Pitabrød – luftige og lækre!
Hvis der er noget jeg elsker, så er det et luftigt og lunt pitabrød. Allerhelst hjemmebagt og fyldt med lækre sager, gerne noget mellemøstligt inspireret fyld som fx falafel, kebab eller krydrede linsefrikadeller. Og så sammen med en god tahindressing, salat, hummus og syltede rødløg. Kan I smage det for jer? Det er altså bare nogle skønne smage! Og man kan selvfølgelig være lige så kreativ, som man har lyst, når den står på pitabrød.
I får her min opskrift på selve brødet. Pita betyder flad på græsk, og man spiser det meget i det græske køkken og omkring Middelhavet. I det græske køkken har det især været brugt til at dyppe i hummus og til at servere falafel og kebab i. Så selvom fladbrød er en helt traditionel spise, er det altså ikke langt fra, hvordan vi spiser pitabrød i dag i Danmark.
Pitabrød
Ingredienser
- 300 ml vand
- 25 g gær
- 30 g olivenolie*
- 10 g sukker
- 15 g flagesalt
- 450 g hvedemel
Køkkenudstyr
- Kagerulle
Fremgangsmåde
- Opløs gær lillefingervarmt vand. Tilsæt olivenolie, sukker samt salt og hvedemel lidt efter lidt.
- Ælt dejen godt, til en glat og smidig dej der slipper skålens kanter – gerne på en røremaskine.
- Lad dejen hæve tildækket til dobbeltstørrelse i én time på køkkenbordet ellet et lunt sted.
- Tænd ovnen på 220° varmluft, og lad bagepladerne varme op. Har du en bagesten eller bagestål, så brug gerne det.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og slå dejen sammen.
- Lav dejen til en lang rulle og del dejen i 6 stykker.
- Rul hver kugle ud med en kagerulle til et pitabrød med en diameter på 10-15 cm og 0,5 cm tykkelse.
- Placér hvert pitabrød på to stykker bagepapir. Lad dem efterhæve her i ca. 15-20 minutter til de løfter sig lidt.
- Tag pladerne ud af ovnen og før bagepapirrene med pitabrødene over på dem.
- Bag pitabrødene ved 220° varmluft i ca. 10-14 minutter til de er gyldne i kanterne og på overfladen.
- Lad pitabrødene køle af på en rist, inden de skæres op og fyldes.
- Velbekomme.
Nemme og klassiske pitabrød
Min opskrift på pitabrød er supernem at lave. Det er faktisk så nemt og lækkert, at jeg sjældent køber dem færdiglavede længere. Lige med pitabrød får man altså bare et så meget bedre resultat, når man selv laver brødet. Det er verdens bedste pita brød, så giv min opskrift et skud og se om ikke du også kommer til at lave dem selv fra nu af.
Det kræver kun en smule tålmodighed, når pitabrødene skal hæve. Men du kan jo eventuelt lave dobbelt portion og fryse halvdelen ned – så har du til en anden god gang, hvor du ikke har lige så meget tid i køkkenet.
Hjemmebagte pitabrød er også geniale til madpakken med rester af fyld eller blot til at dyppe i hummus. Nemt og lige lidt lækrere end en rugbrødsklapsammen. Du kan også lave lækre pita pizza med tomat, mozzarella og oregano, hvor du skære dem over og kommer fyld på.
Opskrift på hjemmelavede pitabrød
Jeg bager mine pitabrød på almindeligt hvedemel, men du kan med fordel skifte noget af det ud med durummel. Du kan også bruge lidt fuldkornsmel, fx grahamsmel eller ølandshvedemel eller følge min opskrift her på grove pitabrød med fuldkorn.
Når du laver hjemmelavet pitabrød, ligegyldigt hvilken type mel du bruger, vil du opleve, at de bliver mere luftige, blødere og bare mere interessante end de købte. Krummen er en helt anden, og de bliver ikke på samme måde tørre og kedelige.
Sådan laver du luftige pitabrød
Det er selvfølgelig alfa og omega, at der kommer et hulrum i pitabrødet, som du kan fylde med salat, med falafel, med kylling eller hvad du nu har lyst til. Jeg kommer derfor med nogle tips til, hvordan du får luftige pitabrød:
- Dejen skal hæve af to omgange. Før og efter du former dine pitabrød.
- Brug mel af højt glutenindhold, så dejen bliver smidig og glat. Det høje proteinindhold sikrer, at de desuden hæver flot!
- Bag med bagestål, sten eller forvarmet bageplader. Og lad ovnen varme godt op, så dit bagestål eller -sten bliver varmet helt igennem.
Du kan desuden selv bestemme, hvor store dine hjemmelavede pitabrød skal være. Små og luftige eller store og luftige.
Fyld til pitabrød
Der er så meget lækkert at vælge imellem, når pitabrødet skal fyldes:
- Vegedeller: Falafel er et klassisk fyld af en grund. Det smager så godt! Du kan også se mit perfekte og komplette pita tilbehør i min opskrift på pitabrød med falafel.
- Kylling: Rester af helstegt kylling eller kyllingebryst, der skæres i tern kan begge bruges. Det kan eventuelt krydres med mellemøstlige krydderier, som spidskommen og chiliflager. Prøv også kyllingekebab på spyd.
- Tun: Jeg fik altid tun i, da jeg gik i folkeskolen. Tun på dåse sammen med cremefraichedressing, dåsemajs og iceberg. Så nostalgisk!
- Kebab/oksekød: Krydret kød er genialt i pitabrød. Især hvis du kombinerer med en lækker dressing og feta. Prøv fx pitabrød med hjemmelavet kebab af oksekød.
Tilbehør til pitabrød
Når det primære fyld er på plads, så skal der fyldes op med en masse andre lækre ingredienser. Jeg er glad for at komme dette i:
- Syltede rødløg: Syltede rødløg er godt med fx linsedeller eller falafler. Rå løg er også lækkert.
- Salat: Spinat, rucola, iceberg, mix salat – det hele fungerer sådan set godt til at fylde brødet
- Hummus: Hjemmelavet hummus er skønt til at smøre brødet med og passer virkelig godt sammen med fx linsedeller eller falafel.
- Agurk: Skiver eller tern. Frisk eller i en tzatziki.
- Avocado: Skiver eller tern. Eller guacamole, hvis du vil fusionere dit græske pitabrød med mexicansk.
- Myntedip: Myntedip er virkelig undervurderet og passer så godt i et lunt pitabrød. Det er især godt med linsedeller eller falafler. Tilføjer du myntedip kan du med fordel også pynte med frisk mynte på toppen.
- Dressing: Fx cremefraichedressing, hvidløgsdressing eller tahindressing. Som oftest er det vigtigt ikke at gå ned på dressing!