
Da jeg forleden dag ville lave spaghetti bolognese til min kæreste og jeg, så blev jeg straks rettet. Min kæreste kunne nemlig fortælle mig, at der i Italien slet ikke er noget, der hedder spaghetti bolognese. Spaghetti er noget vi har taget til os i vesten, og i Italien bruger man faktisk tagliatelle til retten og laver saucen uden krydderurter. Og jeg som gik og troede jeg havde helt styr på denne ret og det italienske køkken!
Tagliatelle er en type pasta formet som lange, tynde bånd, men man kan altså også sagtens bruge spaghetti til retten. For ikke at forvirre mere end højst nødvendigt, tror jeg bare, jeg kalder retten for pasta bolognese fremover – så kan man også helt selv vælge sin foretrukne pastatype. Eller måske lave pasta’en selv – her finder du min guide til hjemmelavet pasta.
Klassisk Bolognese sauce
Men okay, det er stadig lidt en halv sandhed at kalde det pasta bolognese. Bolognese saucen, som vi kender den, hedder nemlig ragu i Italien. Den er kødbaseret og kommer fra Bologna, så det er nok derfor vi uden for Italien kalder den bolognese. Spaghetti Bolognese, pasta bolognese, tagliatelle ai ragu – jeg kan kun sige kært barn har mange navne og komme med opskriften i stedet!
Jeg har her lavet min sauce med rødvin. Det giver en vildt lækkert smag, og fordi retten skal simre i lidt tid, når alkoholen at koge væk. Så retten er børnevenlig, men har et lille ekstra pift, som kun de voksne kan smage. Jeg er ret vild med at lade selve saucen stå og simre dagen lang, og det gør også at retten egner sig perfekt til søndagsmiddag. Det er dog ikke nødvendigt at lade den simre hele dagen, så du kan også sagtens lave retten i hverdagene.
Vil du afvige helt fra den klassiske her med tomat, så skal du helt sikkert prøve at tage et kig på pasta gulerodssauce. Det er gulerødder der udgør saucen, frem for bolognese sauce.


Spaghetti Bolognese med grøntsager og krydderurter
Saucen kan også varieres med grøntsager. Revne gulerødder, finthakket squash eller lidt bladselleri ville alle egne sig godt i gryden. Hvis du prøver at skære lidt ned på kødet, er dette også et rigtig godt fif: Jo flere grøntsager du putter i, jo mere kød kan du udelade. Du kan eventuelt erstatte halvdelen af kødfarsen med tilsvarende mængde svampe. Det giver god umami-smag som kødet. Selvom det jo ikke lige er sådan italienerne ville lave en bolognese original …
På trods af at der åbenbart ikke skal krydderurter i en ”rigtig” bolognese, så kan jeg ikke dy mig for at putte lidt frisk timian og frisk oregano i. Hvidløg bør bestemt heller ikke udelades! Jeg synes disse krydderier er med til at give min pastasauce en rund smag, så den ikke bare smager af kød og tomat. Det samme gør sig gældende i min opskrift på italienske kødboller i tomatsauce, hvor der også er krydderier i farsen. Jeg serverer kødbollerne til en god omgang pasta. Og nu hvor vi er i det italienske køkken, kunne det måske have din interesse.
Få opskriften på den bedste Bolognese her:

Pasta bolognese
Ingredienser
- 400 g pasta ((fx tagliatelle, spaghetti el. lign))
Bolognese sauce
- 600 g hakket oksekød
- 2 dåser flåede tomtaer
- 2 fed hvidløg
- 1 stk løg
- 2 dl rødvin
- 2 stk peberfrugter
- 1 lille håndfuld frisk timian
- 1 lille håndfuld frisk oregano
- 20 g smør
- 1 spsk olivenolie*
Tilbehør
- friske krydderurter
- 2 spsk parmesanost (revet)
Fremgangsmåde
- Hak dit hvidløg, løg, timian og oregano fint. Skyl og rens peberfrugterne og skær dem i grove stykker.
- Kom smør og olivenolie i en meget varm gryde, steg kødet godt af indtil det har en flot farve, tilsæt alle grøntsagerne og lad det stege med i et par minutter.
- Kom rødvinen på og lad det koge med i 1 min. Kom de flåede tomater og ca. 750 ml vand på.
- Lad det koge hele simre i ca. 1,5 time. Smag til med salt, peber og en lille smule sukker.
- Kog pastaen efter efter anvisningen og vend det sammen med raguen.
- Server med lidt revet parmesan ost og evt. friske krydderurter.
Tilbehør til Pasta Bolognese
Du behøver som sådan ikke noget tilbehør til pasta bolognese. Bare din lækre sauce og din yndlings type af kogt pasta, så er en nem og lækker ret hjemme. Retten kan dog med stor fordel toppes med revet parmesanost og friske krydderurter.
Hvis du har lyst til at give dig i kast med at lave din egen pasta, så følg min grund opskrift på hjemmelavet pasta, som du også får lige her. God fornøjelse!
