Annonce

Hjemmelavet pasta: en grundopskrift på frisk pasta

Hjemmelavet pasta: grundopskrift på frisk pasta

Her på bloggen vil jeg gerne dele opskrifter og indlæg med jer, med fokus på ærlig og hjemmelavet mad fra bunden. Sådan er det nemlig (for det meste) hjemme i mit eget køkken. Jeg værdsætter et måltid, lavet fra bunden. Derfor vil jeg gerne dele grundopskriften på hjemmelavet pasta med jer, som jeg laver på min elskede pastamaskine.

Hjemmelavet pasta: grundopskrift på frisk pasta

Hjemmelavet pasta – Grundopskrift

Hjemmelavet frisk pasta er slet ikke så svært at lave. Tværtimod. Det er faktisk super nemt og kræver hverken mange ingredienser eller køkkenredskaber.
4,36 fra 28 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse10 minutter
Hævetid45 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

  • 500 g Tipo 00 hvedemel
  • 3 stk æg (M/L)
  • 3 stk æggeblommer
  • 2 tsk flagesalt*

Køkkenudstyr

Fremgangsmåde

En lille opfodring inden du går igang

  • For at du kommer godt i gang med at lave pasta, synes jeg du skal starte med at se videoen nedenunder beskrivelse. I videoen viser jeg nemlig hvordan jeg laver pastadejen, men også hvordan den skal køres på maskine.

Sådan laves pastadejen

  • Jeg ælter altid min pastadej i hånden, da jeg synes det giver en god fornemmelse for hvordan dejen bliver; struktur og smidighed.
  • Kom hvedemelet på et bord og lav en fordybning i midten hvor æggene kan være. Slå æggene ud i fordybningen og tilsæt også salt.
  • Begynd med den ene hånd at røre æggene sammen med melet, så det langsomt bliver inkorporeret med hinanden. 
  • Når æggene og melet er samlet en smule, kan man begynde at bruge begge hænder til at ælte. Ælt godt igennem, til en god gennemarbejdet dej. Man skal være tålmodig, da dejen ikke vil samle sig lige med det samme, det tager ca. 8-10 minutter at ælte den med god håndkraft. Dette step kan godt være lidt hårdt for armene, men hold ud – det er dét værd!
  • Når dejen er samlet og virker smidig, men stadig lidt sej, kommes den i et stykke film eller en pose. Nu skal den hvile i ca. 1 time, gerne 1 time og 30 minutter. 

Hjemmelavet pasta på maskine

  • Skær pastadejen i kvarte, så du har fire lige store stykker. Lav et stykke pastadej ad gangen, og pak de øvrige ind i film igen så de ikke tørre ud. 
    Tip: Hvis du ikke ønsker at lave alle fire stykker i dag, kan du enten fryse de resterende ned eller komme på køl et 2-3 dage i film eller en plastikpose. Der er til ca. 1-2 personer pr. kvarte pastadej. 
  • Kom lidt mel ud på bordet og rul det første stykke pastadej ud med en kagerulle så den passer med bredden på din pastamaskine og til stykket er så fladt, at du kan køre det igennem din pastamaskine. 
  • Indstil din pastamaskine på bredeste niveau (min pastamaskine fra Imperia har i alt 6 tykkelser/niveauer, og jeg starter på nr. 6 (den bredeste afstand). Kør nu dit udrullet stykke pastadej igennem i alt 3 gange. 
  • Indstil nu maskinen til niveau 5. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 5. 
  • Indstil maskinen til niveau 4. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 4. 
  • Sæt pastamaskinen tilbage på niveau 6 igen. 
    Tip til brug af maskinen: Hvis du oplever din pastadej klæber sammen, kan du tilføre lidt mel på pladen inden den køres igennem. Jeg gør det meget sjældent, da det gør pastadejen mere tør, men det kan være nødvendigt. 
  • Tag dit lange stykke pasta og fold først den højre side ind mod midten og derefter den venstre hen over igen (se video), således du står tilbage med en lille firkant pasta igen som da du startede. Rul stykket en smule mere fladt med kagerullen så det passer ned i pastamaskinens tykkelse 6. 
  • Vend nu pasta stykket på modsatte led, når det skal igennem tykkelse fem – grunden til dette er, at du får en mere elastisk og gennemarbejde pasta. 
  • Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 6. 
    Indstil nu maskinen til niveau 5. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 5. 
    Indstil nu maskinen til niveau 4. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 4. 
    Indstil nu maskinen til niveau 3. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 3.
    Indstil nu maskinen til niveau 2. Kør nu pastadejen igennem 3 gange på niveau 2
    Du kan godt udelade niveau 2, men jeg foretrækker at den køres igennem på niveau 2 når det er til kogt pasta. Hvis du er glad for tynd pasta, kan du køre den på niveau 1 – så skal du blot også koge den lidt mindre. 
    Nu har du dine pastaplader, som du herfra kan skære til og bruge til fx hjemmelavet lasagne, cannelloni, ravioli, pappardelle mv. 

Hjemmelavet spaghetti og fettuccine på pastamaskinen

  • Til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse med, og med den kan du lave spaghetti og fettuccine. 
  • Sæt valsen på og kør din pastaplade igennem (se i videoen hvordan). Den færdiglavede pasta vendes med lidt durummel eller Tipo 00, så den ikke klumper sammen. Du kan også hænge pastaen op – det vigtigste er bare, at pastaen ikke er for tæt. 

Hjemmelavet pasta i hånden

  • Laver du pastaen i hånden, drysses bordet med mel og med en kagerulle kan du rulle din dej til ønskede tykkelse. TIP: Jo tyndere dej, desto bedre konsistens. Nærmest så den er gennemsigtig.
  • Del dejen i 4 lige store stykker.
  • Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej.
  • Drys også godt med mel ovenpå dejen, når den er rullet ud. Alt efter hvad du ønsker at lave: pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini eller ravioli bruger du blot en skarp kniv til at skære med.
  • Når du har skåret din pasta til, lægges de på meldryssede flader (bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.

Sådan koger du

  • Bring en stor gryde med vand i kog. Kom en god håndfuld salt i. 
  • Tilsæt pasta når vandet koger og kog pastaen al dente, mellem 2-3 minutter afhængig af tykkelse. Ikke mere! 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Det er nemlig SÅ nemt at lave selv og opskriften her kan bruges til det hele – både pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini og ravioli. 

Jeg håber du vil følge med, og tage imod de nye opskrifter der kommer. Pastaretter er noget af det, som jeg elsker rigtig højt. Derfor kan du også allerede tage et kig på nogle af bloggens over 40 forskellige nemme pastaretter du kan lave til aftensmad. Jeg anbefaler særligt min opskrift på cremet svampepasta – bare fordi den er SÅ lækker og silkeblød i dens flødesauce!

Hvilken pastamaskine skal jeg bruge?

Jeg er meget glad for denne pastamaskine*, som er en af de bedste på markedet – min kører nu på 4 år. Mærket er Imperia, og kan købes lige her*. Den er meget brugervenlig, og der følger to pastavalser med så man kan lave henholdsvis fettuccine og spaghetti. Prisen er rigtig god, og hvis man en dag har lyst til at opgradere med en motor så du ikke selv skal køre pastaen, er det også muligt!

Opskrift på hjemmelavet pastadej

Jeg elsker at lave min egen pastadej, fordi det er slet ikke så svært at lave, som man måske tror. Tværtimod. Det er faktisk super nemt og kræver hverken mange ingredienser eller køkkenredskaber. Der er selvfølelig fordelagtigt at lave pasta på en pastamaskine, men det er faktisk ikke et must – jeg kan dog kun anbefale dig at lave pasta på en pastamaskine da det giver det bedste resultat! MEN med god håndkraft og tid kan du godt rulle den i hånden med en kagerulle, og så skære til selv. Det er bare svært at få en ordentlig tynd pasta ud af det, og hvem gider spiser tyk pasta?

Tip: Prøv min perfekte pastasauce på 2 minutter til din hjemmelavede pasta.

Tipo 00 eller durum hvedemel til frisk pasta er gode meltyper

Den helt originale italiensk pasta opskrift er noget så simpelt som æg og mel. Det er faktisk alt du skal bruge, og så lige salt selvfølgelig. Jeg bruger altid selv Tipo 00 eller durumhvedemel til hjemmelavet pasta.

Når du som sagt først har en god grunddej, kan du lege videre med alverdens pastaopskrifter. Jeg er selv rigtig glad for at lege med ravioli og fyldte pastaer generelt. Så dens slags opskrifter vil I også kunne finde mere af.

Spørgsmål og svar til hjemmelavet pasta

Hvordan laver man spaghetti og fettuccine på pastamaskinen?

Til en Imperia pastamaskine følger en pastavalse med, og med den kan du lave spaghetti og fettuccine. 

Sæt valsen på din pastamaskine og kør dine færdige pastaplade igennem. Se i videoen ovenfor, hvor jeg viser hvordan du laver begge pastatyper. 

Den færdiglavede pasta vendes med lidt durummel eller Tipo 00, så den ikke klumper sammen. Du kan også hænge pastaen op – det vigtigste er bare, at pastaen ikke er for tæt. 

Mængde – hvor meget pasta skal jeg regne med pr. person?

Mængde af pasta afhænger selvfølgelig af sult, men regn med cirka 125 gram til hver person.

Fryseegnet – kan man fryse frisk pasta?

Du kan med fordel fordoble portionen og fryse din dej i poser – så er du allerede på forkant næste gang pastalysten skulle melde sig. På den måde har du altid en frisk pastadej klar, hvis du skulle få lyst til en god hjemmelavet pastaret.

Kan man forberede sin pasta?

Ja, du kan godt være på forkant med din pasta. Når du har lavet din pasta, lægges de på en meldryssede flade (fx på et bord, hviskestykke eller lign.) indtil den skal bruges/koges. Vigtig, så det ikke sammenklumper.

Hvor lang tid skal frisk pasta koge? Og hvordan?

Frisk pasta skal kun lige koges al dente, som er mellem 2-3 minutter, afhængig af pastaens tykkelse. Ikke mere!

Sådan gør du:

  • Bring en stor gryde med vand i kog (1 L vand pr. 100 g pasta)
  • Tilsæt en god mængde salt, ca. 10 g salt for hver liter vand. Vigtigt med salt, da det giver smag til pastaen!
  • Kom alt pastaen i på samme tid når vandet bulderkoger – det er vigtigt.
  • Kog pastaen al dente og kog uden låg. Mellem 2-3 minutter, ikke mere.
Hjemmelavet pasta: grundopskrift på frisk pasta

Pasta opskrift
Prøv min opskrift på pappardelle med svamperagout

Sådan laver du hjemmelavet pasta uden pastamaskine

Det er muligt at lave pasta uden en pastamaskine. Laver du pastaen i hånden, drysses bordet med mel og med en kagerulle kan du rulle din dej til ønskede tykkelse. TIP: Jo tyndere dej, desto bedre konsistens. Nærmest så den er gennemsigtig. Herefter skal dejen deles i 4 lige store stykker.

Drys lidt mel på bordet og rul ét stykke dej. Drys også godt med mel ovenpå dejen, når den er rullet ud. Alt efter hvad du ønsker at lave: pastaslasagneplader, spaghetti, fettuccine, pappardelle, tortellini eller ravioli bruger du blot en skarp kniv til at skære med. Nu kan du faktisk koge eller tilberede din pasta, som du ønsker.

TIP: Gider du ikke ælte i hænderne, kan du bruge Kitchenaids røremaskine*. Det gør jeg selv, hvis jeg er doven.

TIP: Prøv mine lækre pastaopskrifter, nu hvor du er igang med pastaen, fx en klassisk pasta med hjemmelavet kødsovs eller spaghetti carbonara.

Inspiration til pastaretter du kan lave med din friske pasta

Her har jeg samlet lidt inspiration til hvad du lave med de forskellige pastatyper. Du kan naturligvis altid bruge lige din pastatype du foretrækker, men ofte passer nogle pastatyper bedre end andre. Klik på de forskellige billeder og kom direkte til opskriften. Jeg håber du kan lide hvad du ser. Velbekomme og god pasta-lyst!

Opskrifter med fettuccine

Her får du alle mine opskrifter med fettuccine, som er en af de pastatyper du kan køre på maskinen med den valse der hører med til den pastamaskine jeg anbefaler her i indlægget. Du kan også klikke direkte på billederne nedenfor, og gå direkte til nogle af de opskrifter jeg har sat ind som inspiration.

nem opskrift på pasta carbonara
Pasta med fløde og bacon
Italienske kødboller opskrift
Pasta med italienske kødboller
Opskrift på hjemmelavet pasta med pesto
Pasta i pestosauce

Pasta med laks og spinat
Pasta med laks og spina
Opskrift på fettuccine Alfredo med Parmigiano Reggiano
Pasta Alfredo
Pasta med svampesauce
Pasta med svampesauce

Opskrifter med spaghetti

Her får du en masse inspiration nedenfor og ellers kan du se alle mine opskrifter med spaghetti. Spaghetti kan du også køre på din pastamaskine, da der følger en valse med standardmaskinen, som jeg anbefaler længere oppe i indlægget. Klik på billederne og gå direkte til opskriften.

Pasta med muslinger
Pasta med muslinger
Pasta med ovnbagte tomater og mozzarella
Pasta med ovnbagte tomater og burrata
one pot pastaret med squash, chorizo
One pot pasta med chorizo
Pasta med røget laks og dildpesto
Pasta med røget laks og dildpesto
Tonnarelli al limone
Citronpasta
Cacio e pepe opskrift
Cacio e pepe
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 979
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

14 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments