Annonce

Helstegt kylling

Helstegt kylling

Helstegt kylling minder mig om min farmor. Som barn fik jeg nemlig tit en hel kylling stegt i ovnen, når jeg var hjemme hos hende. Og hun lavede den til perfektion hver eneste gang. Min farmor serverede kyllingen med brun sovs og kartofler – det kan altså noget! Vi fik også tit en gode klassisk kylling i karry. Åh, det er en anden god retro-ret.

Jeg har gennemskuet min farmors måde at stege kylling i ovn på, så nu kommer opskriften her til dig. Selvfølgelig med et lille ekstra twist med pandestegte grøntsager. Retten egner sig nemlig perfekt til både sommer og efterår. Specielt med et noget så simpelt tilbehør, som stegt spidskål. Åh, det smager himmelsk.

Helstegt kylling

Helstegt kylling med grønt

Helstegt kylling i ovn er skøn og saftig ret. En her kylling i gryden passer sig selv, og er super nem at tilberede. Server med kartofler eller andet tilbehør.
5 fra 3 stemmer
Antal: 1 kylling
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time
I alt1 time 10 minutter

Ingredienser

Tilbehør

  • 10 stk grønne asparges
  • 5 stk gulerødder
  • 4 stk forårsløg
  • 100 g frisk spinat
  • 30 g smør (2 spsk)

Noter

Tip: Tag saften fra fadet hvor din kylling har ligget, og reducer det med lidt fløde og smag til med citron, salt og peber. Så har du en lækker sauce!

Fremgangsmåde

  • Sæt din ovn på 225° varmluft og gnid kyllingen ind i olie og krydr med salt og peber.
  • Sæt din kylling i ovnen og skru ned efter 10 min på 180° i 50-60 min. – alt afhængig af størrelse skal kyllingen måske have lidt mere, tjek tempertatur (som skal være 75° inde ved lårbenet).
  • Giv den eventuelt 5 min på grill så skindet bliver sprødt.

Serveringsforslag

  • Steg dine asparges, forårsløg og gulerødder på en varm pande i lidt smør i 7 minutter. Tilsæt frisk spinat og lad det falde en smule sammen. Tag herefter af og læg det på et fad.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk
Helstegt kylling

Opskrift på helstegt kylling i ovn 

For at opnå den perfekte helstegte kylling à la farmor, steger jeg kyllingen på en specifik måde. Jeg starter med at give kyllingen 10 minutter på 225 graders varmluft i en forvarmet ovn. Efter de 10 minutter skruer jeg ovnen ned på 180 grader og lader kyllingen stå og hygge sig i 50-60 minutter, lidt afhængig af kyllingens størrelse. 

For at være sikker på, at kyllingen er færdig, bruger jeg et stegetermometer til at måle ved lårbenet. Her anbefales det at skal temperaturen skal være 75 grader, ellers er kyllingen ikke gennemstegt. Til sidst giver jeg kyllingen 5 minutter på grill for på den måde at opnå et sprødt skind. Og voila, så har du en lækker, sprød og saftig, helstegt kylling klar til servering. Du kan tilmed lave min opskrift på forårskylling, hvor jeg har spædet op med forårets grønt som fx asparges, majroer og ærter.

Helstegt kylling til sovs og kartofler

Det er måske lidt en gammeldags ret, som i hvert fald ikke har så meget at gøre med ny nordisk mad eller kostrådene. Men det er det, der gør retten så fantastisk som comfort food. Når man bare har lyst til et saftigt stykke kød med en god brun sovs til, så er det det, der skal til. Og så kan man altid servere et par lækre salater til. Du kan også bare lave kyllingen i ovnen, så du har noget lækkert kylling, fx til denne cæsarsalat med cæcardressing eller en cremet pastasalat med bacon og karrydressing – ja, og selvfølgelig kylling.

Jeg synes retten her er ganske overskuelig at lave, da kyllingen bare lige skal krydres inden den ryger ind i ovnen i en ovnfast gryde eller fad. Men bare fordi det er nemt, betyder ikke, at det ikke også kan være vildt lækkert. Derfor serverer jeg også tit sådan en helstegt kylling i ovn, når jeg får gæster på besøg. 

Det hænger måske også lidt sammen med, at kød efterhånden er en luksusvare. Også selvom kylling ikke er særligt klimabelastende i forhold til mange andre slags kød, så har vi herhjemme skåret ned på kød helt generelt  – så når jeg serverer en hel kylling går det lidt ud over det sædvanlige. 

Tip: Er du ikke så fristet af helstegt kylling, er denne opskrift med kyllingebryst måske noget for dig. Ellers kan du nøjes med at lave ovnstegte kyllingelår.

Helstegt kylling

Tilbehør til hel kylling i ovn

I opskriften her serverer jeg kyllingen med asparges, forårsløg, gulerødder og spinat, som steges på en pande. De grønne asparges og gulerødderne beholder sit bid, selv efter at have været på panden, og så er det nogle mægtig fine farver sammen. 

Du kan desuden lave en sovs ud af den saft, der er tilbage i fadet fra kyllingen ved at reducere det og tilføje fløde og citron. Det giver en let og lækker sovs. Hvis du er ude efter comfort food-viben, så skal der selvfølgelig også være kartofler som tilbehør. Jeg laver tit ovnkartofler til, da ovnen alligevel skal køre på varmluft. Men er det sommer passer en kold kartoffelsalat og måske tilmed en grøn salat også fantastisk til.

Tip: Hvis du ikke er så meget til sovs og gammeldags tilbehør, kan du servere hjemmelavet estragonmayo til og en grøn salat.

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 981
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments