Annonce

Rørt tatar med tomat og kapers

Opskrift på rørt tatar

Jeg elsker tatar. Jeg har spist det i mange år og nyder virkelig rørt tatar med sprøde chips, fx kartoffelchips eller rodfrugter. 

Det er ikke noget jeg spiser så tit som jeg kunne, så jeg nyder det også, når jeg så får det. Det fungerer også godt med hjemmelavede sprøde pommes fritter eller en sprød, grøn salat og et køligt glas hvidvin til. Mums. Tro mig, du skylder dig selv at smage det, hvis du ikke har prøvet det før!

Men lad os først lige få det på det rene: Hvad er tatar? Det er en klassisk fransk ret, som består af finthakket, råt kød. Der findes flere forskellige former for tatar, og i dag kommer en opskrift på rørt tatar med mayo. Den helt klassiske og cremede af slagsen!

Rørt tatar

Rørt tatar

Det er nemt at lave rørt tatar. Her får du en god opskrift på rørt tatar med spicy mayo eller estragonmayo. Få opskrift her på en skøn forret med oksetatar.
4,84 fra 6 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

Spicy dressing

Tatar

  • 2 stk tomater
  • 1 stk rødløg
  • 35 g kapers
  • 400 g okseinderlår
  • 0,5 bundt purløg
  • 0,5 bundt frisk estragon
  • 0,5 bundt bredbladet persille

Køkkenudstyr

Noter

*600 g hvis det er som hovedret!

Fremgangsmåde

Spicy dressing

  • Blend presset hvidløg sammen med mayonnaisen og blend sennep, tomatpuré, tabasco og ketchup i. Smag til med salt og peber. 

Tatar

  • Hak tomater i små tern og rødløg i helt fine tern. 
  • Rør dressing sammen med tomat, rødløg, kapers, hakkede kød samt de finthakkede urter. Gem lidt urter til anretningen. 
  • Anret tataren ét stort fad eller i fire mindre tallerkener, afhængig af om det er til forret eller hovedret. 
  • Top med rugbrødstave/chips. Du kan brække dem i stykker eller knuse dem over retten. Se billeder for to forskellige udtryk.
  • Servér med ovnkartofler, fritter eller chips.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Tatar kød – hvilket kød skal jeg bruge?

Da tatar består af råt oksekød, er det ret vigtigt, at kødet er i orden. Det er heller ikke ligegyldigt, hvilken udskæring man bruger. Inderlår er at foretrække, men mørbrad og yderlår kan også bruges. Dog er inderlår altså klart min anbefaling. 

Inderlår er nemlig en fin udskæring, som kan købes hos slagteren og i velassorterede supermarkeder. Alternativt kan du også lave det selv, hvis du har en kødhakker. Det vigtigste er bare, at du vælger kød af en god kvalitet. Almindeligt hakket oksekød fra supermarkedet dur desværre ikke. 

Kødet smager ikke af meget i sig selv, da det er så fint og fedtfattigt. Derfor kan de fleste lide det, især når det røres sammen med andre ingredienser. Det er nok mere tanken om, at det er råt kød, som skræmmer folk væk. Men har du lyst til at servere tatar, så har du altså muligheden for at overbevise skeptikere, om at det er så lækkert. 

rørt tatar med fritter og estragonmayo

rørt tatar af oksekød

Opskrift på rørt tatar

Min opskrift på rørt tatar er easy peasy. Først rører du den spicy tatar dressing sammen, herefter rører du det hakkede tatar kød i og de friske urter. Og så skal der ellers bare anrettes og serveres med dit foretrukne crunch.

Jeg kan godt lide at servere den rørte tatar på en mindre tallerken som portionsanretninger, men du kan også sagtens servere det på ét stort fad – især hvis det skal spises som hovedret.  

Rørt tatar med lidt sprødt til forret

Rørt tatar er den perfekte forret. Den er hurtig og nem at lave, og så kan den tilpasses lige præcis dine smagsløg. Der er nemlig ikke én klar definition på, hvad en rørt tatar skal bestå af på trods af at tartars oprindelse er fransk. Der findes nemlig også en klassisk steak tatar i USA, i Tyskland og endda en mexicansk version. 

For mig er en klassisk tatar lavet af inderlår, som hakkes i en kødhakker. Det vendes så med en spicy tomatdressing, løg, tomat, kapers, sennep og urter. Det skal helst være lidt spicy! Hvis du er så heldig at have et glas ramsløgskapers stående, kan jeg anbefale at røre lidt i tataren. Og så er det vigtigt at der serveres noget sprødt til, fx rugbrødchips/knas, fritter eller kartoffelchips, som fungerer som et godt modspil til de stærke ingredienser. Mums, siger jeg bare. 

Da stærk mad skruer op for appetitten er det genialt at servere tatar til forret. For eksempel til nytår eller en gæstemiddag.

Læs også: Hvis du er på udkig efter flere forretter med kød, kan du se nærmere på min opskrift på en lækker vitello tonnato eller klassisk carpaccio med oksemørbrad.

inderlår til oksetatar

Tatar med estragonmayo

For at opskriften bliver cremet, er det vigtigt ikke at glemme mayonnaisen. Du kan bruge en klassisk mayo eller du kan vælge en mayo med urter, fx estragonmayo. 

Du kan også vælge at udskifte den spicy dressing med estragonmayo. På min top 3 finder du nemlig rørt tatar med estragonmayo, hvor man stadig tilføjer flere urter, hakkede tomater og rødløg, men altså ikke den spicy dressing.

Hvis du er glad for tatar og gerne vil afprøve flere versioner af den skønne servering, kan du prøve at tage et kig på min kalvetatar med stenbiderrogn som er rørt med en forårslig aspargesmayonnaise.

rørt tatar med estragon

Tilbehør til rørt tatar

Cremet tatar – sprødt tilbehør – ja tak!

  • Pommes frites: Fries er altid lækkert, især de hjemmelavede af slagsen. 
  • Rugbrødchips: Hvis du har rester af rugbrød – fx sådan et lækkert rugbrød med surdej – så tryl det om til rugbrødschips. Det går så godt til rørt tatar. 
  • Grøn salat: For en lidt lettere version kan du servere med en grøn salat. Sørg for at bruge sprøde grøntsager!
  • En skive brød: Hvis du lige har bagt brød eller købt et lækkert baguette, så kan det også sagtens bruges som tilbehør til tatar.  

Hvad er holdbarheden på tatar?

Tatar kød skal spises samme dag, som det hakkes. Sørg derfor for at få brugt det hele og køb det på dagen, hvor du skal lave det. 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments