
Grove koldhævede kerneboller er aldrig dårligt at starte dagen ud på – generelt faktisk bare boller med smør til morgenmad, og dertil en god kop kaffe ved siden af. Ost og marmelade er heller ikke dårligt ovenpå sådan en nybagt bolle, der stadig er lidt lun efter den kommer ud af ovnen. Hjemmebagte boller med kerner er altså helt perfekte på morgenbordet – alle ugens dage.
Bollerne er meget simple at lave, og så har de god struktur i form af de mange kerner. Du behøver ikke at bruge de samme kerner som mig, men brug alligevel de afmålte mængder – du kan altid skifte dem ud med dem du spiser.
Grove koldhævede kerneboller
Disse koldhævede grovboller, er simpelthen de nemmeste at lave. Aftenen før, sættes dejen nemlig bare over og derefter skal den på køl. Næste dag har du boller, helt uden at dejen skal æltes eller efterhæve. Bollerne skal bare på bagepladen som klatter – ikke noget med at forme dem, og så direkte i ovnen. SÅ nemt! Du kan selvfølgelig også forme dem lidt mere, men jeg kan bare godt lide det “rustikke udtryk”.
Vil du hellere have boller uden kerner, så skal du tage et kig på min anden opskrift på koldhævede boller med havregryn – de er virkelig lækre, nemme og dejlige svampede. En af mine yndlingsboller, når jeg ikke “trænger” til så mange kerner. Er du til gengæld mere på udkig efter en opskrift på boller som du kan lave på to timer? Så skal du helst sikkert tjekke disse hjemmebagte boller ud, som er super nemme og luftige.
Skal det være boller, hvor der kun er græskarkerner i, så må disse grovboller være lige noget for dig.

Bag også et kernebrød
Hvis du ikke er så vild med kerneboller, kan du sagtens lave opskriften om til et brød. Det er meget nemt, fordi i stedet for at forme dejen næste morgen/dag til boller, så er det bare at forme et par brød i stedet for. Eller ét stort brød. Du kan også bruge en 5 kornsblanding til dit brød, hvis du har sådan en pakke liggende. Så længe du holder dig til de afmålte mængder, så burde det være fint.
Få opskriften på nemme kerneboller her:

Kerneboller
Ingredienser
- 15 g gær
- 6 dl vand, koldt
- 1 spsk olie*
- 1 tsk flagesalt*
- 3 dl grahamsmel
- 5 dl hvedemel
- 1 dl solsikkekerner
- 1/2 dl hørfrø
Fremgangsmåde
- Gæren røres ud i det kolde vand, indtil det er opløst. Tilsæt derefter salt og olie.
- Tilsæt først det grove mel lidt efter lidt og derefter hvedemel samt kernerne.
- Ælt godt – ca. 10 min på røremaskine, hvis du har en. Ellers i hånden, indtil massen har samlet sig og slipper kanterne på skålen.
- Lad dem hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden.
- Brug en ske til at lave dej-klatter på bagepapiret. Til sidst pensles de med lidt vand og bollerne drysses med lidt ekstra kerner.
- Bages ved 200 graders varmluft i 20 minutter, i midten i en forvarmet ovn.