Skip to content
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
Menu
  • Om mig/kontakt
  • Portfolio
  • Nyhedsbrev
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarisk
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarisk
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarisk
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Boller
      • Grød
      • Smoothie bowl
      • Pandekager
      • Vafler
      • Topping
    • Frokost
      • Pålæg
      • Madpakke
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Forretter
      • Forretter med fisk
      • Vegetariske forretter
    • Aftensmad
      • Hverdagsmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Vegetarisk
      • Pastaretter
      • Ovnretter
      • Gryderetter
      • Pizza
      • Risotto
      • Madtærte
      • Suppe
      • Burger
      • Curry
      • Wokretter
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Grøntsager
      • Dip, dressing og saucer
    • Salat
      • Grønne salater
      • Fyldige salater
      • Lune salater
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
    • Bagværk
      • Boller
      • Surdej
      • Madbrød
      • Brød
      • Sødt bagværk
    • Søde sager
      • Kage
      • Dessert
      • Cookies
      • Is
      • Muffins
      • Småkager
      • Vafler
      • Pandekager
      • Sødt tilbehør
    • Snacks
      • Kanapéer
      • Appetizer
    • Drikke
      • Varme drikke
      • Saft
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Temaer
  • TIPS
Menu
  • Søg anledning
  • Temaer
  • TIPS
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarisk
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio
Menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarisk
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio

Sauerkraut – hjemmelavet surkål

  • august 29, 2017
Sauerkraut lavet fra bunden

Hvis I følger med på min Instagram, har I måske luret at jeg – i forbindelse med mit studie – er i praktik hos sødeste Ditte Ingemann. Jeg har netop taget hul på tredje uge af min praktik og det hele er så spændende og utroligt lærerigt! Og her er jeg blevet klogere på hvordan man laver en sauerkraut.

Særligt er jeg blevet opslugt af én tilberedningsmetode, som jeg ikke selv har afprøvet før. Nemlig fermentering som Ditte netop har skrevet to bøger omkring. Det er her sauerkraut kommer ind i billedet. Så er du ligesom jeg en lille smule nysgerrig på hvad det er og hvad det kan, så bliv hængende lidt endnu. Ellers kan du også hoppe direkte til opskriften.

Gå til opskrift Udskriv

Hele ‘universet’ omkring fermenteringen er meget nyt for mig. Jeg har stiftet bekendtskab med ordet, men jeg har aldrig selv afprøvet mig med det, før nu. Ganske enkelt, fordi jeg tænkte det var svært. Jeg har taget fejl, fordi det er langt mere simpelt, end hvad jeg gjorde det til oppe i mit hoved. Sådan husker jeg også, at jeg havde det med projekt surdej.

Læs også: Saltede citroner, som er så lækre at bruge i madlavningen – både til skønne simreretter, i salater og i dressinger.

Hjemmelavet sauerkraut i skål
Her er jeg ved at masserer kålen sammen med salt.

Jeg er stor fortaler for sunde råvarer samt mad lavet fra bunden, hvorfor jeg også meget hurtigt er blevet fascineret af fermentering samt de sundhedsmæssige fordele det har med sig. Jeg aner ikke, hvorfor jeg ikke har kastet mig ud i det før nu?! Men bedre sent end aldrig, tænker jeg – og nu kan jeg slet ikke får nok af det. Surkål er faktisk blot kål, der er blevet fermenteret.

Jeg manglede et skub til at kaste mig ud i det, også er det ingen skam, at det blev i min praktik, fordi Ditte er knald dygtig til det! Vi har arbejdet med forskellige fermenteringer, som b.la. kraut og kimchi der er fermenterede grøntsager.

Vi har lavet vores egen hjemmelavet kombucha, som er fermenteret te. Det er nemt at lave og har en dejlig syrligt smag og har fantastiske bobler.

Hvad er sauerkraut?

Sauerkraut er fermenterede grøntsager, hvor hovedingrediensen består af kål; ofte hvidkål eller spidskål. Måske du allerede har stiftet bekendtskab med kraut, også bedre kendt som sauerkraut eller surkål på godt dansk.

Det smager virkelig fantastisk syrligt og kan bruges i alverdens retter. I alt fra salater, ovenpå en rugbrødsmad, i tærter, burgere, hotdogs – kun fantasien sætter grænser.

Sådan laver du sauerkraut er fermenteret kål

Normalt laver man en sauerkraut med hvidkål, men spidskål fungere altså ligeså godt! Det er nok bare en smagssag og hvad man har liggende i grøntsagsskuffen.

Ditte har været så sød og givet mig lov at dele opskriften på surkål, fra hendes bog FERMENTING 2.0. Det er den sauerkraut, som I ser på billederne i opskriften. Jeg ved der er mange punkter, men de er beskrivende gode og selvom det ser uoverskueligt ud, så er det meget simpelt.

Sauerkraut med hvidkål og æble

Til opskriften bruges der hvidkål, æble og blomkål. Begge kåltyper skal blot snittes groft. Og så er det ellers om at lægge kræfter i at få masseret godt med salt ind i kålblandingen, med rene hænder i en skål.

Efter 5-10 minutter afgiver kålen en masse væske, som hældes over til sidst når kålblandingen er lagt ned i et rent glas. Herefter skal du blot vente i nogle uger, og så har du den lækreste fermenteret kål.

Få opskriften på hjemmelavet sauerkraut her:

Reklamelinks er markeret med*
Sauerkraut - guide til egen surkål

Sauerkraut

Sauerkraut er skønt i fx salater. Her er en komplet guide til hjemmelavet surkål fra bunden. Prøv at lave din egen fermenteret kål med denne nemme opskrift.
5 fra 2 stemmer

Ingredienser

  • 1 L patentglas*
  • 675 g blomkål
  • 275 g hvidkål (eller spidskål)
  • 50 g æble
  • 2 tsk stødt spidskommen*
  • 20 g gurkemeje (frisk)
  • 10 g ingefær (frisk)
  • 20 g groft havsalt

Fremgangsmåde

  • Start med at skylle blomkål, hvidkål og æbler.
  • Hak blomkålen groft.
  • Fjern de to yderste blade fra kålen, skyl dem godt og læg dem til side, til senere brug.
  • Skær kålhovedet i kvarte, og fjern den inderste kerne fra hver kvart.
  • Snit kålen i 1 cm brede strimler.
  • Udkern æblerne, og skær dem i tynde skiver.
  • Rist spidskommen på en tør pande, til de dufter og popper. Pas på de ikke bliver sorte.
  • Skræl gurkemeje og ingefær og riv begge dele fint.
  • Vej blomkål, kålstrimler, de øvrige ingredienser og salt af, og kom det hele i en store røreskål.
  • Læg kræfter i, og massér saltet ind i kålblandingen med rene hænder, til den afgiver sin saft. Det tager ca. 5-10 minutter (ligesom jeg gør på billedet).
  • Hæld kålblandingen ned i patentglasset sammen med den udvundne saft, der nu udgør saltlagen.
  • Pres det hele godt ned i glasset med dine hænder, så kålblandingen dækkes helt af saltlagen. Hvis du har masseret kålen tilstrækkeligt, vil der være nok lage til at dække al kålen.
  • Find de yderste kålblade frem og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
  • Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i patentglasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.
  • Lad kålen fermentere i 21-28 dage, ideelt set ved en stuetemperatur på mellem 18 og 20 grader. Er temeraturen varmere, kan det gå stærkere. Er den koldere, kan det gå langsommere.
  • Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt og kålen bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intens mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt.
  • Smag på kålen på den 21. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre. Smag på den løbende indtil den 28. dag, hvor den bør være klar.
  • Stil din blomkålskraut på køl. Den er nu spiseklar.
  • Jeg håber I har lyst til at afprøve jer med kraut – det er langt mere simpelt, end man måske forestiller sig.
  •  Velbekomme.
Udskriv opskrift Gem på Pinterest
Fik du lavet opskriften?Jeg ville elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottes
Sådan laver du sauerkraut

Kategorier - Artikler, Tilbehør til aftensmaden
Del med en du holder af:
Del på facebook
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på email
Abonner
Giv besked om
guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

guest
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Se andre spændende indlæg

Risengrød med kanelsukker

Risengrød og guide til tilberedning

tilbehør til hvidløgssmør

Hjemmelavet hvidløgssmør

Nem opskrift på bygotto

Bygotto med fennikel og ramsløg

Hjemmelavet brun sovs

Brun sovs

Speltotto med græskar og svampe

Speltotto med græskar og svampe

kold agurkesuppe

Kold agurkesuppe

Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø
ANNONCE

Grillede asparges med pocheret æg og ristede hampefrø

Gulerodssuppe opskrift

Gulerodssuppe

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret med de nyeste opskrifter, ugens madplan hver lørdag og inspiration til sæsonens råvarer.

Nyeste opslag på Instagram

Open
BLÅBÆRMAZARINER 💙 Jeg har helt glemt at dele dem her med jer, som jeg testede for et par uger siden. Sikke en fejl! De er nemlig SÅ lækre og svampede. Åh, og med creme fraiche til 😇 Jeg behøver ikke skrive mere.. 
.
Eller jo, fordi foruden at smagen er skøn er de også dejlig nemme at bage - det ikke meget mere end en halv time du skal sætte af. Wuhu, perfekt søndagsprojekt, ikkesandt? 🧁 Opskriften har jeg lagt i min profil. 
.
.
.
#blåbær #blåbærmazarin #blåbærkage #blåbærmuffins #muffins #marcipan #bageglæde #bagning #søndagsbagning #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter #kage #nårduelskeratbage #matbloggsentralen
Open
ONE POT PASTA MED CHORIZO - PÅ UNDER 30 MIN 🍝 Hvis du godt gider at spise en god omkring pasta, der smager af lørdagsmad og der er nemt at lave - så MÅ du prøve denne her pastaret! Alt skal bare i gryden, og så passer det sig selv. Spis den med en grøn salat til, eller top den med masser af parmesan! Selvtak 🙈 ⁠
.⁠
Jeg har lagt et direkte link i min profil 🎈Og ellers kan du finde mange andre gode pastaretter på marialottes.dk. ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#onepotpasta #onepot #pasta #pastaret #aftensmad #lørdagsmad #pastaropskrift #madpåunder30min #nemaftensmad #aftensmadinspiration #onepot⁠
#madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Open
Har du stadig ikke besluttet dig for aftensmaden? Prøv kyllingefrikadeller med soltørrede tomater. Det er så nemt og simpelt - og perfekt til frokost næste dag 🌿 Specielt med den lækre spinatsalat. ⁠⁠
.⁠⁠
Opskrift(er) kan findes via linket i min profil @marialottes eller du kan søge dem frem på marialottes.dk 'kyllingefrikadeller' 💚⁠⁠
.⁠⁠
.⁠⁠
.⁠⁠
#kyllingefrikadeller #frikadeller #spinatsalat #frokost #aftensmad #nemfrokost #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter #nemaftensmad #frokostinspiration #aftensmadinspiration #grønnesalater⁠⁠
Open
🇩🇰🎊Sådan her ville jeg gerne have fejret min fødselsdag - jeg fylder nemlig 28 år i dag 🎊🇩🇰 Men det betyder også at jeg har en fejring til gode, ikk? 👏🏻😍
Open
BANANPANDEKAGER 🥞🍌 Hurra for internationale mærkedage, som i dag står i pandekagens tegn. Har du eller skal du spise pandekager i dag?⁠
.⁠
Hvis du mangler inspiration har jeg bunkevis af forskellige pandekager på marialottes.dk - du kan finde dem alle via linket i min profil eller søge dem frem på:⁠
* Bananpandekager⁠
* Klassiske pandekager⁠
* Surdejspandekager⁠
* Amerikanske blåbærpandekager⁠
* Æblepandekager⁠
... hvilke skal du bage næste gang?⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#pandekager #pandekageopskrifter #internationalpandekagedag #pandekagedag2021 #bananpandekager #nemmepandekager #morgenmad #pancakes #morgenmadsinspiration #morgenhygge #madinspiration #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #økologiskmad #økologi #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Open
VERDENS BEDSTE BROWNIE! Ej okay, må man gerne skrive sådan om sin egen opskrift? 🍫🙈 .. Jeg føler jeg blev nød til det, fordi den har den lækreste konsistens i midten - lidt underbagt med en fudgy midte og så er den sprød udenpå og har en perfekt smag!⁠
.⁠
Amen den her brownie er SÅ GOD og så er opskriften netop lige landet på marialottes.dk - find den via linket i min porfil 👅 SÅ er mandagen og ugen ligesom skudt igang, ik?⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#brownie #dagenscoronakage #coronakage #lockdowncake #chokoladekage #browniecake #browniestykker #chokoladebrownie #chokolade #madinspiration #brownieopskrift #kageopskrifter #deldinmad #madlvaning #opskrifter #nemhverdagsmad #comfortfood #madglæde #farverigmad #madforalle #food #opskrift #madblog #hjemmelavetmad #nemmad #marialottes #bradepandekage #madfotografering #madopskrifter #nemmeopskrifter ⁠
Kategorier

Morgenmad

Frokost

Salater

Vegetarisk

Aftensmad

Dessert

Drikke

Bagværk

Kategorier

Søde sager

Tilbehør

Snacks

Sæson

Personlige indlæg

Ud at rejse

Ud at spise

Find rundt

Forside

Opskriftsindeks

Guides

Om maria / Kontakt

Portfolio

Samarbejde

Cookie- og privatlivspolitik​

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram
  • Email
Blogdesign lavet af BloggerSpace

© 2014 – 2021 Marialottes.dk

Luk menu
  • Søg opskrift
    • Morgenmad
      • Morgenboller
      • Morgenmadspandekager
      • Grød
      • Smoothie bowl
    • Frokost
      • Sandwich
      • Frokostsalat
      • Madvafler
    • Aftensmad
      • Aftensmad på 30 min
      • Hverdagsmad
      • Pastaretter
      • Pizza
      • Ovnretter
      • Madtærte
      • Risotto
      • Suppe
      • Wokretter
      • Vegetarisk
    • Tilbehør til aftensmaden
      • Drys og knas
      • Madbrød
      • Dip
      • Grøntsager
    • Salat
      • Forårssalater
      • Sommersalat
      • Efterårssalater
      • Vintersalater
      • Fyldige salater
      • Grønne salater
      • Lune salater
    • Forretter
    • Bagværk
      • Surdej
      • Boller
      • Brød
    • Søde sager
      • Kage
      • Småkager
      • Dessert
      • Sødt tilbehør
      • Sunde søde sager
    • Snacks
      • Appetizer
      • Kanapéer
      • Snacks til drinks
  • Søg råvarer
  • Søg anledning
  • Om mig / Kontakt
    • Portfolio