
De helt gode gammeldags fastelavnsboller skal der til, fordi om lidt er det fastelavn. Der er jo faktisk kun en lille uge til. Herhjemme har det altid, at der skal fastelavnsboller til, når vi nærmer os.
Når jeg har scrollet med fingeren på de sociale medier eller gået forbi bageren på Østerbrogade, har jeg ikke kunne undgå at støde på de mange fastelavnsboller, der bare skriger “køb mig”. Jeg har købt et par stykker, men nu kunne jeg altså ikke vente med at lave mine egne fastelavnsboller.
Har du forresten prøvet at lave den svenske version, som er en Semlor med marcipancreme og flødeskum? Jeg har afprøvet og de smager virkelig godt! Det samme med en hjemmelavet fastelavnsbolle af vandbakkelser med solbær. Der er så mange gode fastelavnsboller at lave, og jeg glæder mig kun til at fortsætte!

Opskrift på gammeldags fastelavnsboller med hindbær
I dagens indlæg er fyldet med hindbær, fordi jeg elsker hindbær. Jeg fik derfor lyst til at afprøve mig med min egen version, i en udgave med vaniljecreme og hindbær. Jeg kan godt lide, når frisk- og syrligheden møder det søde, hvilket resulterede i hindbærene. Dem kan man selvfølgelig skifte ud med andre bær, eller måske æble?
Hvis du er mere til en fastelavnsbolle med chokolade, kan du finde opskriften lige her, som tilmed er uden tilsat sukker i vaniljecremen.
Få min bedste opskrift på gammeldags fastelavnsboller her:

Gammeldags fastelavnsboller
Ingredienser
Dej til bollerne
- 25 g gær
- 150 ml sødmælk
- 15 g smør
- 1 stk æg
- 15 g vindruekerneolie
- 1 tsk flagesalt*
- 45 g sukker
- 2 tsk stødt kardemomme*
- 270 g hvedemel
Vaniljecreme
- 200 ml sødmælk
- 2 stk æggeblommer
- 1 spsk maizena
- 1 spsk vaniljesukker*
- 50 g sukker
Fyld
- 100 g friske hindbær
Desuden
- 1 stk æg
- 2 spsk frysetørrede hindbær*
Glasur
- 20 g flormelis
- vand
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
Fastelavnsboller
- Opløs gæren i lunkent mælk og smør. Pisk æg, olie, salt, sukker og kardemomme i.
- Tilsæt hvedemel lidt ad gangen og ælt dejen til den er glat. Måske der skal ikke al hvedemel bruges – eller måske skal lidt mere tilsættes.
- Sæt dejen til at hæve 1 time, et lunt sted med et klæde over.
Vaniljecreme
- Cremen laves ved at blande alle ingredienser sammen i en lille kasserolle.
- Varm ingredienserne langsomt op, mens du pisker – her skal det begynde at tykne og danne en creme.
- Når det er helt tykt, tages det af varmen.
Sådan samles fastelavnsbollerne
- Tag din hævede dej og rul den aflang – del dejen i 10 stykker.
- Rul hver et dejstykke ud til et kvadrat på et mel drysset bord.
- I midten lægges en spsk. creme og hindbær(syltetøj).
- Læg siderne ind over hinanden – først den ene ende, og så den anden.
- Saml dem på midten og tryk dem sammen (se fremgangsmåde på billedet nedenfor).
- Læg dem på en beklædt bageplade med den foldede side nedad og lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Pensl bollerne med et pisket æg og bag dem i en forvarmet ovn, ved 180 grader i 12-15 minutter til de er lettere gyldne.
- Lad dem afkøle, før du kommer glasur på.
- Lav glasur af vand og flormelis. Smør det på bollerne og drys med frysetørrede hindbær eller hakkede pistacienødder.

Opskrift på gammeldags vaniljecreme
Cremen er naturligvis lavet med vaniljesukker. Det er næsten et must. Jeg stemmer for at du laver en god gammeldags vaniljecreme selv, fremfor den du kan købe på pose. Det er nemlig super nemt at lave sin egen version – bare sørg for at få pisket konstant til du får en luftig creme, så den ike brænder på.
Og så skal den næsten også serveres lun – det er bare skønt!
Gærdej til hjemmebagte fastelavnsboller
Den bløde og luftige dej med smag af kardemomme med et indhold af en skøn vaniljecreme – ja, så er der vist ikke meget at rafle om. Det er jo kendetegnet ved en gammeldags fastelavnsbolle. Eller måske ikke helt, fordi jeg tror ikke der er kardemomme i dejen, men jeg synes nu bare det giver en skøn smag til den ellers smagsneutrale dej.
