
Her på bloggen vil jeg gerne dele opskrifter og indlæg med jer, med fokus på ærlig og hjemmelavet mad fra bunden. Sådan er det nemlig (for det meste) hjemme i mit eget køkken. Jeg værdsætter et måltid, lavet fra bunden. Derfor vil jeg gerne dele grundopskriften på hjemmelavet pasta med jer, som jeg laver på min elskede pastamaskine*. Det er nemlig SÅ nemt at lave selv og opskriften her kan bruges til det hele – både pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini og ravioli.
Jeg har i lang tid drømt om at lave en føljeton med pasta. Lyder det ikke bare lækkert? Jeg har tænkt mig at gøre det på den måde, at I først får opskriften på hjemmelavet pasta og efterfølgende vil jeg, (forhåbentligt 1-2 gange om måneden), dele en lækker pastaopskrift når tiden er der til det. Jeg håber I vil følge med, og tage imod de nye opskrifter der kommer. Jeg kan dog fornemme, at pastaretter er noget af det, som I elsker rigtig højt. Derfor kan I jo tage et kig på nogle af bloggens nuværende. Jeg anbefaler særligt denne opskrift på pasta med svampe – bare fordi den er SÅ lækker!
TIP: Prøv mine lækre pastaopskrifter, nu hvor du er igang med pastaen, fx Pasta Bolognese, one pot med chorizo eller en variant med kylling, pasta med italienske kødboller, tomatsauce med pasta, cacio e pepe, pasta Alfredo eller fyldte ravioli med ricotta.
Opskrift på hjemmelavet pastadej
Jeg elsker at lave min egen pastadej, fordi det er slet ikke så svært at lave, som man måske tror. Tværtimod. Det er faktisk super nemt og kræver hverken mange ingredienser eller køkkenredskaber. Der er selvfølelig fordelagtigt at lave pasta, hvis du har en pastamaskine*, men det er overhovedet ikke et must! Med god håndkraft og tid kan du, efter min mening sagtens lave den perfekte pasta. Den helt originale italiensk pasta opskrift er noget så simpelt som æg og mel.
Tipo 00 eller durum hvedemel til frisk pasta
Jeg bruger altid selv Tipo 00 eller durumhvedemel til hjemmelavet pasta. Når du som sagt først har en god grunddej, kan du lave alverdens pastaopskrifter. Jeg er selv rigtig glad for en lækker ravioli opskrift. Sådan en har jeg allerede delt med Jer her på bloggen og det var min skønne strandkrabbebisque med ravioli.
Opskriften på frisk pasta får du her:

Hjemmelavet pasta – Grundopskrift
Ingredienser
- 300 g Tipo 00 hvedemel, eller durumhvedemel
- 3 stk æg (M/L)
- 1 tsk fint salt
Fremgangsmåde
Sådan laves pastadejen
- Jeg ælter altid min i hånden, da jeg synes det giver en god fornemmelse for hvordan dejen bliver; struktur og smidighed (SE EVT. VIDEO længere nede).
- På bordet hældes melet ud og i midten laves en fordybning. Heri skal æggene ligge.
- Slå æggene ud i fordybningen og drys med lidt salt (se billeder længere nede).
- Pisk æggene sammen i midten og pisk lidt efter lidt melet ind i dejen.
- Ælt med hånden dejen, til den bliver fast og elastisk. Alt mel skal æltes godt ind i dejen. Dette step kan godt tage lidt tid, men hold ud – det er dét værd!
- Når dejen er blevet glat og ensformig lægges den i en skål med et fugtigt vistestykke over, i 45 minutter.
- Klar til hjemmelavet pasta!
- Du kan lave pasta på maskine eller i hånden med kagerulle. Jeg laver for det meste på vores pastamaskine, som ruller dejen helt tynd og fin.
Hjemmelavet pasta i hånden
- Laver du pastaen i hånden, drysses bordet med mel og med en kagerulle kan du rulle din dej til ønskede tykkelse. TIP: Jo tyndere dej, desto bedre konsistens. Nærmest så den er gennemsigtig.
- Del dejen i 4 lige store stykker.
- Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej.
- Drys også godt med mel ovenpå dejen, når den er rullet ud. Alt efter hvad du ønsker at lave: pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini eller ravioli bruger du blot en skarp kniv til at skære med.
- Når du har skåret din pasta til, lægges de på meldryssede flader (bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.
Hjemmelavet pasta på pastamaskine
- Jeg vil anbefale dig at anskaffe en pastamaskine, fordi det gør processen meget nemmere og hurtigere.
- Del dejen i 4 lige store stykker.
- Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej, så det kan køres igennem maskinen.
- På samme måde som i hånden, skal dejen være meget tynd. Dette kan du justerer på maskinen, ved at mindske afstanden en tak for hver gang. Jeg vil anbefale dig at køre den igennem to-tre gange på hvert tak.
- Når du kommer til sidste tak er pastadejen på sit tyndeste og klar til at lave pasta. Maskinen kan lave: fettuccine og spaghetti. Ønsker du plader, ravioli eller tortellini skære du selv til.
- Når du har skåret din pasta til, lægges de på meldryssede flader (bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.
Sådan koger du
- Jeg koger min pasta i lettere saltet vand – altid al dente og jeg tester løbende konsistensen. Jeg plejer ikke at give det mere end 2-3 minutter ca.
Kan man fryse frisk pasta?
Du kan med fordel fordoble portionen og fryse din dej i poser – så er du allerede på forkant næste gang pastalysten skulle melde sig. På den måde har du altid en frisk pastadej klar, hvis du skulle få lyst til en god hjemmelavet spaghetti bolo. Gider du ikke ælte i hænderne, kan du bruge Kitchenaids røremaskine*. Det gør jeg selv, hvis jeg er doven.

Sådan laver du hjemmelavet pasta uden pastamaskine
Det er muligt at lave pasta uden en pastamaskine. Laver du pastaen i hånden, drysses bordet med mel og med en kagerulle kan du rulle din dej til ønskede tykkelse. TIP: Jo tyndere dej, desto bedre konsistens. Nærmest så den er gennemsigtig. Herefter skal dejen deles i 4 lige store stykker.
Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej. Drys også godt med mel ovenpå dejen, når den er rullet ud. Alt efter hvad du ønsker at lave: pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini eller ravioli bruger du blot en skarp kniv til at skære med. Nu kan du faktisk koge eller tilberede din pasta, som du ønsker.
OBS! Skal du ikke bruge din pasta nu?
Når du har skåret din pasta til, lægges de på meldryssede flader (bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.