
Denne salat er nok en af de mest velkendte salater verden over. Og kært barn har mange navne. Salaten går både under det danske Cæsarsalat og det lige så catchy Caesar Salad.
Ifølge historien (fra Samvirke) er salaten opfundet af Caesar Cardini, en mexicansk immigrant, der havde restauranter på begge side af den mexicansk-amerikanske grænse. Og det er en ret god historie – på Caesar Cardini’s restaurant var der på en travl 4. juli 1924, pludselig udsolgt af alle retter, og Caesar blev nødt til at finde på en ny ret at servere. Så han brugte hvad han lige havde på hænderne, slyngede salaten foran gæsterne og voila – en klassiker var født.
Nem opskrift på klassisk Cæsarsalat
Jeg forstår virkelig godt, hvorfor salaten er populær. Den har alt det en salat skal have: Den er både sprød, cremet og så giver den en god mæthed. Særligt når man bruger kylling, hvilket den originale variant fra 20’erne faktisk ikke havde på ingredienslisten.
Men det er nu sådan vi laver den i Danmark, og opskriften er super nem. Salaten kan bruges både til frokost og aften, og den kan sagtens være hovedretten. Byder du dine gæster på en tre-retters menu, vil en lille variant af salaten også være en oplagt forret.
Har du daggammelt brød liggende, er det desuden en rigtig god måde at få det brugt på. Tørt brød bliver nemlig i denne opskrift forvandlet til sprøde, hvidløgskrydrede brødcroutoner.

Brug en rest kylling til din Caesar salad
Salaten er altså en genial måde at få brugt sine rester på. Hvis du fx har lavet helstegt kylling aftenen forinden og har rester derfra, så kan du trylle dem om til en cæsarsalat. Det er nemlig en super god måde at få spist forskellige retter på, samtidig med at man ikke går på kompromis med kvaliteten eller kreativiteten.
Grunden til at mange nemlig ender med at smide rester ud, er fordi det er kedeligt at spise det samme flere aftener i træk. På den her måde kan du servere helstegt kylling den ene aften, lave cæsarsalat en anden aften og på den tredje en ramensuppe som denne, hvor man bruger kyllingeskroget og øvrige rester til at lave den lækreste fond.
Så når jeg spiser kylling, gør jeg det gerne på den måde: Jeg køber en økologisk kylling og bruger den til flere forskellige retter. På den måde spiser jeg lidt mindre kød til hvert måltid, men får en lækker og inspirerende, ny ret tre dage i træk. Det kan kun anbefales!
Få en nem opskrift på lækker cæcarsalat her:

Cæcarsalat med kylling
Ingredienser
Salat
- 1 stk kyllingebryst med skind (eller 200 g plukket kyllingrest)
- olivenolie* (til stegning)
- salt og friskkværnet peber
- 1 stk hjertesalat (romaine salat)
- 40 g parmesan
Brødcroutoner
- 2 skiver daggammelt brød
- 1 fed hvidløg
- olivenolie*
- 1 tsk flagesalt*
Cæcardressing
- 1 stk æggeblomme
- 35 g parmesan (fintrevet)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 2 stk ansjosfilet
- 0,5 stk citron
- salt og friskkværnet peber
- 1 dl smagsneutral olie
- 1 dl olivenolie* ((kan erstattes af smagsneutral – det er en smagssag))
Fremgangsmåde
Kylling
- Rids med en skarp kniv kyllingebrysternes skindside og krydr med salt og friskkværnet peber. Varm en pande op på middelvarme, tilsæt 1 spk olie og steg kyllingebrysterne med skindsiden nedad.
- Steg ca. 8-10 minutter på hver side. Er kyllingen uden skind, så er proceduren den samme – bare uden rids med kniv. OBS! Bruger du en rest kylling, er der ingen tilberedning – dejligt 🙂
Brødcroutoner
- Skær brødet ud i små tern. Vend dem med et par spiseskeer olivenolie samt et presset fed hvidløg. Varm en pande på middelvarme og tilsæt brødtern, drys med flagesalt og vend dem undervejs til de er sprøde. Du kan også bage dem i ovnen ved 200° varmluft, i ca. 15-18 min., til de er sprøde.
- Lad dem afkøle.
Dressing
- Alle ingredienser (minus olie) til dressingen blendes sammen i en minihakker eller med en stavblender. Olie piskes langsomt i, ligesom når man pisker en mayonnaise. Smag til med salt, peber og citron.
- OBS! Du kan også bare blende alle ingredienser med 1-1,5 dl god færdiglavet mayonnaise.
Cæcarsalat
- Skyl og skær salaten i mundrette stykker og fordel salaten på et fad.
- Anret med skiver eller stykker af kyllingebryst og dressing. Top med revet parmesan og croutoner.
- Velbekomme.

Den perfekte dressing til salaten
Hjertesalat, kylling, parmesan, croutoner. Det er en utrolig simpel base som tager lidt udgangspunkt i en helt klassisk grøn salat der passer til alt.
Hemmeligheden ligger i dressingen. Den er utrolig vigtig, og som med enhver salat, er det rule no. 1: Aldrig gå ned på dressing.
Cæsardressingen har sin karakteristiske smag fra ansjosfileterne, og det er måske ikke alle der er vild med tanken om fisk i dressing, men det smager ikke som sådan af fisk – det smager af Cæsardressing. Rynker du lidt på næsen over ansjoser, kan du evt. bruger Worcestershire sauce i stedet, som indeholder et koncentrat af ansjoser og masser af umami, og derfor giver samme, runde smag til din cæsarsalat.