Boghvedegrød med hel boghvede
En nærende og mættende morgenmad er en dejlig start på dagen, og om vinteren er det altid rart med noget varmt.
Boghvedegrød er en skøn grød på hel boghvede. Grøden kan også koges på boghvedegryn, men så er fremgangsmåden lidt anderledes end i denne opskrift. Hvis du vil lave boghvedegrød med gryn, kan du i stedet følge mine opskrift på en klassisk havregrød og erstatte havregryn med boghvedegryn.
Boghvedegrød
Ingredienser
Boghvedegrød
- 240 g boghvedekerner*
- 500 ml vand
- 0,5 tsk flagesalt
- 800 ml kokosmælk* (svarende til 2 dåser)
- 1 tsk vaniljesukker*
- 15 g honning (1 spsk)
Topping
- 125 g friske hindbær
- 30 g kokosflager*
- 50 g græsk yoghurt 10 %
- 30 g hasselnødder*
Noter
Fremgangsmåde
Boghvedegrød
- Skyl boghvede grundigt et par gange.
- Kom vand i en gryde med boghvedekernerne og bring det i kog. Lad det simre i ca. 15 minutter. Tilsæt salt.
- Tilsæt kokosmælk, vaniljesukker og honning. Lad det koge yderligere 5 minutter ved lav varme eller til grøden er lind og har en cremet konsistens.
- Smag grøden til med mere salt, vaniljesukker eller honning efter behov.
- Anret grøden i skåle og top med friske hindbær, kokosflager, græsk yoghurt og grofthakket hasselnødder.
Cremet boghvedegrød med hel boghvede
Jeg elsker at spise grød om morgenen. Og især boghvedegrød er en sund start på dagen, da man får både protein og rigeligt med energi til dagens gøremål.
Boghvedegrød på hel boghvede tager lidt tid at koge, men du kan fx lægge boghvedekernerne i blød natten før og dermed gøre kogetiden kortere.
Opskrift på boghvedegrød på vand og kokosmælk
Jeg koger min boghvedegrød på både vand og kokosmælk. Du kan også bruge almindelig mælk eller en anden plantebaseret mælk. Kokosmælken gør dog grøden dejlig cremet, så den vil jeg anbefale.
Boghvedekerner koges først i vand i cirka 15 minutter. Herefter tilsættes kokosmælk, vaniljesukker og honning, og så skal grøden koge indtil den har den konsistens, du ønsker.
Ingredienser til boghvedegrød
Du skal kun bruge få ingredienser til boghvedegrød:
- Hel boghvede: Boghvede er et proteinrigt frø, som giver en skøn, anderledes grød. Husk at skylle boghveden inden de koges.
- Kokosmælk: Eller du kan bruge mælk.
- Vaniljesukker: Giver både en fin smag og sødme.
- Honning: Tilføjes for sødme – du kan også drysse med lidt sukker.
- Bær: Top grøden med bær og nødder. Du kan også komme bær i grøden, så får du fx en flot pink boghvedegrød.
Varm eller kold boghvedegrød
Boghvedegrød kan spises både varmt og koldt. Hvis du laver en stor portion, kan du spise kold boghvedegrød næste dag, gerne rørt op med græsk yoghurt. Det smager så godt og minder lidt om chiagrød. Om du spiser boghvedegrød varm eller kold, må du ikke glemme toppingen.
Du kan selvfølgelig holde sådan en gammeldags boghvedegrød helt simpel, men jeg synes nu det er lækkert at toppe med bær, kokosflager, nødder og/eller græsk yoghurt. Se eventuelt også nærmere på en masse spændende toppings til grød.