
Til dage, hvor man bare har lyst til kartofler og sovs eller en god estragonmayo, så er det rigtig smart at have bearnaise essens stående i køkkenskabet. Så kan du nemlig hurtigt trylle en bearnaise sauce frem – selv på travle hverdage.
Bearnaise essens kan købes i supermarkeder, men hvorfor købe det, når man kan lave det selv i et snuptag? Det er virkelig lækkert med en hjemmelavet variant – så ved du hvad der er i, og det er desuden super nemt.
Hjemmelavet bearnaise essens til bearnaise sauce
Bearnaise essens bruger jeg naturligvis til at lave verdens bedste bearnaise sauce, hvor smagen af frisk estragon er uundværlig.
Essensen kan bruges med det samme, men har godt af at stå og trække i minimum en dags tid. Så lav den gerne mindst én dag i forvejen. Essensen kan dog holde sig i lang tid, og hvis du bruger den efter flere måneder, vil smagen af estragon være endnu mere fremtræden – og stadig frisk.


Opskrift på bearnaise essens
Opskriften på bearnaiseessens er nem. Alle ingredienserne skal bare blandes sammen i en gryde og derefter bringes til lige under kogepunktet. Og så er essensen sådan set klar til at komme på flaske.
Du kan også tilføje andre krydderurter, men estragon er vigtig i en bearnaisesauce. Nogle klassiske, franske opskrifter bruger fx også kørvel.
Bearnaiseessens kan også bruges til andet end sauce. Jeg elsker fx at komme en sjat i nogle sommerlige risotto opskrifter eller pastaretter.
Få opskriften her på bearnaise essens:

Bearnaise essens
Ingredienser
- 500 ml lagereddike
- 2 stk rødløg (el. skalotteløg)
- 15 stk sorte peberkorn
- 1 potte estragon
Noter
Fremgangsmåde
- Skær løg i kvarte.
- Kom lagereddike, løg, peberkorn og estragon i en gryde og bring det til lige under kogepunktet.
- Tag gryden af blusset og køl det ned.
- Hæld væden inkl. alle smagsgiverne på en 1 L patentflaske eller i en lufttæt beholder.
Hvor køber man bearnaise essens?
Bearnaise essens kan købes i velassorterede supermarkeder, men jeg vil opfordre til at man laver det selv. Det er billigere, nemmere og smager bedre. Køb i stedet en rigtig flot flaske til essensen, som kan pryde køkkenhylden. På den måde kan bearnaiseessens også være en rigtig fin værtindegave.

Holdbarhed af essensen
Hjemmelavet bearnaiseessens kan nærmest holde sig for evigt, da det er en eddikelage. Hæld det på en 1 L patentflaske med prop eller i en anden luftæt beholder. Du kan også fryse det ned i isterninger.