3 opskrifter med osteskorper

Osten er spist, og nu står du tilbage med en skorpe. Du tænkte nok bare på at smide den ud, ikkesandt? Det behøver du faktisk overhovedet ikke. Du kan nemlig bruge den til flere forskellige ting. Det lyder måske skørt, og så alligevel ikke men I skorpen ligger en masse uudnyttede potentiale, da skorpen stadig er fyldt med god smag. Denne gode smag kan bidrag og berige til nye spændende retter.

OBS! Det skal lige siges, at der er tale om hårde osteskorper – dem vi kender fra de fastmodnet oste som fx Vesterhavsost.

Opskrifterne her er, ligesom disse panerede lammekroner, udviklet i samarbejde med Ost & ko til magasinet Ostekultur, marts 2020. Jeg er så glad og stolt over de lækre opskrifter, hvorfor jeg i dagens indlæg vil dele mine tips/opskrifter, så du kan prøve dig af med dem derhjemme.

De hårde osteskorper er alt for gode til skraldespanden. Mulighederne er mange, men her kommer jeg med mine tre bud på hvordan du kan bruge skorperne. Tre gode bud, som jeg selv laver igen og igen i mit køkken og i Minimer, hvor vi laver mad med fokus på blandt andet at mindske madspild.

Fotos: Chris Tonnesen

Hjemmelavet osteolie med osteskorper

Olien her er perfekt til fx mayonaise, pesto eller dressinger. Den lover jeg du bliver glad for – ikke mindst fordi den er virkelig pæn på køkkenhylden.

Osteolie

5 fra 1 stemme

Ingredienser

 • 1 osteskorpe
 • smagsneutral olie

Fremgangsmåde

 • Tag dine osteskorper fra dine mest faste oste.
 • Varm en smagsneutral olie op til 60-70°.
 • Osteskorperne kommes i et glas, og den varme olie hældes over.
 • Lad olien trække smag i 14 dage, eller indtil den er så intens, som du vil have den. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Ostesauce lavet på osteskorper

Skummende ostesauce til den lette forret

En mild og skummende ostesauce går godt til det meste. Her er den serveret til dampet spinat med stenbiderrogn og vagtelæg – en skøn forret til foråret. Og hvis du er på udkig efter en simpel snack eller forret, kan du også kigge på min opskrift på syltede vagtelæg.

Ostesauce

5 fra 1 stemme

Ingredienser

 • Sødmælk
 • Fløde
 • osteskorpe
 • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

 • Fyld halvdelen af en lille kasserolle op med 50% sødmælk og 50% fløde.
 • Kom dine osteskorper i, så gryden er dækket 2/3. Kog det hele op i ca. 2 min.
 • Lad det stå i minimum 1 time og sigt osteskorperne fra – smag saucen til med salt, peber og citronsaft.
 • Du kan evt. supplere med lidt revet ost, hvis du synes, der skal endnu mere power på smagen. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Ostecreme lavet på osterester

Ostecreme lavet på osterester

Her får du opskriften på en dejlig creme/dip som er perfekt til fx rugbrødschips eller grøntstave. Du kan lave ostecreme et par dage før den skal serveres, hvis du vil være i god tid.

Ostecreme lavet på osterester

Ostecreme

5 fra 1 stemme

Ingredienser

 • Fløde
 • osteskorpe
 • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

 • Fyld halvdelen af en lille kasserolle op med fløde.
 • Kom dine osteskorper i, så gryden er dækket 2/3. Kog det hele op i ca. 2 min. Smag til med salt, peber og citron.
 • Sigt skorperne fra og stil massen på køl til dagen efter.
 • Lige inden servering piskes massen op til en luftig creme.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Vil du læse hele min artikel hvor jeg fortæller om mit forhold til ost, mine påsketraditioner og hvordan jeg tænker på at minimere madspild? Så kan du lige her læse hele artiklen samt finde alle de lækre opskrifter, som min kæreste og jeg har kreeret til magasinet.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 990
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments