Tortilla pandekager – hjemmelavet tortillas
Tortilla er det lækreste fladbrød, som kan laves af majsmel eller hvedemel. Du kender dem jo nok allerede – om ikke andet for én af følgende: Wraps, tortillas, mexicanske madpandekager – kært barn har mange navne. Og her har vi for alvor at gøre med et kært barn. Hvad enten du kan lide at fylde dem med kylling og masser af grønt, bage dem i ovnen med en krydret kødsovs eller smide dem på panden med masser af ost, så er det tortillas, du har brug for.
Og her må jeg altså lige komme med et statement: Hjemmelavede tortillas smager bedre end de købte. Ja, det er mega nemt at købe wraps i supermarkedet, men de lever altså ikke helt op til hjemmebageriets standarder. Heldigvis får I her en opskrift, der er nem at gå til. Så næste gang du gerne vil servere perfekt aftensmad, måske tex-mex inspireret, har du her opskriftEN på hjemmelavede tortillas.
Tortillas
Ingredienser
- 400 g hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver*
- 75 g olivenolie*
- 1,5 tsk flagesalt
- 250 ml vand
Køkkenudstyr
- Kagerulle
- Stegepande
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, bagepulver, olivenolie og salt i en skål og rør det sammen.
- Tilsæt kogende vand, og ælt dejen til den er smidig og glat. Den skal ikke kunne hænge fast på dine hænder.
- Del dejen til ca. 10 kugler á ca. 70 g pr. stk. Lad kuglerne hville i 10 minutter med et klæde over sig.
- Hver kugle rulles flad med en kagerulle på et lettere meldrysset bord. Hver tortilla skal ha’ en diameter på ca. 20-25 cm. Det er vigtigt at rulle pandekagen så tynd som muligt og et godt tip er at rulle fra midten og ud, så du bevarer den runde form.
- Varm en pande op, til den ryger.
- Læg en tortillapandekage på panden og bag den i ca. 15-20 sekunder på hver side – det er vigtigt at de ikke får for lang tid da de skal forblive bløde og ikke blive sprøde og hårde.
- Mellem bagningen kan du holde de allerede færdigbagte tortillas lune i et viskestykke.
Så nemt er det at bage tortilla wraps!
Tortillas er hurtige at købe i supermarkedet, og selvom det er nemt at lave hjemmelavede tortillas, så er det selvfølgelig ikke lige så hurtigt. Så gem den her opskrift til en dag, hvor du har god tid og lyst til at være i køkkenet.
Når først dejen er lavet, er tortilla pandekager dog super nemme at bage, og herefter er det jo bare din kreativitet, der skal slippes løs, når det kommer til fyld.
Retter med tortilla pandekager
Det mest oplagte er selvfølgelig at lave mexicanske pandekager med fyld – der er mange gode muligheder, og jeg har samlet en masse gode opskrifter og idéer til fyldte madpandekager.
Andre lækre retter er quesadillas med kylling, hvor to tortillas lægges ovenpå hinanden med lækkert fyld i midten og steges på en varm pande, så cheddaren der er i, smelter.
Enchiladas laves også med de mexicanske pandekager, og her rulles de sammen om ønsket fyld og bages i ovnen med fyld på toppen og cheddar. Det smager så godt, og er virkelig nemt at lave!
Opskrift på hjemmelavet tortillas
Min opskrift på hjemmelavet tortillas laves med hvedemel, men kan også sagtes laves med majsmel. Går du efter det helt autentiske udtryk, køber du masa harina – en speciel type majsmel, som netop bruges til at lave majstortillas.
Dejen er nem at arbejde med. Den deles i 10 kugler, som rulles flade. Rul pandekagerne så tynde som muligt, så de hurtigt kan blive tilberedt på panden. Det er nemlig vigtigt kun lige at vende tortillaen på panden, så den forbliver blød. Får de for lang tid, bliver de sprøde og kan ikke rulles – til gengæld er de så lækre at spise med guacamole eller salsa.
Luftige og bløde mexicanske tortilla pandekager
Alle mine yndlings mexicanske retter er retter med tortillas. Jeg har i lang tid gerne villet blive bedre til at lave autentisk mexicansk mad, og de starter altså med disse luftige og bløde tortilla brød. Du kan altid tjekke de dejlige opskrifter på mexicansk mad, hvis du mangler inspiration eller idéer til hvad du vil lave til aftensmad.
Det mexicanske køkken byder selvfølgelig også på chili con carne, guacamole og grillede majs – men det hele kan spises til en lækker tortilla. Det smager fx virkelig også bare godt at komme inden i de bløde tortillas, som kan rulles om fyldet.
Fyld til tortillas pandekager
Når du har en stak tortilla pandekager, der bare venter på at blive spist, er næste step selvfølgelig at finde ud af, hvad de skal fyldes med. Der er utallige muligheder, men her kommer et par ideer:
- Oksekød: Steg hakket oksekød med løg, krydderier og evt. lidt tomatpuré, så du får en krydret kødsovs.
- Kylling: Steg små stykker af kyllingebryst på panden med krydderier eller brug rester fra helstegt kylling.
- Vegetarisk: Fyld med sorte bønner og majs og masser af andet grønt. Har du rester af chili sin carne er det også oplagt, vegetarisk fyld.