Ymerdrys af rugbrødsrester – knasende sprød!

Hjemmelavet ymerdrys til morgenmad

Jeg spiste en hel del ymerdrys, da jeg var lille. Jeg kom altid en meget generøs mængde oven på en mild yoghurt eller – selvfølgelig – oven på ymer. Ymerdrysset med brun farin var bare den bedste i min barndoms optik – I ved, den fra Struer. Altid godt med noget sødt til en syrlig yoghurt. Det samme mærke laver også en ymerdrys uden sukker, som er god til fx en omgang øllebrød med flødeskum.

Men man behøver selvfølgelig ikke købe ymerdrys – det er nemlig super nemt at lave selv og dermed får I denne opskrift!

Ymer med ymerdrys

Ymerdrys

Hjemmelavet ymerdrys, eller rugbrødsknas om man vil, smager så godt ovenpå ymer eller yoghurt. Det er så nemt at lave og du kan bruge dine rugbrødsrester.
4,67 fra 3 stemmer
Antal: 1 Glas
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt35 minutter

Ingredienser

Noter

TIP: Har du en svaghed for chokolade, kan du med fordel hakke omkring 50 g og tilsætte ymerdrys, men vent til den er helt afkølet – ellers vil det smelte. 

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 170°, varmluft.
  • Blend rugbrød, sukker, ristede hasselnødder og salt i en foodprocessor. Kør ingredienser sammen, fint eller groft – alt efter behov. Ønsker du et krydderi, skal du blende det med.
  • Fordel rugbrødsblandingen på en beklædt bageplade og bag det i den forvarmet ovn i ca. 17 minutter. Rør i blandingen undervejs, så det bliver sprødt. 
  • Lad ymerdrysset afkøle fuldstændig inden det kommes på glas eller en lufttæt beholder. 
  • Drys på valgfri yoghurt, ymer eller anden morgenmad – fx chiagrød
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Hjemmelavet ymerdrys til din yoghurt/skyr

Hjemmelavet ymerdrys kan bruges til mere end bare at drysse på ymer. Brug det på din yndlings yoghurt, om det så er skyr, A38 eller sojayoghurt. Det kan også uden problemer drysses på chiagrød – det har jeg gjort før. Kombinationen af den bløde chiagrød og det let crunchy, søde ymerdrys. Mums! 

Sådan laver du ymerdrys af rugbrød

Det er utrolig nemt at lave sin egen ymerdrys. Alle ingredienser blendes sammen i en foodprocessor og herefter skal det ristes i ovnen i knap 20 minutter. Så det passer egentlig sig selv. 

Fordelen ved at lave den hjemmelavet variant, er at du kan variere ingredienser, og du kan bestemme selv, hvor fin konsistensen skal være. Nogle foretrækker, at der er lidt mere bid i, og hvis man lader være med at køre det i foodprocessoren længe, får man rugbrødsknas. Man kan også vælge at blende det fint. 

Endnu en fordel er at man kan justere, hvor sødt det skal være. Hvis sukkerindholdet holdes til et minimum, så får du sundt rugbrødsdrys.

Hjemmelavet luksus ymerdrys

Opskrift på ymerdrys med daggammelt rugbrød i samarbejde med Valsemøllen

Min opskrift er en del af en lille serie, hvor jeg sætter fokus på at mindske madspild i samarbejde med Valsemøllen. Ligesom denne rugbrødslagkage med appelsin og hvid chokolade, kan man nemlig bruge sine rugbrødsrester til at lave andre lækre sager med i stedet for at smide det ud. 

Når du laver din drys, vil jeg derfor også anbefale dig at bruge det rugbrød du nu har liggende. Selv daggammelt, kedeligt rugbrød kan med stor fordel bruges og blive til luksus ymerdrys. 

En ymerdrys der indeholder få ingredienser

At lave ymerdrys selv er heldigvis ganske simpelt, og du skal kun bruge få ingredienser – essentielt er der egentlig kun behov for 3 ingredienser: Rugbrød, sukker og salt, men indhold kan jo altid varieres:

  • Rugbrød: Ymerdrys er jo rugbrødsdrys, så rugbrød er selvfølgelig den vigtigste ingrediens. Du kan bruge med eller uden kerner. Hjemmelavet rugbrød med surdej eller fra supermarkedet. 
  • Hasselnødder: Ristede hasselnødder tilføjer lidt mere til smagen, så du virkelig kan smage forskel på din hjemmelavet ymerdrys og den fra supermarkedet. Du kan også bruge andre nødder, fx mandler.   
  • Sukker/brun farin: Det knasende drys skal selvfølgelig være sødt. Jeg er selv stor fan af at bruge brun farin, men almindelig hvidt sukker kan også gøre det.  
  • Salt: 1 nip salt skal der til. 
  • Chokoladestykker: Hvis du vil opgradere og lave en luksus ymerdrys, kan du tilføje chokoladestykker efter det har været i ovnen. Det skal altså først afkøle.
  • Krydderier: Jeg tilføjer gerne enten kakaopulver, kardemomme eller kanel for at variere min rugbrødsdrys fra gang til gang. Prøv dig frem!
Ymer med ymerdrys
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1017
4,67 from 3 votes (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments