Syltede vagtelæg med dip
Vagtelæg har jo bare den smukkeste skal og sådan en sød størrelse, og derfor er de helt perfekte som snacks. De er små og nuttede og kan virkelig pynte på et hvilket som helst festligt bord. Jeg har lavet syltede vagtleæg med dem, og jeg har selvfølgelig skrevet opskriften ned til jer. Jeg synes selv de er en genial nytårssnack, da de smager drønlækkert til en glas bobler, når nu det er en særlig lejlighed.
Jeg er selv ret vild med at eksperimentere med forskellige, salte snacks, når det kommer til festlige højtider. Sidste år lavede jeg disse salte æbleskiver, som i den grad også blev en succes. Derfor giver jeg mig i år i kast med disse lækre, syltede vagtelæg med en lækker dip, der i denne omgang er mayo.
Syltede vagtelæg
Ingredienser
Syltede vagtelæg
- 12 stk vagtelæg
- 180 ml balsamico eddike
- ¾ dl vand
- 20 g rørsukker*
Fremgangsmåde
Syltede vagtelæg
- Kog vagtelæggene i kogende vand i 2,5 minutter. Kom dem herefter i koldt vand og pil dem og kom den i et lille glas.
- Kog balsamico, vand og sukker og kog det igennem ca. 1 minut indtil sukkeret er opløst. Lad det køle ned og hæld det herefter over æggene til det dækker.
- Lad det hele stå i minimum 24 timer, og du opnår de fineste "marmorerede" vagtelæg. De kan holdes sig på køl i ca. 2-3 uger, hvor de vil blive markant mere syrlige.
Udfordrende at pille vagtelæg, men tiden værd!
Du er nok enig med mig i at de små vagtelæg er rigtig søde, men det er altså lige indtil de skal pilles! Det er ikke ligefrem verdens fedeste job at pille vagtelæg, da de er meget skrøbelige og porøse. Så man skal have en meget forsigtig hånd og en god portion tålmodighed. Heldigvis er det hele besværet værd, når man gerne vil kræse lidt ekstra om sin gæster og servere dem en god snack.
Man kan også sagtens pille vagtelæggene noget tid i forvejen, så de kan nå at trække bedre i lagen og blive godt syltede.
Den perfekte kogetid for vagtelæg
Vagtelæggene er jo meget små, og kræver derfor heller ikke særlig lang tids kogning. For at blive smilende skal de have omkring 2,5 minutter og herefter direkte over i koldt vand, så kogningen stopper. Nøjagtig ligesom man plejer at gøre med almindelige æg.
Når æggene er kølet ned, kan du give dig i kast med det hårde pillearbejde, og herefter lave det opkog, som vagtelæggene skal sylte i.
Marmorerede vagtelæg til tapas bordet
Hele årsagen til at æggene bliver så lækre, er at de bliver syltede. Og det er ikke blot for smagens skyld, men også for udseendets skyld. Når vagtelæggene har ligget i lagen i mindst 24 timer, men gerne længere, får de nemlig en fantastisk marmorering. Og det er altså bare en fryd for øjet med de marmorerede æg.
Selve lagen er også rigtig nem at lave – du skal blot koge alle ingredienser sammen i ca. 1 minutter, så sukkeret opløses og når det afkølet, kan det hældes over æggene.
Udover at være perfekt til nytårsaften, egner denne opskrift sig også rigtig godt til tapas bordet. De er nemlig nemme at lave og er jo blot en lille snack, præcis som dem et tapasbord ellers består af. Du kan se mange flere gode tapas ideer her.
Man kan også vælge at servere dem med den flotte skal, så folk selv kan sidde og pille æggene. Det gør opskriften endnu lettere, samt bringer lidt hygge til bordet.
I opskriften her serverer jeg vagtelæggene med trøffelmayo. Selve trøffelsmagen kommer fra, at man bruger trøffelolie, og det smager virkelig lækkert til vagtelæg. Samtidig er det også rigtig sjovt at lave sin egen mayo. Når man laver sin egen mayo, kan man også helt selv vælge, hvad den skal smage af. Prøv for eksempel også denne mayonnaise med estragon.