Skip to content
No results
No results
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Instagram Facebook Pinterest
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Instagram Facebook Pinterest
  • Alle opskrifter
    • Anledning
      • Gæstemad
      • Tapas
      • Brunch
      • Nytår
      • Jul
      • Påske
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kager – nemme og gode opskrifter
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Marialottes - Velsmagende hverdagsmad og opskrifter

Sådan laver du en hjemmelavet kefir – nem grundopskrift

Gå til opskrift Udskriv
Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift

Hjemmelavet kefir har man brygget i over 100 år og metoden stammer oprindeligt fra Kaukasus Bjergene. Man laver det på meget simpel vis, nøjagtig ligesom med surdej, kombucha og sauerkraut, hvor der sker en fermentering, eller med andre ord når noget “bringes til at gære”.

Bliv klogere på kefir i dette indlæg og afprøv min opskrift.

Jeg kan huske, at jeg første gang stødte på kefir var i Barcelona for godt fem år tilbage. På det tidspunkt var jeg ret ubekendt med kefir, den fermenterede mælk. Jeg havde hørt om det før, men havde aldrig smagt det. Jeg købte det selvfølgelig for at smage på det, og for at se om det kunne noget. Smagen var god, syrlig og lige i min smag. Jeg elsker syrlige fødevarer. Nå, men jeg blev nysgerrig og satte mig lidt mere ind i den fermenterede drik, dens egenskaber og hvad det nu kunne. Ej at forglemme, ville jeg også prøve at lave det selv – det kunne vel ikke være så svært? Det var det heldigvis ikke, og det lykkedes mig i første forsøg.

Hjemmelavet kefir med kefirgryn

Kefir har man brygget i over 100 år og metoden stammer oprindeligt fra Kaukasus Bjergene. Man laver det på meget simpel vis, nøjagtig ligesom med surdej, kombucha og sauerkraut, hvor der sker en fermentering, eller med andre ord når noget “bringes til at gære”. Det er så spændende, og jeg elsker at tage hul på de gamle metoder hvor vi laver alt fra bunden, følger udviklingen og selv smager os frem.

Jeg har allerede fortalt en masse om både surdej, kombucha og sauerkraut, så nu er på sin plads at få implementeret kefir på bloggen. Jeg vil nemlig så gerne dele ud, og forklarer med ord og billeder at det overhovedet ikke er svært at komme godt fra start!

Hvad er kefir og hvad er kefirgryn?

Hjemmelavet kefir er et syrnet mejeriprodukt, der mest af alt minder om kærnemælk eller drikkeyoghurt. Produktet fremstilles ved hjælp af en koloni af symbiotiske bakterier og særarter i mælk. Så en slags levende organisme. Det er denne koloni der tilsættes mælken, og herefter bliver mælkesukkeret (laktose) langsomt gæret og dermed syrnet. Dette resulterer i kefir. Sådan en koloni kaldes også for en SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeas) – vi bruger samme begreb om svampen, når vi brygger kombucha.

Lad dig ikke skræmme af billederne!

Ærligt, så synes jeg heller ikke selv at billederne giver den største appetit for at kaste sig ud i den forfriskende og sunde kefirdrik. Men her må jeg lige været hurtig at skrive, inden du er helt skræmt for vid og sans, at det simpelhen ikke har noget betydning for smagen. Det mager nemlig stadig helt fanatastisk! Det er fordi mælken deler sig i henholdsvis fedt- og valledelen. Når først du rører rundt i det, bliver det mere “normalt” igen – det vil stadig være mere grynet, men det er på grund af de små mælkekefir gryn.

  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Mælk der har stået 36 timer og fermenteret.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Den færdige kefir efter 36 timer. Klar til at blive sigtet.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Mælkeblandingen (kefir) sigtes.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Si dine kefirgryn fra – brug gerne en platiksi- og -ske.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Den sidste væske presses med ske, så kun kefirgrynene er tilbage.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Kefirgrynene er helt sigtet fra og er lagt til siden. Nu er skålens indhold (kefiren) klar til at komme på flaske. Se hvordan du laver ny portion nedenfor.

Hvordan laver man kefir?

Kefir laves med små mælkefirgryn og laves oftest på mælk. De små kefirgryn består af mælkesyrebakterier, gærsvampe og komplekse kulhydrater – de føles lidt gummiagtige og er klistret. Grynene ligner lidt efter små blomkålsbuketter (ses på den mørkegrønne tallerken øverst). Dem skal du altså have fat i, før du kan komme igang med din egen hjemmelavet kefir.

Oprindeligt brugte man kamelmælk, men komælk er den typisk anvendte mælk. Men du kan sagtens anvende mælk basere på fx ged, får, kamel eller plantemælk. Vælger du en med højere fedtindhold, bliver konsistensen i kefiren også mere cremet. Det tager ca. 1 døgns tid at lave din egen kefirdrik, men timerne kan forlænges – helt op til 48 timer. Det er nemlig op til dig at afgøre, hvor syrlig og boblende du ønsker din drik. I timerne her dannes en lille smule alkohol samt kuldioxid, som er det der giver en boblende fornemmelse på tungen. Jeg elsker den meget syrlig, hvorimod min kæresten er til en mere mild udgave.

Hvad er kefir godt for?

Det er ret sjovt, at kefir stammer fra det tyrkisket og betyder “at have det godt”. Ordne holder stik! De gavnlige mælkesyrebakterier (probiotika) der er i kefir er gavnlige for vores tarmflora og fordøjelse. Det har fermentering generelt, og det kan du læse mere om, fx lige her, hvis du også synes det er spændende. Vi kender allerede til mælkesyrebakterier fra fx A38, men også kapselform. Men hvad er bedre end at lave kefir og få dem derigennem?

Jeg drikker selv dagligt et glas kefir. Nogle gange hælder jeg i en skål og topper med bær og hjemmelavet granola eller bruger det i smoothies. Probiotika gavner vores tarmbakterier, hvilket er fantastisk fordi det kan være med til at forebygge tarmproblemer, men også fordi det kan styrke vores immunforsvar.

  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Kom en tragt i din flaske.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Hæld din sigtede kefir på flaske og opbevar i køleskab.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Hjemmelavet kefir. Klar til at komme på køl.

Hvor kan man købe kefir?

Man kan købe den færdiglavet kefirdrik i de fleste supermarkeder i Danmark. Når jeg ikke laver den selv, plejer jeg at købe den økologiske variant fra Løgismose. Men har du mod på at lave din egen kefirdrik fra bunden, kan du også købe mælkekefirgryn online på nettet.

Få en simpel guide til hjemmelavet kefir lige her:

Reklamelinks er markeret med*
Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift

Hjemmelavet kefir

Hjemmelavet kefir er super sundt for vores tarme og smager dejligt og syrligt. Lav din egen drikke kefir på 12-48 timer.
4 fra 11 stemmer
Antal: 1 L
Forberedelse5 min
Tilberedelse1 d

Ingredienser

Kefir

  • 1 L Mælk (fx sødmælk el. letmælk)
  • 2 spsk kefirgryn

Køkkenudstyr

  • Sigte*
  • patentglas med låg, 1 L

Fremgangsmåde

Hjemmelavet kefir

  • Hæld sødmælk i din beholder og kom kefirgryn i. Luk beholderen.
  • Stil beholder ved stuetemperatur på køkkenbordet og lad den syrne i 12-48 timer – desto længere tid den står med kefirgryn i, desto mere syrner den og bliver syrlig og boblende. Dette er en smagssag hvad man foretrækker.

Efter 12-48 timer

  • Med en si, sigtes mælkeblandingen over i en ren skål. Brug gerne en (træ)ske til at få alt væden ud af grynene gennem sien. Når du har siet færdigt, har du sidst kun dine kefirgryn tilbage – gem dem i et lille glas eller kom dem tilbage i samme beholder fra før, og starte forfra med en ny liter mælk (læs punkt 1).
  • Nu har du hjemmelavet kefir, som du kan hælde på flaske og stille på køl. Drikken holder sig to-tre dage.

SPØRGSMÅL OG SVAR

    1) SKYL IKKE DINE GRYN

    • Skyld endelig ikke svampene for ofte – heller ej din beholder. De små gryn trives nemlig bedst, i deres egne oprindelige omgivelser.
    • Derudover kan de slimende tråde tage skade af det, hvilket er dem man gerne vil beholde. Vi skal helst bevare de gode egenskaber, som er godt for tarmen.

    2) MIN KEFIR SKILLER VÆSKE?

    • Under processen: Det kan sagtens ske, at hvis kefiren gæres for hurtigt, vil mælken skille sig meget hurtigt. Hold dig derfor helst til opskriften med 2 spsk. kefirgryn. Begynder den at skille under processen, så kan du blot ryste det.
    • I køleskab: Det samme når du er færdig med at brygge og har den på køl – her kan den så skille.

    3) JEG VIL HOLDE PAUSE?

    • Du kan sagtens holde en lille pause. Dette gør du ved at komme dine kefirgryn i en lille beholder, overhældt med mælk – bare lige så det dækker. Giv den lidt nyt mælk hver 2. dag og skift mælk jævnligt (jeg gør det hver 4. eller 5. dag).
    Udskriv opskrift Gem på Pinterest
    Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

    Kan jeg drikke kefir, hvis jeg har laktoseintolerence?

    Ja, efter sigende kan du sagtens drikke kefir selvom du er intolerant overfor laktose. Det skyldes, at kefir opbruger laktose og andre sukkerarter i processen. De mælkesyrebakterier der tilsættes kan altså nedbryde laktose til mælkesyre. Men for en sikkerhedsskyld, så gå forsigtigt frem, hvis du vil afprøve dig med mælkekefiren.

    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Sådan ser mælkekefir grynene ud.
    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Mælkekefir grynene er lagt tilbage i beholder – klar til at få mælk over sig.
    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Hæld mælk over grynene, kom låg på. Lad det fermentere.
    Kategorier - Artikler, Drikke, Morgenmad
    Del med en du holder af:
    Opskriftsvurdering




    Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

    Opskriftsvurdering




    Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

    21 Comments
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Se andre spændende indlæg

    hjemmelavet kirsebærsauce

    Kirsebærsauce

    Banan granola – sprød granola sødet med modne bananer

    Hjemmelavet mayonnaise med piskeris

    Hjemmelavet mayonnaise – bedste klassiske grundopskrift!

    Varm chokolade med chokoladepinde

    Varm chokolade

    Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø

    Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø

    Grahamsboller

    Grahamsboller – hurtige og nemme boller med grahamsmel

    Surdejsbrød med valnødder og figner

    Surdejsbrød med valnødder og figner

    opskrift paa rabarbersaft

    Rabarbersaft

    Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

    Nyeste opslag på Instagram

    marialottesdk

    View

    Feb 2

    Open
    SCORERETTEN til den der elsker bearnaise! 😉⁠ 
⁠
Pasta bearnaise er vildt nemt at lave. Du kan nok tænke dig til hvordan det smager for vi kender jo alle smagen af en god bearnaise 🙃⁠
⁠
Men nu har jeg jo lavet denne pasta-udgave og kan fortælle dig, at det smager godt! Sådan virkelig, virkelig godt 📯⁠
⁠
📘 Opskriften er min kærestes påfund, og da han nævnte den for mig var jeg solgt. På under 20 minutter får du lavet denne cremede og intense pastaret, der har en fantastisk smag af frisk estragon, smør og en syrlighed fra eddiken. ⁠
⁠
Du skal da bare prøve denne! Find opskriften på Marialottes.dk. I dagens story kan du også tilgå den direkte med link, ellers er den at finde i min bio link ⭐️⁠
⁠
#bearnaise #pastaret #estragon #easydish #marialottes

    marialottesdk

    View

    Jan 30

    Open
    Gulerødder er en skøn grøntsag, som langt de fleste heldigvis elsker – inklusiv mig!⁠
⁠
De er skønne i farven, søde i smagen og kan både tilberedes og spises rå. ⁠
⁠
Der er utrolig mange lækre ting man kan lave med gulerødder, så hvis du er træt af bare at snacke gulerodsstave, kommer her et væld af opskrifter, som jeg håber kan være med til at inspirere dig til at bruge gulerødder i mange flere retter!⁠
⁠
🥕 Asiatisk salat med soyamarinerede kylling og gomadressing⁠
🥕 Gulerodsboller⁠
🥕 Wok med nudler og kylling⁠
🥕 Pulled pork hotdogs⁠
🥕 Gulerodsrisotto⁠
🥕 Wok med oksekød⁠
⁠
Find mange flere retter med gulerødder på Marialottes.dk. Find også retterne via link i bio!⁠
⁠
#gulerøder #carrots #opskriftermedgulerøder #marialottes⁠

    marialottesdk

    View

    Jan 29

    Open
    Ugens madplan er fyldt med skønne retter. Du får lige et hurtigt indblik i den:⁠
⁠
I uge 5 kan du glæde dig til ⁠
💚 RATATOUILLE MED MOZZARELLA & PANZANELLA⁠
⁠
💚 PIKANT KYLLING I FAD MED GRØNT⁠
⁠
💚 SPANSK TORTILLA MED SØD KARTOFFEL & ROSENKÅLSSALAT ⁠
⁠
💚 STEGTE TOMATER MED GEDEOST & SALAT MED SPRØD KYLLING⁠
⁠
💚 PASTA MED ROSENKÅL OG SERRANO SKINKE⁠
⁠
💚 CÆSAR SALAT MED KYLLING⁠
⁠
Ugens søde sag er⁠
🍫 BANANKAGE MED CHOKOLADE⁠
⁠
Skal du have nogle af retterne næste uge? 😉⁠
⁠
Så er der ikke meget andet at skrive end RIGTIG GOD UGE ⭐️⁠
⁠
Knus, Maria⁠
⁠
#madplan #matplan #nemmad #gratismadplan #ugensmad⁠

    marialottesdk

    View

    Jan 25

    Open
    POLENTAFRITTER ⭐️⁠ Sprøde udenpå og bløde indeni!⁠ De er bagt og ikke friturestegt. Så de kan forberedes dagen før og bages sprøde når du skal have dem.⁠
⁠
De her fritter er en fantastisk snack, eller tilbehør 🙃 De er toppet med krydderier, og her kan du virkelig tilpasse dem til din smagsløg. Giv dem f.eks. barbeque krydderi hvis du skal bruges til noget grillet, eller provencekrydderi hvis de skal bruges til en nem snack 😉 ⁠
⁠
Majsgrød koges, parmesan tilsættes, masse stivnes i et fad, skæres herefter ud i stave, vendes i olie og bages i ovnen 👩🏼‍🍳⁠
⁠
MUMS⁠! Jeg serverer dem til en skøn og cremet mayo 😋 Dyppe-dyp i dip er selvfølgelig også skønt! De er virkelig alsidige og du må bare prøve dem. Se videoen og find opskriften på Marialottes.dk⁠. 
.
.
.
#marialottes #polentafritter #fritter #nemsnack #snack #nemmad #sprødefritter #polentamel #polenta #polentagryn #sundefritter #glutenfrifritter

    marialottesdk

    View

    Jan 24

    Open
    Reklame + RABATKODE TIL DIG! 🥬🍎🧀🥒🍋 Jeg har fundet det fedeste online supermarked i Kbh, som jeg er begyndt at handle fast hos: @foody.dk! De er byens billigste, har UTROLIG meget økologi og så er hjemmesiden meget brugervenlig. Jeg elsker at spare tiden på mine indkøb, og samtidig med at jeg får et bredt udvalg af fødevarer jeg kan shoppe rundt i. Vil du prøve? Jeg har skaffet en rabatkode på 50,- + fri levering til 19,- . Brug koden “Hverdagsmad”, og prøv Foody. Kan varmt anbefale det! 

► BONUS-info: De har en bæredygtig profil, og de levere varer ud på el-cykel i københavnsområdet, levere varer i genbrugsnet som returneres, de går op i at redde maden og har derfor altid gode tilbud. 

Jeg har lige fået leveret varerne her til formiddag og lavede mig denne skønne perlespeltsalat til frokost med feta, grillede forårsløg og tomater, stegt kylling, soltørrede tomater og basilikum 🥗🥬🐓 Vil du have opskriften? 🙈
.
.
.
#mindremadspild #nemopskrift #foodydk#perlespeltsalat #indkøb #hjemmelavetmad #madblogger #frokostsalat #hverdagsmad #onlinesupermarked #salat #madmedmedfølelse #økologi #bæredygtig  #madinspiration

    marialottesdk

    View

    Jan 23

    Open
    Det er sæson for en masse grøntsager, blandt andet porrer, men kan man bruge det til andet end kartoffelporre suppe? JA⁠
⁠
Man kan lave mange retter med sæsonens grønt, her får du en masse inspiration til hvordan du kan bruge PORRER!⁠
⁠
Som altid kan du finde retterne og mange flere på Marialottes.dk ved fanebladet "SØG RÅVARER" og vælge porrer, eller hvilken som helst anden ingrediens! Men du kan også finde dem i dagens story eller via link i bio!⁠
⁠
🍜 RAMEN⁠
⁠
🥣 PORRESUPPE⁠
⁠
🎋 BAGTE PORRER MED SENNEPSVINAIGRETTE OG PARMESANFLAGER⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MEDE BACON⁠
⁠
🥚 PORRE VINAIGRETTE MED HAKKEDE ÆG⁠
⁠
🥧 PORRETÆRTE MED SOLTØRREDE TOMATER⁠
⁠
🐽 SVINEKOTELETTER PÅ PORRE-PEBERFRUGTKOMPOT⁠
⁠
🥣 GRØNTSAGSSUPPE⁠
⁠
Er der en af retterne som du bare må prøve? ⁠
⁠
God uge, knus Maria⁠
⁠
#porrer #madmedporrer #marialottes #opskrifter #sæsonråvarer #nemmad
    Kategorier

    Morgenmad

    Frokost

    Salater

    Vegetarisk

    Aftensmad

    Dessert

    Surdej

    Bagværk

    Kategorier

    Søde sager

    Tilbehør til aftensmaden

    Snacks

    Forretter

    Personlige indlæg

    Pastaretter

    Spiseguides

    Artikler

    Find rundt

    Forside

    Opskriftsindeks

    Rejseguides

    Om maria / Kontakt

    Portfolio

    Samarbejde

    Cookie- og privatlivspolitik​

    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram
    • Email

    Powered by Bloggerspace

    © 2014 – 2023 MARIALOTTES.DK