Skip to content
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Manitobaboller med surdej

Gå til opskrift Udskriv
Manitoba boller : manitoba stykker

Disse manitoba boller er flotte af udseende, har en dejlig krumme og så passer de helt perfekt til alt fra morgenbordet, madpakken til en hjemmesmurt sandwich. Jeg bruger bollerne til det hele, fordi de også kan holde sig nogle dage uden at blive kedelige og tørre. Og ellers varmer jeg dem bare op igen.

Her får du en dejlig nem opskrift på skønne manitoba boller med surdej. Bollerne er med et rustikt udseende, og har en fantastisk let syrlig smag fra surdejen. Jeg håber du har lyst til at prøve dem!

Hvad er manitoba hvedemel?

Manitoba mel er en hvid hvedemel med et højt indhold af protein. Det høje proteinindhold indebærer også et højt glutenindhold, hvilket giver bollerne en lækker luftighed, og skorpen bliver dejlig sprød. Melen stammer fra Canada, hvor den oprindeligt blev dyrket. Dens bageevner minder om Tipo 00 mel. For begge gælder, at melsorten er ideel til luftigt bagværk, men ikke-ideelt til småkager og kiks (her skal du finde en mel med et lavt proteinindhold).

Manitobaboller opskrift

Opskrift på manitoba boller med surdej

Disse manitobastykker er lavet med surdej, og manitoba hvedemel og surdej synes jeg smager så fantastisk sammen. For hvem vil ikke gerne have en lækker sprød men luftig surdejsbolle?! Desuden behøver du ikke have alverdens udstyr og redskaber for at lave lækre boller med manitoba hvedemel.

I denne opskrift er du din helt egen røremaskine, og dine hænder fungerer som dejkrog. Der er nogle typiske surdej bagværk metoder undervejs som man hurtigt mestre, og som kan bruges til alt andet surdejsbagning efterfølgene. Du kan se min video i bunden af opskriften, hvordan du gør.

Hvis du endnu ikke har startet en surdej op, kan du meget nemt gøre det, og du kan følge min guide til opstart af surdej. I guiden finder du step-by-step billeder. 

Reklamelinks er markeret med*
Manitoba boller : manitoba stykker

Manitobaboller med surdej

Nemme manitoba boller bagt med surdej. Her får du en nem og god opskrift, hvor du ikke skal bruge røremaskine. Du skal kun bruge en skål/bøtte, dine bare hænder, mel, vand, surdej og salt. Du kan under opskriften se en video, hvordan jeg folder og ælter dejen.
5 fra 1 stemme
Antal: 12 boller
Forberedelse6 t 10 min
Tilberedelse1 t 17 min
1 d
I alt1 d 7 t 27 min

Ingredienser

Surdejsstarter

  • 50 g surdej
  • 50 g hvedemel
  • 50 g vand

Dej

  • 500 g manitoba hvedemel*
  • 100 g grahamsmel
  • 500 g vand
  • 150 g surdej
  • 14 g flagesalt*

Køkkenudstyr

  • Condibøtter*
  • Bagepapir
  • Bagestål*
  • Bageplade
  • Dejskraber*

Noter

  • Flydetesten: Fyld et et glas med vand og kom en lille teske af den forventede aktive surdej i, hvis den flyder er den aktiv, hvis den synker er den ikke klar, og skal have lidt mere tid.
  • Tips til foldningerne: Ved at gøre hænderne våde mellem foldningerne, undgår du at dejen klistre for meget til dine fingre. 
  • Tips til at hakke boller: dyp dejskraber let i vand – så klistre den ikke lige så meget til dejen når du hakker bollen ud. Den skal dyppes mellem hver bolle.

Fremgangsmåde

Surdejsstarter – klargøring

  • Gør din surdej klar, ved at fodre den. Tag 50 g af din in-aktive surdej (ikke taget direkte fra køl) og bland med 50 g vand og 50 g hvedemel. Rør det sammen og hæld det i et glas, så du kan følge udviklingen af din surdej.
  • Kom et låg på glasset og sæt evt. en elastik dér på glasset, hvor din surdej er. Over de næste 3-6 timer, kan du følge med i udviklingen, og se hvor meget den er vokset (som på billedet, hvor man kan se den er vokset til dobbelt størrelse).
    Surdejsguide
  • Når surdejen er hævet til dobbelt størrelse, er du klar til at lave din dej. Test evt. med flydetesten (se note*).

Æltedag

  • Bland i en stor skål manitoba hvedemel, grahamamel og og vand. Rør det sammen til en grødet masse. Lad den stå 1 time til autolyse.
  • Tilføj den surdej som du har gjort klar til bagning. Klem surdejen godt ind i dejen med våde fingre. Lav første foldning*
    * En foldning = Dejen folden ind til midten, hele vejen rundt – så i alt fire gange. Se video under opskriften, hvordan det gøres.
  • Lad dejen stå og hvile i 30 minutter på køkkenbordet. Kom låg på.
  • Tilsæt salt og kram det godt ind i dejen. Lav endnu en foldning.
  • Efter 30 minutter gentages foldningen yderligere 2 gange i løbet af den første time. Derefter foldes dejen 2 gange mere med 1 times interval. Efter fjerde og sidste foldning lader du dejen stå i 30 minutter, før den sættes i køleskabet natten over.

Bagedag

  • Opvarm din ovn med et bagestål (hvis du har et) til 250°C. Ovnen skal være brandvarm for det bedste resultat af bollerne.
  • Hæld dejen forsigtigt ud på et meldrysset bord, og hak dejen til 10-12 boller. Placer dem på et stykke bagepapir. Før bollerne over i ovnen på bagestålet eller bagepladen.
  • Bag bollerne i 12 minutter ved 250°, hvorefter temperaturen sænkes til 200°C i de sidste 5 minutter af bagetiden.
  • Lad bollerne køle af på en bagerist.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

Sprøde, nemme og luftige manitobastykker til morgenmad  

Noget af det bedste jeg ved, er når jeg vågner og jeg ved, at jeg har en bøtte med dej stående i køleskabet som er intet mindre end en time fra at blive nogle lækre sprødskorpede manitobastykker! 

De er perfekte med smør på! Omend man er mest til smeltede smør eller koldt smør på sin bolle er det bare ægte morgenguld. Og så en dejlig kop kaffe til… mmmh så ved man bare at det bliver en god morgen!

Kan jeg udskifte grahamsmel med andet mel?

Det kan du snildt! Du kunne fx bytte grahamsmel ud med speltmel. Det gør ikke den største forskel, og egentlig er det blot tilføjet for, at give den ellers komplet hvide manitobabolle lidt mere smag.

Kan jeg bage manitobabollerne uden bagestål?

Også ja! Bagestålet giver blot en fantastisk varmelede, men du kan også bruge en helt normal bageplade. Et bagestål er også tungt, så hvis du bruger en bageplade vil du også kunne spare nogle kræfter, men stadig få lækre manitoba boller.

Kan man bruge gær i stedet for surdej i bollerne? 

Det er muligt at skifte surdej ud med gær. Dette vil dog give en ændring i smagen. I stedet for surdejen, skal du formentlig bruge mellem 5-7 g gær for at få samme luftighed. Det vil cirka svare sig til at lave langtidskoldhævede boller – blot med nogle få surdejs-foldeteknikker forinden. 

bedste opskrift på luftige manitoba boller

Hvad betyder autolyse?

Autolyse er en metode, hvor mel og vand blandes sammen, inden æltningen begynder. Det er godt til surdejsbganing, og generelt bagning. Autolyse er højtelsket af folk der bager med surdej. Det er en metode, som du kan læse mere om her i min artikel omkring autolyse bagning. Men kort fortalt, er det et step før selve æltningen af dejen begynder, hvor mel og vand blandes. 

Det er godt til surdejsbagning, da det er med til at påbegynde det glutennetværk som ønskes, for at lave et luftigt bagværk. Derfor er det også en del af denne opskrift på rustikke manitoba boller med surdej. 

Kategorier - Bagværk, Morgenmad
Del med en du holder af:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

glutenfrit bananbrød uden mel

Sundt bananbrød uden mel og raffineret sukker

Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift

Sådan laver du en hjemmelavet kefir – nem grundopskrift

Pizzadej til hjemmelavet pizza

Pizzadej til hjemmelavet pizza

Koldhævede chokoladeboller med mandler

Mandelboller med chokolade

Kanelsnegle opskrift

Kanelsnegle – snaskede, svampede og med glasur

hjemmelavet kirsebærsauce

Kirsebærsauce

kage med øl

Ølkage

Butterdejs juletræ opskrift

Butterdejs juletræ med pistacie remonce

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

marialottes

View

Maj 23

Open
SALAT MED RADISER OG ÆRTER 💚⁠ Denne servering er let på flere måder; let at lave og let at spise. ⁠
⁠
Den vil pryde ethvert bord til de lune sommeraftener med grillmad, nye danske kartofler og et hjemmebagt surdejsbrød. Jeg kan i hvertfald allerede se det helt store bord foran mig – og med dejlig kølig rosé 💞⁠
⁠
Alt du skal bruge til 2 servinger:⁠
20 stk radiser⁠
100 g friske ærter⁠
200 g hytteost⁠
2 spsk olivenolie⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 stk citron⁠
⁠
💓 Rengør radiserne grundigt og skær dem i kvarte på langs – du kan sagtens beholde stilke og blade på. 🤩⁠
⁠
💚 Vend ærter og radiser sammen og top med hytteost og et par spiseskeer af olivenolie eller en urteolie, hvis du har.⁠
⁠
🤍 Drys med salt og friskkværnet peber og citronsaft inden servering.⁠
⁠
Velbekomme, skulle du finde på at lave den, vil jeg elske at se din rekreation 🙌🏼⁠
⁠
Du finder denne opskrift og mange flere skønne anretninger på Marialottes.dk. Hvis du vil have flere tips og tanker til netop denne salat, så kan du tilgå den via link i bio 💜⁠
⁠
#radisesalat #grillsalat #farverigsalat #salat #radiser #ærter #hytteost #salatmedhytteost #friskeærter #hjemmelavet⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠

marialottes

View

Maj 22

Open
Madplan til uge 21 er nu ude 🤩⁠ Frygt ej, den står ikke på pandekager hele ugen - MEN det er ugens snack 😋⁠
⁠
Denne uge kan du glæde dig til⁠:
🫑 Pasta med stegte peberfrugter⁠
💚 Spinatpandekager med agurkesalat⁠
🍝 Salviepasta og grillede peberfrugter med ricottacreme⁠
🐚 Dampede muslinger med pommes frites og estragonmayo⁠
🐽 Pulled pork med coleslaw⁠
🌭 Pulled pork hotdog (resterne fra dagen før)⁠
♻️ Som altid er søndag reste-dag hvor ugens overskud af råvare anvendes for at undgå spild 🥰⁠
⁠
⁠Find den via link i bio eller på marialottes.dk 💜⁠
⁠
#madplan #hverdagsmad #madplanuge16 #uge16madplan #madplaner #marialottes #inspirationtilmadplan #ugenmadplan #nemmemadplaner #gratismadplaner #gratismadplan #nemmadplan #madinspiration #hvadskalvispise #nemhverdagsmad #hurtigmad #nemmeopskrifter #opskrifterforalle #food52 #matplan⁠

marialottes

View

Maj 21

Open
Salat med syltede rødløg og feta 😋⁠ En sprit-ny salat er netop udgivet på Marialottes.dk. 
⁠
Denne her er lige så farverig som den med rabarber og asparges jeg delte. Men det er jo kendetegnet for forår- og sommersalater. Også hvorfor jeg absolut elsker denne tid på året 🤩⁠
⁠
Jeg elsker syltede rødløg, og det fungere også bare fantastisk i denne salat. Det er nemlig både en bæredygtig og lækker måde at anvende rødløg. De holder sig længere, de smager af mere og så sker der bare noget magisk med farven, når de syltes 💓⁠
⁠
Har du syltet rødløg stående på køl altid? 💓🧅⁠
⁠
I denne opskrift finder du både ingredienser og fremgangsmåde til at lave syltede rødløg og salaten her 🥗⁠
⁠
Det hele er tilgængeligt LIGE NU på Marialottes.dk - velbekomme - du finder opskriften på hjemmesiden, eller via link i bio 🤍⁠
⁠
#farverigsalat #smukkefarver #sommersalat #forårssalat #salatermedfarver #syltetrødløg #salatmedrødløg #feta #valnødder #salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

marialottes

View

Maj 18

Open
💙🐚UGENS ONSDAGSPASTA.... Muslinge pasta🐚⁠
⁠
Du skal bruge ⁠
1,5 kg blåmuslinger⁠
1 løg⁠
1 fed hvidløg⁠
5 kviste frisk timian⁠
2 gulerødder⁠
2 tomater⁠
30 g olivenolie⁠
100 ml hvidvin⁠
500 ml fløde⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 citron⁠
500 g spaghetti⁠
½ bundt persille⁠
1 bundt frisk estragon⁠
⁠
Pastaen er super nem at lave og tager omtrent 35 min. ⁠
⁠
🐚Rens muslinger grundigt i rindende vand. Hvis der er nogle muslinger som er åbne, kan du banke dem på skallen – lukker de sig ikke, skal de kasseres. ⁠
⁠
🔪Snit løg og hvidløg fint og hak timianen. Skær gulerødder og tomat i mindre stykker. ⁠
⁠
🔥Varm en stor gryde op på højeste blus, kom olivenolien i og steg løg, hvidløg og timian i ca. 30 sekunder, kom herefter tomat og gulerødder og steg yderligere af i 30 sekunder. ⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslinger - rør sammen - tilsæt hvidvin og lad muslingerne dampe i ca. 5-10 min eller indtil de har åbnet sig.⁠
⁠
🧜🏻‍♀️ Når muslingerne er færdige sigtes væsken over i en anden gryde hvor i fløden tilsættes og dette skal reducere ved middelvarme i ca. 15 min. ⁠
⁠
👩🏼‍🍳 I mellemtiden pilles ¾ dele af muslingerne ud af skallen, den sidste ¼ skal bevares i skallen, mest for syns skyld. Gem også grøntsagerne.⁠
⁠
🍝 underkog pastaen med 2-3 minutter efter pakkens anvisning. Tilsæt dem herefter til flødesaucen og vend sammen, smag til med salt peber og citronsaft.⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslingerne og grøntsagerne til pastaen⁠
⁠
🍽 Server med grofthakket persille og estragon. ⁠
⁠
Du kan også finde opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#onsdagspasta #muslinger #pastamedmuslinger #blåmuslinger⁠
#vegetarmad #hverdagspasta #marialottes #pastaret #grønmad #hverdagsmad #aftensmad #nemaftensmad #foodstagram #nemmad #frokost #simpelopskrift #pastabånd #hjemmelavetpasta #spaghetti #citron #sommerpasta⁠
⁠

marialottes

View

Maj 17

Open
Bliver man da ikke bare i godt humør af denne farvebombe af en salat?! 🌈⁠
⁠
Denne salat altså bare så smuk og en vidunderlig kombination af det bitre fra radicchio, salte og fede fra feta, syrlig og søde fra de rå marinerede rabarber og sprøde fra asparges og pinjekerner. Salaten her, har det hele! 🤩⁠
⁠
Rabarbersalaten er en sikker vinder hele sommeren, og hvis du har rabarber hjemme i haven eller sommerhuset, så er det altså en fantastisk måde at tilberede den på. Rabarbertærte er også genialt, og det har jeg også opskrift til, hvis du mangler 😉⁠
⁠
Faktisk er rabarber en grøntsag... men den er stadig fantastisk smuk i farven, og hvad end du bruger dine rabarber til, smager det garanteret vidunderligt 😝⁠
⁠
Du finder hvertfald opskrift på denne salat via link i bio, eller på marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#rabarber #farverigsalat #rabarbersalat #salatmedrabarber #asparges #feta #pinjekerner #regnbue #smuksalat⁠
#salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

marialottes

View

Maj 16

Open
Et lille hej fra Grækenland 🇬🇷 Her er varmt, utrolig smukt og 50 % af tiden går med at spise lækker græsk mad. Jeg elsker det, det er så frisk, lavet med lækre råvarer. Lækre oliven, olivenolie, græsk yoghurt, grøntsager. Listen er lang for al det gode, og jeg fik sådan lyst til at inspirere med lidt græsk mad:⁠
🥒 Tzatziki ⁠
🥗 Græsk salat⁠
🍅 Gyros⁠
🫓 Græske fladbrød⁠
🍗 Kyllinge souvlaki og kartofler⁠
🍴 Moussaka⁠
... og en masse 🍦, ☕️ og græske desserter 🍮⁠
⁠
Alle opskrifterne kan I finde via linket i min profil, hvis du har lyst til at græske-vibes og sommermad☀️🇬🇷⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#græskmad #mad #grækenland #sommermad #tomat #Tzatziki #græsktzatziki #Tzatzikiopskrift #græskeopskrifter #marialottes #oliven #olivenolie #hverdagsmad #sommeropskrifter #græsk #sommer #nemhverdagsmad
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Drikke

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør

Snacks

Sæson

Personlige indlæg

Ud at rejse

Ud at spise

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Guides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email

Powered by BloggerSpace

© 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK