Annonce

Øllebrød med flødeskum

øllebrød opskrift

Jeg har spist SÅ MEGET øllebrød i min barndom, at det halve kunne være nok. Jeg spiste det altid hos min farmor og elskede det! Jeg kan meget tydeligt huske at sidde og spise øllebrød i hendes køkken, og hver gang hun gik ud af køkkenet, ville jeg skynde mig at hælde mere fløde og sukker på, uden at hun så det. Og selvfølgelig var det kun min farmor, der kunne lave øllebrød på den helt rigtige måde. Min mor prøvede utallige gange, men af en eller anden grund var det aldrig det samme … Kender I det? 

Nu til dags elsker jeg også at lave en god omgang øllebrød, og jeg bliver altid nostalgisk. Jeg elsker at få noget sødt om morgenen, så jeg foretrækker klart at spise det til morgenmad ligesom jeg gjorde i min barndom. Men øllebrød til aftensmad, jo hvorfor ikke? 

øllebrød med flødeskum

Øllebrød

Klassisk øllebrød serveret med flødeskum er en skøn og nem morgenmad, som alle kan spise. Forbred dagen før og brug endelig dine rugbrødsrester.
4,75 fra 4 stemmer
Antal: 2 Personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

Øllebrød

Serveringsforslag

Fremgangsmåde

Øllebrød

  • Smuldr rugbrødet i en gryde og tilsæt øl samt vand. Lad det stå minimum 10 minutter. Gerne natten over, så rugbrødet kan suge endnu mere væske til sig.
  • Tilsæt sukker, salt og revet citronskal. 
  • Sæt gryden over kog, under omrøring. Smag eventuelt øllebrøden til med ekstra citronskal og sukker. Ligeledes kan du justerer mængden af vand, hvis du synes øllebrøden er for fast i konsistensen. 

Topping

  • Rist hasselnødderne gyldne på en tør pande. Hak dem groft.
  • Pisk fløde til flødeskum og skær figner i kvarte.
  • Anret øllebrøden i et par skåle og top med flødeskum, figner eller andre bær samt grofthakkede, ristede hasselnødder. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Sådan laver du øllebrød natten over

Øllebrød er oplagt at lave til dagen efter, så rugbrødet kan stå og suge væske til sig. Du behøver ikke sætte det til natten over, men det giver både mere smag og gør, at der ikke er lige så meget, der skal laves om morgenen. Så det er en rigtig fin måde at sørge for at få lækker morgenmad på travle morgener. Øllebrød kan også tilberedes i mikroovn for at gøre det endnu nemmere. 

I min opskrift bruger jeg hvidtøl, så altså en meget let øl, men det giver virkelig en dejlig smag. Alkoholen fordamper, så børn kan også sagtens spise varianten med øl. Men det kan også erstattes af vand, hvis du foretrækker at lave øllebrød uden øl. 

Tip! Hvis du elsker smagen af øl, vil jeg lige dele opskriften på min nemme ølkage med dig!

øllebrød

Brug dine rugbrødsrester til hjemmelavet øllebrød

Præcis som med min opskrift på ymerdrys, går denne opskrift altså ud til dig, der mangler noget at bruge dine rugbrødsrester til. Og du kan bruge lige den slags rugbrød, som du har liggende. 

Jeg har selv til denne opskrift brugt et rugbrød uden kerner. Man kan også snildt bruge et rugbrød med kerner. Jeg kan fx kun forestille mig, at mit surdejsrugbrød med kerner ville blive til en skøn omgang øllebrød. Hvis du har flere rester tilbage kan du også kigge på min opskrift på sønderjysk rugbrødslagkage med kaffeganache eller min variant med appelsin.

Opskrift på klassisk øllebrød i samarbejde med Valsemøllen

Denne opskrift er endnu en i rækken af opskrifter, som jeg har udviklet i samarbejde med Valsemøllen. 

Vi sætter igen fokus på at stoppe madspild og lave flere retter med det vi nu har liggende. Og hvem har ikke altid et daggammelt rugbrød liggende, som er blevet lidt for kedeligt til madpakken? Det har vi i hvert fald tit herhjemme, og så er det jo med at få det brugt på kreative måder. Øllebrød er en genial løsning, hvis du spørger mig!

Topping til øllebrød

Øllebrødet i sig selv smager selvfølgelig godt MEN lad os nu være ærlige – der skal helst gerne en masse dejlig topping til for at gøre det til den perfekte morgenmad.

Den simple variant er selvfølgelig med fløde og sukker, som jeg ville spise det, da jeg var barn. Æggesnaps er også en helt klassisk topping, hvor æggeblomme piskes sammen med sukker – så simpelt.

Eller hvad med fløjlsblød flødeskum i kombination med sæsonens bær? Min mund løber helt i vand! Jeg kan især forestille mig hindbær som et lækkert, syrligt modspil til øllebrødets tyngde. Man kan også sagtens skære frugt i tern eller skiver, fx æbler eller pærer – alt efter sæson og lyst. 

I min opskrift har jeg eksperimenteret med figner og hasselnødder, som sammen med flødeskum og hakket chokolade, også virkelig kan anbefales. Eller du kan gøre dit knas endnu mere spændnede, ved at lave honningristede hasselnødder med lidt kanel.

øllebrød med flødeskum
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 977
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments