde dig til ⁠
💚 RATATOUILLE MED MOZZARELLA & PANZANELLA⁠
⁠
💚 PIKANT KYLLING I FAD MED GRØNT⁠
⁠
💚 SPANSK TORTILLA MED SØD KARTOFFEL & ROSENKÅLSSALAT ⁠
⁠
💚 STEGTE TOMATER MED GEDEOST & SALAT MED SPRØD KYLLING⁠
⁠
💚 PASTA MED ROSENKÅL OG SERRANO SKINKE⁠
⁠
💚 CÆSAR SALAT MED KYLLING⁠
⁠
Ugens søde sag er⁠
🍫 BANANKAGE MED CHOKOLADE⁠
⁠
Skal du have nogle af retterne næste uge? 😉⁠
⁠
Så er der ikke meget andet at skrive end RIGTIG GOD UGE ⭐️⁠
⁠
Knus, Maria⁠
⁠
#madplan #matplan #nemmad #gratismadplan #ugensmad⁠

marialottesdk

View

Jan 25

Open
POLENTAFRITTER ⭐️⁠ Sprøde udenpå og bløde indeni!⁠ De er bagt og ikke friturestegt. Så de kan forberedes dagen før og bages sprøde når du skal have dem.⁠
⁠
De her fritter er en fantastisk snack, eller tilbehør 🙃 De er toppet med krydderier, og her kan du virkelig tilpasse dem til din smagsløg. Giv dem f.eks. barbeque krydderi hvis du skal bruges til noget grillet, eller provencekrydderi hvis de skal bruges til en nem snack 😉 ⁠
⁠
Majsgrød koges, parmesan tilsættes, masse stivnes i et fad, skæres herefter ud i stave, vendes i olie og bages i ovnen 👩🏼‍🍳⁠
⁠
MUMS⁠! Jeg serverer dem til en skøn og cremet mayo 😋 Dyppe-dyp i dip er selvfølgelig også skønt! De er virkelig alsidige og du må bare prøve dem. Se videoen og find opskriften på Marialottes.dk⁠. 
.
.
.
#marialottes #polentafritter #fritter #nemsnack #snack #nemmad #sprødefritter #polentamel #polenta #polentagryn #sundefritter #glutenfrifritter

marialottesdk

View

Jan 24

Open
Reklame + RABATKODE TIL DIG! 🥬🍎🧀🥒🍋 Jeg har fundet det fedeste online supermarked i Kbh, som jeg er begyndt at handle fast hos: @foody.dk! De er byens billigste, har UTROLIG meget økologi og så er hjemmesiden meget brugervenlig. Jeg elsker at spare tiden på mine indkøb, og samtidig med at jeg får et bredt udvalg af fødevarer jeg kan shoppe rundt i. Vil du prøve? Jeg har skaffet en rabatkode på 50,- + fri levering til 19,- . Brug koden “Hverdagsmad”, og prøv Foody. Kan varmt anbefale det! 

► BONUS-info: De har en bæredygtig profil, og de levere varer ud på el-cykel i københavnsområdet, levere varer i genbrugsnet som returneres, de går op i at redde maden og har derfor altid gode tilbud. 

Jeg har lige fået leveret varerne her til formiddag og lavede mig denne skønne perlespeltsalat til frokost med feta, grillede forårsløg og tomater, stegt kylling, soltørrede tomater og basilikum 🥗🥬🐓 Vil du have opskriften? 🙈
.
.
.
#mindremadspild #nemopskrift #foodydk#perlespeltsalat #indkøb #hjemmelavetmad #madblogger #frokostsalat #hverdagsmad #onlinesupermarked #salat #madmedmedfølelse #økologi #bæredygtig  #madinspiration

marialottesdk

View

Jan 23

Open
Det er sæson for en masse grøntsager, blandt andet porrer, men kan man bruge det til andet end kartoffelporre suppe? JA⁠
⁠
Man kan lave mange retter med sæsonens grønt, her får du en masse inspiration til hvordan du kan bruge PORRER!⁠
⁠
Som altid kan du finde retterne og mange flere på Marialottes.dk ved fanebladet "SØG RÅVARER" og vælge porrer, eller hvilken som helst anden ingrediens! Men du kan også finde dem i dagens story eller via link i bio!⁠
⁠
🍜 RAMEN⁠
⁠
🥣 PORRESUPPE⁠
⁠
🎋 BAGTE PORRER MED SENNEPSVINAIGRETTE OG PARMESANFLAGER⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MEDE BACON⁠
⁠
🥚 PORRE VINAIGRETTE MED HAKKEDE ÆG⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MED SOLTØRREDE TOMATER⁠
⁠
🐽 SVINEKOTELETTER PÅ PORRE-PEBERFRUGTKOMPOT⁠
⁠
🥣 GRØNTSAGSSUPPE⁠
⁠
Er der en af retterne som du bare må prøve? ⁠
⁠
God uge, knus Maria⁠
⁠
#porrer #madmedporrer #marialottes #opskrifter #sæsonråvarer #nemmad
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Surdej

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør til aftensmaden

Snacks

Forretter

Personlige indlæg

Pastaretter

Spiseguides

Artikler

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Rejseguides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by Bloggerspace

© 2014 – 2023 MARIALOTTES.DK