Vegetar moussaka

Vegetar moussaka med aubergine

Moussaka er efterhånden ret velkendt herhjemme, og det er jeg glad for – det er nemlig en rigtig god måde at spise grøntsager på. Og så er det en skøn velsmagende aftensmad, der ses i både det mellemøstlige køkken, og det græske køkken.

Med denne vegetar moussaka får man dejlig mange grøntsager – både aubergine, tomat og kartofler. Og kartofler er vi jo ret heldige at have rigeligt af i Danmark, så opskriften har også et twist af lokal lasagne.  

Vegetar Moussaka

Hjemmelavet græsk vegetar Moussaka med aubergine og kartofler smager himmelsk. Her får du opskriften på en vegetarisk Moussaka, for hele familien.
4,54 fra 13 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse1 time 10 minutter
Tilberedelse45 minutter
I alt1 time 55 minutter

Ingredienser

  • 2 stk løg
  • 1 fed hvidløg
  • 30 g olivenolie* (2 spsk)
  • 60 g tomatpuré* (4 spsk)
  • 2 dåser flåede tomater
  • 5 dl vand
  • salt og friskkværnet peber
  • 15 g rørsukker* (1 spsk)
  • 6 stk auberginer
  • 1000 g bagekartofler
  • 150 g emmentaler

Fremgangsmåde

  • Hak løgene så fint som muligt, og pres hvidløget. Steg det af i lidt olie indtil det begynder at tage farve.
  • Kom tomatpuré ved og steg det yderligere 1 minut. Kom de de flåede tomater ved og kom 5 dl vand ved også. Lad det små simre i ca. 1 time og smag derefter til salt, peber og lidt sukker. 
  • Skær auberginerne på langs, der skal blive ca. 5-7 skiver på en aubergine. Steg dem hårdt af i olie på begge sider. 
  • Skræl og skær kartoflerne så fint som muligt, gerne på et mandolinjern og krydr med salt og peber.
  • Tag et ildfast fad, der passer til ca. 4 personer. Smør det med olie eller fedt spray.
  • Kom først auberginer på til det dækker, derefter kartofler, lidt ost og til sidst tomatsauce. Gentag 1-2 gange mere. Det sidste lag skal gerne være med aubergine og revet ost på toppen.
  • Bag det i ovnen i ca. 45-60 minutter ved 170° varmluft.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Græsk vegetar Moussaka

Jeg er virkelig glad for at spise vegetarisk. Både fordi det er klimavenligt og sundt, men også fordi det giver mulighed for at smage retter og bruge grøntsager, som man ikke ellers ville have brugt. Aubergine er i dette tilfælde en fantastisk grøntsag, da den meget nemt kan få lov at spille hovedrollen i en ret. Tilbereder man den godt, får den også en fantastisk smag. Aubergine har nemlig den egenskab, at den kan suge olie og smagsstoffer til sig, så man kan skabe en ret vild smagsbombe.  

Vegetariske retter er bedst, når de er fyldige. Og det er denne vegetar moussaka i særdeleshed. Selv hvis man er inkarneret kødspiser, så vil jeg vove at påstå at man sagtens kunne snydes til at tro, at der er kød i denne. Der mangler nemlig hverken fyldighed, smag eller umami. 

Helt af natur er denne græske opskrift glutenfri. Du kan også lave en lignende vegetar ret med denne grøntsagslasagne, hvor en kombination af forskellige grøntsager, linser og hytteost giver en dejlig, mættende ret. 

Min bedste opskrift på vegetarisk moussaka med aubergine og kartofler

Den klassiske, originale moussaka har aubergine, kartofler og tomat som hovedingredienser. Præcis ligesom denne. I den original opskrift er der almindeligvis også hakket kød i – de bruger tit lam i Grækenland – men både for klima og smags skyld, er det faktisk ikke nødvendigt. Der er nemlig også en vegetarisk version af Moussaka, som går lige så langt tilbage. 

Synes du der mangler protein i opskriften, kan man snildt putte linser eller bønner i tomatsaucen, så retten får endnu mere fylde. Der er mange gode muligheder med den smukke lilla grøntsag, og en af mine favoritter er at lave bagte auberginer – endnu en genial vegetarret.

Mangler du en kødfri ret, der er nem at lave, har en fantastisk smag, mætter godt og er snasket på den der lækre, syndige måde – så er vegetar Moussaka absolut en go-to! 

Den perfekte vegetar Moussaka til hele familien

”Ej, det smager jo af lasagne med pasta”. Bingo! Hvis man kan servere en ret fuld af grøntsager, som minder om noget børnene er vant til at spise, så bliver det nemlig pludselig nemt at proppe grøntsager i børn. Ja tak, siger jeg bare! Det er altså en af de vegetar retter, som egner sig genialt til børn. Vær derfor ikke bange for at servere den for hele familien, selvom der er aubergine i. 

Original vegetar moussaka
Vegetar moussaka
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 984
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments