Salade Nicoise

Salade Nicoise opskrift

Jeg elsker den her ret, især fordi Olivier er af det franske køkken og derfor så god til at lave den! Salade Niçoise er en ægte fransk klassiker, som er elsket overalt i verden af både kokke og kritikere. Ordet Nicoise kommer af, at salaten blev opfundet i den franske by Nice for mere end 100 år siden. Og lige siden har man i kokkeverdenen diskuteret, hvilke ingredienser der skal i en salat Nicoise original. Nogle protesterer imod tilberedte grøntsager, mens andre gerne vil finde på innovative nye måder at lave salaten på. 

Jeg ved ikke hvem der har ret, men her får du min opskrift på Salade Nicoise, testet og godkendt af Olivier! 

Salade Nicoise

Salade Nicoise

Lav en skøn version af en original Salade Nicoise med kartofler, tun, æg samt oliven og sprøde bønner. Salaten smager skønt med en hjemmelavet dressing til.
4,50 fra 2 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse15 minutter
I alt20 minutter

Ingredienser

  • 400 g tunfilet
  • 700 g kartofler
  • 6 stk æg
  • 300 g grønne bønner
  • 2 stk hjertesalat
  • 15 stk cherrytomater
  • 30 stk sorte oliven
  • 90 g olivenolie*
  • ½ bundt bredbladet persille
  • 50 ml hvidvinseddike*
  • 0,5 stk citron

Fremgangsmåde

  • Skær tunen ud i 3-4 mindre bøffer. Varm en pande op på højeste blus, den skal være rygende varm. Når panden ryger kommes en lille smule olivenolie på og tunen steges i ca. 15-20 sekunder på hver side. Den skal bare lige have farve, men stadig være rå i midten. Krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Kom tunen på køl, mens de resterende ting laves.
  • Kog kartoflerne møre.
  • Kog æggene i ca. 7,5 min. Pil dem og halvér dem. 
  • Sæt en mellemstor gryder over med vand og bring vandet til kogepunktet. Kom en lille håndfuld salt i vandet.
  • Nip enderne af haricots verts og damp dem i vandet i ca. 1 min. Sigt det kogende vand fra og kom koldt vand på indtil de er kølet af. 
  • Skær hjertesalaten i mindre stykker og halver cherrytomaterne. 
  • Skær tunen i små chunks. Og giv dem lidt citronsaft.
  • Find en stor skål frem og kom cherrytomater, haricots verts, hjertesalat, kartofler, oliven, eddike, olivenolie samt plukket persille og mix det godt sammen.
  • Fordel salaten i fire skåle og anret med tun og æg. 
  • Krydr med salt og friskkværnet peber.
  • Velbekomme.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

En simpel Salade Nicoise uden ansjoser

Først og fremmest er denne ret en salat med fisk. Nogle bruger ansjoser, andre bruger tun og endnu andre bruger begge dele. Jeg laver den altid uden ansjoser, da jeg ikke bryder mig om de små fisk alene. Spørger du mig, smager de bedst i dressinger, som i en klassisk cæsarsalat med kylling

En version af Salade Nicoise med kartofler og tun

I min opskrift bruger jeg frisk fersk tun, som lige skal lynsteges. Man kan i princippet også godt bruge tun på dåse, men det giver en helt anden oplevelse. Frisk tun er virkelig delikat og kan være med til at gøre retten ekstra særlig, da man jo ikke spiser mange tunbøffer herhjemme. 

Derudover bruger jeg gerne kartofler til salaten. Det er en af de omdiskuterede ingredienser, men jeg elsker den fylde, man får ved at lave retten med kartofler. Så er det nemlig ikke bare hjertesalat og fisk. Jeg tilføjer desuden oliven, grønne bønner og cherrytomater. 

Opskrift på klassisk Salade Nicoise

Som jeg allerede har været lidt inde på, kan Salade Nicoise laves på rigtig mange forskellige måder. Som det tit er med fransk madlavning, er der en bestemt ”rigtig” måde at gøre tingene på, men jeg synes, at salaten her lægger op til lidt kreativ leg!

Følger du opskriften her, får du en fantastisk sommersalat. Brug nye danske kartofler og friske, danske cherrytomater. De øvrige grøntsager – hjertesalat, bønner og persille – er også i sæson i løbet af sommeren, så det er klart oplagt at lave salaten i løbet af sommeren, gerne som hovedret med en bid brød til. Er du desuden glad for de grønne bønner, kan du se nærmere på min opskrift på bønnesalat.

Ikke desto mindre kan man sagtens prøve sig frem med andre ingredienser, alt efter sæson og hvad man har lyst til. Jeg vil sige, at man blot skal holde fast i tun, oliven, æg og måske hjertesalat for at kunne kalde det en Salade Nicoise. Men mon ikke salaten også kan laves med spidskål i stedet for hjertesalat?

Den bedste dressing til Salade Nicoise

Ingen salatopskrift uden en snak om dressing! Jeg foretrækker selv at gøre det helt simpelt ved at bruge en olie/eddike dressing med citron og persille. Man kan også sagtens bruge en lækker sennepsdressing, hvis man gerne vil have lidt mere smag i dressingen – den krydrede smag af sennep passer også virkelig godt til.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 986
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments