
Om du er vokset op med havregrød hver dag til morgenmad eller du lige er flyttet hjemmefra og det går op for dig, at du egentlig ikke ved, hvordan man laver det – så går den her opskrift ud til dig.
Jeg har nok cirka lavet havregrød 1000 gange i mit liv, og alligevel tjekker jeg lige min opskrift inden jeg går i gang. Også selvom det faktisk er super nemt og man kan bruge huskereglen, at der skal dobbelt så meget væske i, som der skal havregryn i.
Så til dig, der kan lave det i søvne eller dig, der aldrig har prøvet at lave det før, kommer der en helt klassiske havregrød opskrift her.
Klassisk opskrift på havregrød
Den nemmeste måde at lave havregrød på er denne: Du blander havregryn, mælk og vand sammen i en gryde og koger det op til det har den konsistens du ønsker. Done!
Denne havregrød opskrift er muligvis den nemmeste, jeg har på bloggen. Men det er altså også et absolut must, hvis man ind imellem gerne vil spise noget andet end havregryn og kold mælk til morgenmad. Jeg elsker især at lave grøden om vinteren og putte kanel på, da det så minder lidt om risengrød, og varmer godt i ganen.
Få min bedste havregrød opskrift 101 her:

Havregrød
Ingredienser
- 40 g havregryn*
- 100 ml vand
- 100 ml mælk
- ½ tsk flagesalt*
Noter
Fremgangsmåde
- Kom havregryn med vand og mælk i en gryde og bring det i kog.
- Tilsæt salt og lad det koge i 1-2 minutter under omrøring.
- Top med hvad du lyster – jeg brugte nogle havtorn jeg havde i fryseren, banan, kakaonibs, sirup og kokoschips.
Havregrød med æg eller vand
Havregrød er fuld af næring – men primært kulhydrater. Vil du gerne booste næringsindholdet, eller oplever du, at du ikke bliver mæt af at spise havregryn, så kan du med fordel tilføje et æg til grøden.
Et æg i grøden giver både en mere cremet konsistens og tilføjer en god mængde protein, som kan være en rigtig god måde at starte dagen på. Ægget skal blot røres ud i grøden efter man har kogt de øvrige ingredienser sammen og koges kort op. Og bare rolig – det smager ikke igennem, så du kan roligt prøve denne variant, selvom du ikke elsker æg. Skal grøden være endnu sundere, kan du nøjes med at komme æggehviden i – så slipper du for det høje indhold af kolesterol, som der er i blommen.
I den modsatte grøft kan man også lave en havregrød med vand som eneste væske – det er den billigste morgenmad man kan forestille sig og en nem måde at veganisere opskriften. Alternativt kan du bruge havredrik eller en anden plantedrik. TIP: Denne boghvedegrød er lavet med kokosmælk og smager helt vidunderligt. Prøv den, hvis du vil ha’ lidt afveksling i din grød.

Havregrød toppings og idéer til drys
Havregrød er selvfølgelig lækkert i sig selv, men personligt spiser jeg det tit, fordi jeg kan komme alt muligt forskelligt topping på, afhængigt af hvad jeg lige har lyst til:
- Nødder: Den nemmeste måde at tilføje lidt crunch! Du kan bruge alle slags nødder.
- Hjemmelavet peanutbutter/nøddesmør: Også en god måde at tilføje protein og creaminess.
- Frugt: Havregrød med banan er en klassiker ligesom havregrød med æble og kanel. Så lækkert og simpelt!
- Bær: Friske bær om sommeren kan gøre enhver grødgris glad.
- Kompot og smørbart: Prøv denne æblekompot, som er fuld af smag, eller tilføj en klat smør og drys evt. med kanel.
- Skyr eller yoghurt: Synes du havregrød mætter for meget, så lav halv portion og top med skyr eller yoghurt i stedet. Det giver en dejlig syrlig smag og en lethed.