Skip to content
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager som tilbehør
    • Salatopskrifter
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
Pinterest Instagram Facebook
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Pinterest Instagram Facebook
  • Alle opskrifter
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Gourmet forretter
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarretter
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager som tilbehør
      • Dip, dressing og saucer
    • Salatopskrifter
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalater
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Hjemmelavet is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
marialottes hjemmeside
  • Søg anledning
  • Madplaner
    • Ugentlig madplan
    • Vegetarisk madplan
marialottes hjemmeside

Sådan laver du en hjemmelavet kefir – nem grundopskrift

Gå til opskrift Udskriv
Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift

Hjemmelavet kefir har man brygget i over 100 år og metoden stammer oprindeligt fra Kaukasus Bjergene. Man laver det på meget simpel vis, nøjagtig ligesom med surdej, kombucha og sauerkraut, hvor der sker en fermentering, eller med andre ord når noget “bringes til at gære”.

Bliv klogere på kefir i dette indlæg og afprøv min opskrift.

Jeg kan huske, at jeg første gang stødte på kefir var i Barcelona for godt fem år tilbage. På det tidspunkt var jeg ret ubekendt med kefir, den fermenterede mælk. Jeg havde hørt om det før, men havde aldrig smagt det. Jeg købte det selvfølgelig for at smage på det, og for at se om det kunne noget. Smagen var god, syrlig og lige i min smag. Jeg elsker syrlige fødevarer. Nå, men jeg blev nysgerrig og satte mig lidt mere ind i den fermenterede drik, dens egenskaber og hvad det nu kunne. Ej at forglemme, ville jeg også prøve at lave det selv – det kunne vel ikke være så svært? Det var det heldigvis ikke, og det lykkedes mig i første forsøg.

Hjemmelavet kefir med kefirgryn

Kefir har man brygget i over 100 år og metoden stammer oprindeligt fra Kaukasus Bjergene. Man laver det på meget simpel vis, nøjagtig ligesom med surdej, kombucha og sauerkraut, hvor der sker en fermentering, eller med andre ord når noget “bringes til at gære”. Det er så spændende, og jeg elsker at tage hul på de gamle metoder hvor vi laver alt fra bunden, følger udviklingen og selv smager os frem.

Jeg har allerede fortalt en masse om både surdej, kombucha og sauerkraut, så nu er på sin plads at få implementeret kefir på bloggen. Jeg vil nemlig så gerne dele ud, og forklarer med ord og billeder at det overhovedet ikke er svært at komme godt fra start!

Hvad er kefir og hvad er kefirgryn?

Hjemmelavet kefir er et syrnet mejeriprodukt, der mest af alt minder om kærnemælk eller drikkeyoghurt. Produktet fremstilles ved hjælp af en koloni af symbiotiske bakterier og særarter i mælk. Så en slags levende organisme. Det er denne koloni der tilsættes mælken, og herefter bliver mælkesukkeret (laktose) langsomt gæret og dermed syrnet. Dette resulterer i kefir. Sådan en koloni kaldes også for en SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeas) – vi bruger samme begreb om svampen, når vi brygger kombucha.

Lad dig ikke skræmme af billederne!

Ærligt, så synes jeg heller ikke selv at billederne giver den største appetit for at kaste sig ud i den forfriskende og sunde kefirdrik. Men her må jeg lige været hurtig at skrive, inden du er helt skræmt for vid og sans, at det simpelhen ikke har noget betydning for smagen. Det mager nemlig stadig helt fanatastisk! Det er fordi mælken deler sig i henholdsvis fedt- og valledelen. Når først du rører rundt i det, bliver det mere “normalt” igen – det vil stadig være mere grynet, men det er på grund af de små mælkekefir gryn.

  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Mælk der har stået 36 timer og fermenteret.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Den færdige kefir efter 36 timer. Klar til at blive sigtet.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Mælkeblandingen (kefir) sigtes.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Si dine kefirgryn fra – brug gerne en platiksi- og -ske.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Den sidste væske presses med ske, så kun kefirgrynene er tilbage.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Kefirgrynene er helt sigtet fra og er lagt til siden. Nu er skålens indhold (kefiren) klar til at komme på flaske. Se hvordan du laver ny portion nedenfor.

Hvordan laver man kefir?

Kefir laves med små mælkefirgryn og laves oftest på mælk. De små kefirgryn består af mælkesyrebakterier, gærsvampe og komplekse kulhydrater – de føles lidt gummiagtige og er klistret. Grynene ligner lidt efter små blomkålsbuketter (ses på den mørkegrønne tallerken øverst). Dem skal du altså have fat i, før du kan komme igang med din egen hjemmelavet kefir.

Oprindeligt brugte man kamelmælk, men komælk er den typisk anvendte mælk. Men du kan sagtens anvende mælk basere på fx ged, får, kamel eller plantemælk. Vælger du en med højere fedtindhold, bliver konsistensen i kefiren også mere cremet. Det tager ca. 1 døgns tid at lave din egen kefirdrik, men timerne kan forlænges – helt op til 48 timer. Det er nemlig op til dig at afgøre, hvor syrlig og boblende du ønsker din drik. I timerne her dannes en lille smule alkohol samt kuldioxid, som er det der giver en boblende fornemmelse på tungen. Jeg elsker den meget syrlig, hvorimod min kæresten er til en mere mild udgave.

Hvad er kefir godt for?

Det er ret sjovt, at kefir stammer fra det tyrkisket og betyder “at have det godt”. Ordne holder stik! De gavnlige mælkesyrebakterier (probiotika) der er i kefir er gavnlige for vores tarmflora og fordøjelse. Det har fermentering generelt, og det kan du læse mere om, fx lige her, hvis du også synes det er spændende. Vi kender allerede til mælkesyrebakterier fra fx A38, men også kapselform. Men hvad er bedre end at lave kefir og få dem derigennem?

Jeg drikker selv dagligt et glas kefir. Nogle gange hælder jeg i en skål og topper med bær og hjemmelavet granola eller bruger det i smoothies. Probiotika gavner vores tarmbakterier, hvilket er fantastisk fordi det kan være med til at forebygge tarmproblemer, men også fordi det kan styrke vores immunforsvar.

  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Kom en tragt i din flaske.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Hæld din sigtede kefir på flaske og opbevar i køleskab.
  • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
    Hjemmelavet kefir. Klar til at komme på køl.

Hvor kan man købe kefir?

Man kan købe den færdiglavet kefirdrik i de fleste supermarkeder i Danmark. Når jeg ikke laver den selv, plejer jeg at købe den økologiske variant fra Løgismose. Men har du mod på at lave din egen kefirdrik fra bunden, kan du også købe mælkekefirgryn online på nettet.

Få en simpel guide til hjemmelavet kefir lige her:

Reklamelinks er markeret med*
Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift

Hjemmelavet kefir

Hjemmelavet kefir er super sundt for vores tarme og smager dejligt og syrligt. Lav din egen drikke kefir på 12-48 timer.
4 fra 8 stemmer
Antal: 1 L
Forberedelse5 min
Tilberedelse1 d

Ingredienser

Kefir

  • 1 L Mælk (fx sødmælk el. letmælk)
  • 2 spsk kefirgryn

Køkkenudstyr

  • Sigte*
  • patentglas med låg, 1 L

Fremgangsmåde

Hjemmelavet kefir

  • Hæld sødmælk i din beholder og kom kefirgryn i. Luk beholderen.
  • Stil beholder ved stuetemperatur på køkkenbordet og lad den syrne i 12-48 timer – desto længere tid den står med kefirgryn i, desto mere syrner den og bliver syrlig og boblende. Dette er en smagssag hvad man foretrækker.

Efter 12-48 timer

  • Med en si, sigtes mælkeblandingen over i en ren skål. Brug gerne en (træ)ske til at få alt væden ud af grynene gennem sien. Når du har siet færdigt, har du sidst kun dine kefirgryn tilbage – gem dem i et lille glas eller kom dem tilbage i samme beholder fra før, og starte forfra med en ny liter mælk (læs punkt 1).
  • Nu har du hjemmelavet kefir, som du kan hælde på flaske og stille på køl. Drikken holder sig to-tre dage.

SPØRGSMÅL OG SVAR

    1) SKYL IKKE DINE GRYN

    • Skyld endelig ikke svampene for ofte – heller ej din beholder. De små gryn trives nemlig bedst, i deres egne oprindelige omgivelser.
    • Derudover kan de slimende tråde tage skade af det, hvilket er dem man gerne vil beholde. Vi skal helst bevare de gode egenskaber, som er godt for tarmen.

    2) MIN KEFIR SKILLER VÆSKE?

    • Under processen: Det kan sagtens ske, at hvis kefiren gæres for hurtigt, vil mælken skille sig meget hurtigt. Hold dig derfor helst til opskriften med 2 spsk. kefirgryn. Begynder den at skille under processen, så kan du blot ryste det.
    • I køleskab: Det samme når du er færdig med at brygge og har den på køl – her kan den så skille.

    3) JEG VIL HOLDE PAUSE?

    • Du kan sagtens holde en lille pause. Dette gør du ved at komme dine kefirgryn i en lille beholder, overhældt med mælk – bare lige så det dækker. Giv den lidt nyt mælk hver 2. dag og skift mælk jævnligt (jeg gør det hver 4. eller 5. dag).
    Udskriv opskrift Gem på Pinterest
    Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes

    Kan jeg drikke kefir, hvis jeg har laktoseintolerence?

    Ja, efter sigende kan du sagtens drikke kefir selvom du er intolerant overfor laktose. Det skyldes, at kefir opbruger laktose og andre sukkerarter i processen. De mælkesyrebakterier der tilsættes kan altså nedbryde laktose til mælkesyre. Men for en sikkerhedsskyld, så gå forsigtigt frem, hvis du vil afprøve dig med mælkekefiren.

    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Sådan ser mælkekefir grynene ud.
    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Mælkekefir grynene er lagt tilbage i beholder – klar til at få mælk over sig.
    • Sådan laver du en hjemmelavet kefir - nem grundopskrift
      Hæld mælk over grynene, kom låg på. Lad det fermentere.
    Kategorier - Artikler, Drikke, Morgenmad
    Del med en du holder af:
    Del på facebook
    Del på linkedin
    Del på pinterest
    Del på email
    Opskriftsvurdering




    Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

    Opskriftsvurdering




    Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

    13 Comments
    Ældste
    Nyeste
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Se andre spændende indlæg

    Kanelgrød med hjemmelavet peanutbutter

    Hjemmelavet peanutbutter

    Rabarberkompot opskrift

    Rabarberkompot til det søde og salte køkken

    Kold grød med æble

    Kold grød med æble

    Æblekompot med varme krydderier

    Æblekompot med varme krydderier

    CHIAGRØD

    Chiagrød – grundopskrift

    Bærcrumble med valgfrie bær - en sundere dessert

    Bærcrumble med valgfrie bær

    Madfotografering - gode tips og bag kulisserne

    Madfotografering – gode tips og bag kulisserne

    Greenie med spinat og avokado

    Greenie med spinat og avokado

    Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan på simpel hverdagsmad hver lørdag og inspiration til hvad du kan lave med sæsonens råvarer.

    Nyeste opslag på Instagram

    marialottes

    View

    Maj 22

    Open
    Madplan til uge 21 er nu ude 🤩⁠ Frygt ej, den står ikke på pandekager hele ugen - MEN det er ugens snack 😋⁠
⁠
Denne uge kan du glæde dig til⁠:
🫑 Pasta med stegte peberfrugter⁠
💚 Spinatpandekager med agurkesalat⁠
🍝 Salviepasta og grillede peberfrugter med ricottacreme⁠
🐚 Dampede muslinger med pommes frites og estragonmayo⁠
🐽 Pulled pork med coleslaw⁠
🌭 Pulled pork hotdog (resterne fra dagen før)⁠
♻️ Som altid er søndag reste-dag hvor ugens overskud af råvare anvendes for at undgå spild 🥰⁠
⁠
⁠Find den via link i bio eller på marialottes.dk 💜⁠
⁠
#madplan #hverdagsmad #madplanuge16 #uge16madplan #madplaner #marialottes #inspirationtilmadplan #ugenmadplan #nemmemadplaner #gratismadplaner #gratismadplan #nemmadplan #madinspiration #hvadskalvispise #nemhverdagsmad #hurtigmad #nemmeopskrifter #opskrifterforalle #food52 #matplan⁠

    marialottes

    View

    Maj 21

    Open
    Salat med syltede rødløg og feta 😋⁠ En sprit-ny salat er netop udgivet på Marialottes.dk. 
⁠
Denne her er lige så farverig som den med rabarber og asparges jeg delte. Men det er jo kendetegnet for forår- og sommersalater. Også hvorfor jeg absolut elsker denne tid på året 🤩⁠
⁠
Jeg elsker syltede rødløg, og det fungere også bare fantastisk i denne salat. Det er nemlig både en bæredygtig og lækker måde at anvende rødløg. De holder sig længere, de smager af mere og så sker der bare noget magisk med farven, når de syltes 💓⁠
⁠
Har du syltet rødløg stående på køl altid? 💓🧅⁠
⁠
I denne opskrift finder du både ingredienser og fremgangsmåde til at lave syltede rødløg og salaten her 🥗⁠
⁠
Det hele er tilgængeligt LIGE NU på Marialottes.dk - velbekomme - du finder opskriften på hjemmesiden, eller via link i bio 🤍⁠
⁠
#farverigsalat #smukkefarver #sommersalat #forårssalat #salatermedfarver #syltetrødløg #salatmedrødløg #feta #valnødder #salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

    marialottes

    View

    Maj 18

    Open
    💙🐚UGENS ONSDAGSPASTA.... Muslinge pasta🐚⁠
⁠
Du skal bruge ⁠
1,5 kg blåmuslinger⁠
1 løg⁠
1 fed hvidløg⁠
5 kviste frisk timian⁠
2 gulerødder⁠
2 tomater⁠
30 g olivenolie⁠
100 ml hvidvin⁠
500 ml fløde⁠
salt og friskkværnet peber⁠
1 citron⁠
500 g spaghetti⁠
½ bundt persille⁠
1 bundt frisk estragon⁠
⁠
Pastaen er super nem at lave og tager omtrent 35 min. ⁠
⁠
🐚Rens muslinger grundigt i rindende vand. Hvis der er nogle muslinger som er åbne, kan du banke dem på skallen – lukker de sig ikke, skal de kasseres. ⁠
⁠
🔪Snit løg og hvidløg fint og hak timianen. Skær gulerødder og tomat i mindre stykker. ⁠
⁠
🔥Varm en stor gryde op på højeste blus, kom olivenolien i og steg løg, hvidløg og timian i ca. 30 sekunder, kom herefter tomat og gulerødder og steg yderligere af i 30 sekunder. ⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslinger - rør sammen - tilsæt hvidvin og lad muslingerne dampe i ca. 5-10 min eller indtil de har åbnet sig.⁠
⁠
🧜🏻‍♀️ Når muslingerne er færdige sigtes væsken over i en anden gryde hvor i fløden tilsættes og dette skal reducere ved middelvarme i ca. 15 min. ⁠
⁠
👩🏼‍🍳 I mellemtiden pilles ¾ dele af muslingerne ud af skallen, den sidste ¼ skal bevares i skallen, mest for syns skyld. Gem også grøntsagerne.⁠
⁠
🍝 underkog pastaen med 2-3 minutter efter pakkens anvisning. Tilsæt dem herefter til flødesaucen og vend sammen, smag til med salt peber og citronsaft.⁠
⁠
🐚 Tilsæt muslingerne og grøntsagerne til pastaen⁠
⁠
🍽 Server med grofthakket persille og estragon. ⁠
⁠
Du kan også finde opskriften via link i bio eller på Marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#onsdagspasta #muslinger #pastamedmuslinger #blåmuslinger⁠
#vegetarmad #hverdagspasta #marialottes #pastaret #grønmad #hverdagsmad #aftensmad #nemaftensmad #foodstagram #nemmad #frokost #simpelopskrift #pastabånd #hjemmelavetpasta #spaghetti #citron #sommerpasta⁠
⁠

    marialottes

    View

    Maj 17

    Open
    Bliver man da ikke bare i godt humør af denne farvebombe af en salat?! 🌈⁠
⁠
Denne salat altså bare så smuk og en vidunderlig kombination af det bitre fra radicchio, salte og fede fra feta, syrlig og søde fra de rå marinerede rabarber og sprøde fra asparges og pinjekerner. Salaten her, har det hele! 🤩⁠
⁠
Rabarbersalaten er en sikker vinder hele sommeren, og hvis du har rabarber hjemme i haven eller sommerhuset, så er det altså en fantastisk måde at tilberede den på. Rabarbertærte er også genialt, og det har jeg også opskrift til, hvis du mangler 😉⁠
⁠
Faktisk er rabarber en grøntsag... men den er stadig fantastisk smuk i farven, og hvad end du bruger dine rabarber til, smager det garanteret vidunderligt 😝⁠
⁠
Du finder hvertfald opskrift på denne salat via link i bio, eller på marialottes.dk 🤍⁠
⁠
#rabarber #farverigsalat #rabarbersalat #salatmedrabarber #asparges #feta #pinjekerner #regnbue #smuksalat⁠
#salat #lækkersalat #sundsalat #salatinspiration #tømkøleskabet #salattilfrokost #frokostsalat #farverigesalater #elskersalater #sundesalater #næring#vitaminer #vegetariskhverdagsmad #veggie #vegetarisksalat #vegetariskmad #grønsalat

    marialottes

    View

    Maj 16

    Open
    Et lille hej fra Grækenland 🇬🇷 Her er varmt, utrolig smukt og 50 % af tiden går med at spise lækker græsk mad. Jeg elsker det, det er så frisk, lavet med lækre råvarer. Lækre oliven, olivenolie, græsk yoghurt, grøntsager. Listen er lang for al det gode, og jeg fik sådan lyst til at inspirere med lidt græsk mad:⁠
🥒 Tzatziki ⁠
🥗 Græsk salat⁠
🍅 Gyros⁠
🫓 Græske fladbrød⁠
🍗 Kyllinge souvlaki og kartofler⁠
🍴 Moussaka⁠
... og en masse 🍦, ☕️ og græske desserter 🍮⁠
⁠
Alle opskrifterne kan I finde via linket i min profil, hvis du har lyst til at græske-vibes og sommermad☀️🇬🇷⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#græskmad #mad #grækenland #sommermad #tomat #Tzatziki #græsktzatziki #Tzatzikiopskrift #græskeopskrifter #marialottes #oliven #olivenolie #hverdagsmad #sommeropskrifter #græsk #sommer #nemhverdagsmad

    marialottes

    View

    Maj 15

    Open
    ⁠UGENS MADPLAN 🍽 ⁠
⁠
En ny madplan er klar på marialottes.dk med en masse skønne, simple og forårsvenlige opskrifter.⁠
⁠
OBS! Husk du kan tilpasses madplanen inde på siden, så du selv kan justere antal af personer, og herfra omregner den også selv indkøbslisten så det passer. Velbekomme 😍⁠
⁠
I den kommende uge byder madplanen på:⁠
🍅 Bagt tomatsuppe med hvidløgsbrød⁠
🤍 Salat med parmaskinke, rucola og mozzarella med labneh⁠
😋 Butterdejsskåle og blomkålssalat⁠
💚 Enchiladas med guacamole⁠
🍕 Pizza med parmaskinke⁠
🤍 Blomkålspasta⁠
♻️ søndag er som altid reste-dag⁠
⁠
#madplan #hverdagsmad #madplanuge20 #uge20madplan #madplaner #marialottes #inspirationtilmadplan #ugenmadplan #nemmemadplaner #gratismadplaner #gratismadplan #nemmadplan #madinspiration #hvadskalvispise #nemhverdagsmad #hurtigmad #nemmeopskrifter #opskrifterforalle #food52 #matplan #nemmeretter⁠
    Kategorier

    Morgenmad

    Frokost

    Salater

    Vegetarisk

    Aftensmad

    Dessert

    Drikke

    Bagværk

    Kategorier

    Søde sager

    Tilbehør

    Snacks

    Sæson

    Personlige indlæg

    Ud at rejse

    Ud at spise

    Find rundt

    Forside

    Opskriftsindeks

    Guides

    Om maria / Kontakt

    Portfolio

    Samarbejde

    Cookie- og privatlivspolitik​

    • Facebook
    • Pinterest
    • Instagram
    • Email

    Powered by BloggerSpace

    © 2014 – 2022 MARIALOTTES.DK