Cacio e pepe

Cacio e pepe

Pasta bliver jeg aldrig træt af, og det er jeg ret sikker på, at der er rigtig mange, der kan blive enige med mig om. Altså kan man overhovedet blive træt af pasta? Det kan jo varieres i det uendelige, være sundt eller usundt, være ægte italiensk eller forklædes i danske varianter. 

Jeg elsker især cremede pastaretter – det er jo den ultimative comfort food og samtidig nemt at lave. Men pasta kan også kræve tid og kærlighed, især når man laver det selv fra bunden, hvilket jeg ofte gør. På bloggen finder du derfor også min grundopskrift på hjemmelavet pasta. Men man kan jo ikke altid bruge flere timer i køkkenet, når man craver pasta, så derfor køber jeg også tit frisk pasta, da det må siges at være det næstbedste. 

Cacio e pepe

Cacio e pepe

En klassisk italiensk pastaret, Cacio e Pepe, som kun tager 15 minutter at lave. Smager skønt og peber, ost og smør træder frem.
5 fra 3 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse10 minutter
I alt15 minutter

Ingredienser

 • 450 g spaghetti
 • 100 g Parmesan
 • 40 g smør
 • 3 tsk friskkværnet peber
 • 2 spsk olivenolie*
 • ½ tsk flagesalt

Køkkenudstyr

Noter

Jeg anbefaler at bruge tørrede spaghetti til denne ret, da stivelsen i pastaen er mere koncentreret og derfor får du en mere cremede pastaret. 

Fremgangsmåde

 • Kog spaghetti i letsaltet vand efter pakkens anvisning, medmindre du bruger frisk. Underkog den gerne pastaen med et par minutter, da kogevandet og osten skal arbejdes til en sauce sammen med pastaen om lidt. Gem ca. 3 dl kogevand.
  På en pande (gerne sauterpande) smeltes smør og olivenolie.
 • Tilsæt friskkværnet peber. Tag 2 dl af kogevandet fra pastaen og hæld det på panden. Lad det simre lidt og tilsæt den underkogte pasta med 1 dl mere af kogevandet. 
 • Lad det simre og tilsæt revet ost til pastaen og vend det sammen til du har en cremet konsistens. Smag til med salt.
 • Servér pastaen og top med mere revet ost samt friskkværnet peber. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Italiensk Pasta Cacio e pepe ricetta

Lad os lige få det italienske på plads. Ricetta betyder opskrift og pepe betyder peber (som du nok havde gættet). Cacio betyder ost og referer altså til pecorino/parmesanen. Man kunne derfor også kalde retten pecorino e pepe, men Cacio e pepe har jo sådan en skøn lyd.  

Jeg håber du har mod på at prøve denne ærke-italienske pastaret. Der er selvfølgelig flere måder at lave den på, og hvilken ost du skal bruge, kommer nok også an på, hvilken italiener man spørger. Men prøv dig frem og se om ikke du får en blændende lækker, cremet sag ud af denne opskrift, som tager ingen tid at lave. Tjek også mine andre pastaopskrifter ud for mere inspiration til det italienske køkken. 

En original opskrift på cacio e pepe

Og nu til den egentlige opskrift, nemlig den originale italienske klassiker: Cacio e pepe. Det kan måske lyde banalt med spaghetti, smør, peber og parmesan/pecorino som de eneste ingredienser, men jeg kan lige love for, at det er en utrolig velsmagende pastaret, der helt sikkert vil tage dig til en lille, hyggelig restaurant på hjørnet af en piazza et sted i Italien, hvor sommervarmen luner og der er kærlighed i luften… 

Det er utroligt, at der ikke skal flere ingredienser til, men sådan er det som regel med italiensk madlavning: Jo simplere, jo bedre. Og det må der siges, at der er en vis sandhed i. 

Spaghetti med peberkorn

Den nemmeste pastaret med peber

Jo færre ingredienser, jo nemmere er opskriften også. Så derfor kan man nok roligt sige, at cacio e pepe er verdens nemmeste pastaret. Dog kan det sagtens tage lidt snilde at få den helt rigtige konsistens, da saucen sådan set bare består af kogevand fra pastaen og revet ost. Den minder i virkeligheden også utroligt meget om den klassiske pasta Alfredo, bare uden peber. Det er virkelig også en skøn italiensk pastaret! Og ellers er der jo den gode velkendte spaghetti carbonara.

Med så få ingredienser er det også rigtig vigtigt at bruge gode ingredienser. Pastaen er selvfølgelig vigtig, og følger man italiensk tradition, er det bedst at bruge spaghetti. Dernæst er osten også helt essentiel. Til cacio e pepe bruger man gerne pecorino, men parmesan kan også bruges eller man kan bruge 50/50. Og den sidste, vigtige ingrediens er selvfølgelig peber! Som det eneste krydderi får det lov at stå tydeligt frem og tilføje en vidunderlig smag.   

Pastaretten kan med fordel serveres med en grøn salat til, men jeg dømmer dig ikke hvis du udelader! 

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments