Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana er en klassisk italiensk ret, hvor stegte skiver af aubergine lægges i lag med tomatsauce og parmesan imellem. Retten kommes i ovnen, osten smelter og ud kommer en fuldstændig vidunderlig og vegetarisk klassiker. Melanzane alla parmigiana er nem at lave og det mætter utrolig godt.
Min opskrift på Parmigiana di melanzane følger den helt klassiske vis, hvor aubergineskiverne først saltes og steges, før de tilberedes i ovnen – al forno.
Italiensk Melanzane med aubergine, tomat og ost
I denne opskrift bruger jeg ikke bare parmesan, men også mozzarella. Parmesanen kommer imellem lagene, mozzarellaen kommer på toppen. Det er seriøst så lækkert!
Endnu vigtigere end osten, når det kommer til Melanzane alla parmigiana er dog, at aubergineskiverne saltes, før de steges. Auberginer indeholder nemlig masser af vand, som jo ikke smager af noget, samt nogle bitterstoffer, som man også kan trække ud ved at salte.
Sådan salter du auberginer: Skær auberginerne i skiver, salt dem og vent gerne en halv til en hel time, eller til du kan vride vandet ud af dem. Herefter kan de steges til helt perfekt crispiness. Hvis du gerne vil være på forkant, kan auberginerne fint saltes dagen før og opbevares i køleskabet, indtil de skal bruges.
Opskrift på Melanzane alla parmigiana
Melanzane alla parmigiana stammer fra de sydlige italienske regioner, Campania og Sicilien. Hvorfor retten helt præcist hedder Melanzane alla parmigiana er der uenighed om. Nogle mener det indlysende, at det er på grund af parmesanosten, mens andre hælder til forklaringen, at ordet ”Parmiciana” på siciliansk hentyder til, at aubergineskiverne stables i lag.
Lige meget hvem der har ret, så er Parmigiana di melanzane en genial og simpel ret, som især er lækker, hvis man vælger de bedste råvarer:
Vælg en god parmesanost – gerne en der har modnet i 12 eller 24 måneder – gode tomater til saucen eller en italiensk passata. Brug olivenolie til at lave saucen, og en god stegeolie til at stege aubergineskiverne, som fx solsikkeolie. Olivenolie egner sig ikke til at stege i, da temperaturen bliver for høj. Du kan evt. også give retten et godt drizzle olivenolie på toppen lige før servering.
Melanzane alla parmigiana
Ingredienser
Auberginer
- 5 stk auberginer
- flagesalt
Tomatsauce
- 1 stk løg
- 2 fed hvidløg
- 30 g olivenolie*
- 50 ml hvidvinseddike*
- 1 dåser hakkede tomater
- 10 g sukker
- 2 stk mozzarellakugler
- friskkværnet peber
- 20 g Parmesan
Serveringsforslag
- 40 g Parmesan
- 0,5 bundt basilikum
Fremgangsmåde
Auberginer
- Skær aubergine på langs, der skal blive ca. 3-4 skiver pr. aubergine.
- Læg dem på et stykke bagepapir. Drys dem med rigeligt salt og lad dem trække i 30 minutter – gerne en time, så salten trækker væden ud. Mens auberginerne trækker, tilberedes tomatsaucen.
- Vrid nu væden ud af auberginerne.
- Sæt en pande ved middelhøj varme. Kom lidt olie på panden og steg auberginerne på begge skæresider, til de er lettere gyldne. Kom dem derefter over på et fedtsugende papir.
Tomatsauce
- Skær løg og hvidløg fint. Sæt en gryde på medium varme og steg løg og hvidløg af i 2 spsk olivenolie i ca. 1 minut, indtil de er transparente.
- Kom 0,5 dl hvidvinseddike på og lad det fordampe. Kom de hakkede tomater og sukker ved og tilsæt 1 dl vand. Lad det småsimre i ca. 15 minutter. Smag tomatsaucen til med lidt sukker samt salt og peber. Tip: Du kan både blende tomatsaucen eller lade den blive som den er, alt afhængig af hvor groft du vil have det. Jeg blender det gerne.
- Tænd ovnen på 175°, varmluft.
- Tag et mellemstort fad. Kom lidt tomatsauce i bunden, og kom de stegte auberginer på så det dækker, krydr med friskkværnet peber. Kom ligeledes lidt revet parmesan efter behov og revet mozzarella ved, men sørg for du har til alle lagene. Gentag processen indtil der ikke er mere aubergine tilbage.
- Bag i ovnen ca. 15-20 minutter.
- Top med friskrevet parmesan og basilikumsblade.
Tilbehør til Melanzane
Siciliansk Melanzane di parmigiana kan serveres som tilbehør, hovedret eller som en del af en antipasti. Sidstnævnte er det man ofte spiser retten som.
Hvis du gerne vil servere Melanzane som en del af en hovedret, er det lækkert at servere retten til fx groft brød. Brødet kan nemlig dyppes i tomatsaucen. Mums!
Er du på udkig efter flere klassiske italienske retter, så har jeg masser på bloggen, som fx kan serveres som tilbehør sammen med Melanzane, eller som en del af en italiensk tapas.