Græsk salat

Græsk salat opskrift

Sol, varme, hvidkalkede huse og græske øer omringet af et turkisblåt hav. Det er dér jeg gerne vil transporteres hen, når jeg spiser en mundfuld græsk salat. Jeg besøgte Kreta tilbage i 2011, og selvom det efterhånden er en del år siden, så husker jeg stadig, hvad jeg levede af til frokost: Nemlig græsk salat. 

Min mor og jeg delte gerne sådan en salat, og så kunne man lige klare at slappe af på stranden i nogle timer endnu. En anden ting, der også står på listen, over retter jeg elsker at lave, er græske gyros, som man jo også spiser meget af i Grækenland. Det fik vi bestemt også spist os mæt i i løbet af den ferie på Kreta. 

Græsk salat med feta

Græsk salat

Klassisk græsk salat med tomater, feta, oliven, agurk og rødløg. Spis den og drøm dig til de græske øer.
4,60 fra 15 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

 • 6 stk tomater
 • 1 stk agurk
 • 1 stk rødløg
 • 15 stk sorte oliven
 • 150 g feta

Dressing

 • 45 g olivenolie*
 • 0,5 stk citron
 • 2 kviste frisk oregano
 • salt og friskkværnet peber

Køkkenudstyr

 • Kniv
 • Skærebræt

Noter

TIP: Du kan vælge at skrælle agurken for andet udtryk. Jeg fjernede kødet indeni, for at det ikke blev for” smattet”.

Fremgangsmåde

 • Skær tomater og agurk i kvarte. Rødløg skæres i tynde ringe.
 • Kom tomtaer, agurk, rødløg, oliven og feta i en skål.
 • Rør en dressing sammen af olivenolie, citronsaft, frisk finthakket oregano samt salt og peber.
 • Vend dressingen forsigtig med salaten. Krydr med ekstra salt og peber inden servering.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Græsk salat ingredienser

Græsk salat med feta

Græsk salat med agurk, tomat, feta og oliven

Græsk salat er heldigvis en utrolig simpel salat at lave. Men ingen græsk salat uden feta og oliven. Og her er kalamata et must. Kalamata oliven er opkaldt efter den græske by Kalamata, og man kan heldigvis sagtens få de sorte og fyldige oliven her i Danmark. 

Feta er også en enormt vigtig ingrediens, og her vil jeg anbefale, at du køber din favorit. Der er nemlig mange gode feta – eller ”salattern” – på markedet. Men feta hører sig til i denne salat – og feta er jo græsk, så det er oplagt.

Derudover er ingredienslisten simpel: Tomat, agurk og rødløg, oregano og dressing. Mange steder skræller man agurken, men jeg beholder skrællen på. Jeg synes nemlig skrællen fra danske agurker smager helt fint.

Græsk salat med agurk og feta

Det perfekte tilbehør til græsk salat

Selvom græsk salat er en fantastisk ret i sig selv, så er der alligevel noget tilbehør, som passer virkelig godt til: 

 • Tzatziki: Sammen med en skive brød, er græsk tzatziki så lækkert. Man kan køre det ind med helt hvidt brød, sådan som vi fik den serveret på Kreta. Dog vil jeg hellere bage mit eget brød til. 
 • Lamme meatballs: Disse meatballs bliver lavet på hakket lammekød og emmer af græsk feriestemning. Græsk salat dertil er det perfekte tilbehør. 
 • Brød: Salaten som frokost mætter rigeligt, når der brød til. Lav fx et lækkert foccacia eller bag et godt surdejsbrød
 • Falafler: Vil du gøre aftensmaden vegetarisk, så klinger falafler også godt af Middelhavets mad.
 • Moussaka: Den klassiske græske moussaka vil også fungere godt sammen med en frisk græsk salat.

Græsk salat passer selvfølgelig til det meste, men jeg kan særligt godt lide at servere det med græskinspirerede andre småretter – hvis det er til aftensmad. Men prøv dig frem og se, hvad du lige falder for! Man kunne eventuelt lave den med kylling for at tilføje lidt sundt protein. Græsk salat er i hvert fald en must-try salat – også selvom man ikke har været i Grækenland. Og hvis du er ellevild med salaten, så må du næsten prøve at lave en version med kartofler i, den opskrift finder du lige her.

På bloggen kan du finde flere forskellige typer af salatopskrifter med feta såsom denne sommerlige vandmelonsalat som uden tvivl vil være et stort hit til middagen.

Tilbehør til græsk salat

Hvilken dressing skal man bruge? 

Et sidste utrolig vigtigt element i græsk salat, er dressingen. Og den er sådan set simpel. Du skal bare bruge saften fra en halv citron og en sjat god olivenolie. Det er vigtigt at vælge en god olivenolie, da de fleste stegeolivenolier har en lidt for bitter smag. Så forkæl dine smagsløg og vælg en olivenolie, der er rund og mild i smagen.

På udkig efter mere græsk mad? Prøv også min lækre klassiske Moussaka eller en vegetarisk moussaka, der også er lavet på aubergine og tomat. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
4,60 from 15 votes (14 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments