Hasselback kartofler
En lækker og virkelig smuk måde at servere kartofler på er ved at lave dem a la Hasselbacken eller hasselbagte, som de også kaldes her i Danmark. Metoden er egentlig svensk og navnet kommer fra den svenske restaurant, hvor de blev opfundet – restaurant Hasselbacken i Stockholm. Men ikke desto mindre har de længe været populære i Danmark, og det forstår jeg udmærket!
De er så smukke med rillerne, hvor smør og olie kan trænge ned, imens kartoflerne bages i ovnen, og gøre dem sprøde. Noget nær den perfekte måde at tilberede kartofler på, og det er solidt tilbehør til aftensmaden.
Hasselback kartofler
Ingredienser
- 2 kg bagekartofler
- 50 g smør
- 15 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180°, varmluft.
- Skræl dine kartofler og halver dem derefter. Skær nu ca. 80 % ned igennem kartoflen. Der skal være et par milimeters mellemrum i mellem.
- Smelt i mellemtiden smørret og bland det herefter med olivenolien.
- Kom kartoflerne i en bradepande og og pensl dem med smørret og olivenolien og krydr med salt og peber.
- Sæt bradepanden i ovnen og giv kartofler 40-45 minutter på 180° varmluft og skrue derefter op på 200° og giv dem yderligere 10 minutter.
Hedder det hasselback eller hasselbagte kartofler?
Da jeg var lille kaldte jeg dem altid for hasselbagte kartofler! Jeg er nu blevet en smule klogere, men synes også stadig, at det ligger ret godt i munden, det dér hasselbagt. Det korrekte er ikke desto mindre hasselback, da navnet ikke har noget at gøre med, at kartoflerne bages.
Hasselback bruges ofte til kartofler, men du kan også sagtens tilberede andre grøntsager på denne måde. De fleste andre rodfrugter kan bruges, og jeg har fx også en opskrift på bloggen med hasselback butternut squash, som ser mindst lige så elegante ud som disse hasselback kartofler. Men prøv dig frem, jeg er sikker på, at der er mange rodfrugter, der vil blive lækre og sprøde som hasselback!
Læs også: For mere inspiration til tilberedning af kartofler, kan jeg anbefale dig at se på rosmarin kartofler i ovn, kartofler i fetasauce, kartoffelsoufflé og knuste kartofler med hvidløgssmør.
Lav de bedste hasselback kartofler i ovnen
Hasselback kartofler tilberedes i ovn. For at de bliver sprøde og gyldne udenpå og møre indeni, gælder det om at vælge den helt rigtige bagetid. Den afhænger selvfølgelig af, hvor store kartofler du vælger.
I denne opskrift bruger jeg halverede bagekartofler, som får ca. 50-55 minutter. Du kan også sagtens bruge mellemstore kartofler og give dem lidt mindre tid. Mindre kartofler eller babykartofler bliver nok for små til, at man kan lave de fine riller.
Oprindelse og historie for hasselback kartofler
Hasselback kartofler er en svensk ide, der opstod på Restaurant Hasselbacken i 1953. Så navnet skyldes altså, at det var på denne restaurant, at man fandt på det. Det er altså ved at være noget tid siden, men alligevel bliver det ved med at være populært. Det er simpelthen bare en af de bedste måder at tilberede kartofler på.
Opskrift på hasselback kartofler med skræl
Jeg bager altid mine hasselback kartofler med skræl. Smagen og teksturen af skrællen er nemlig en af de ting, jeg elsker ved kartofler, så der er ingen grund til at bruge ekstra tid i køkkenet på at skrælle kartofler. Af samme grund køber jeg altid økologiske kartofler, så det er helt fint at lade skrællen blive på. Du kan dog godt skrælle dem, hvis du foretrækker det.
Rillerne skal gå ca. 80% ned i kartoflen. Når kartoflerne har fået riller, pensles de med en blanding af smeltet smør og olie, og kartoflerne kommes i ovnen.
Hasselback kartofler er altså super nemme at lave og går rigtig godt til fx kød eller en anden ovnbagt grøntsag, som fx helbagt selleri eller som hasselback selleri.
Tilbehør til hasselbagte kartofler
Jeg kan komme på ret mange ideer til, hvad disse hasselback kartofler kan serveres til. Men her kommer nogle gode bud, som er danske klassikere, og som jeg kan garantere vil fungere godt med et fad hasselbagte kartofler til.
Flæskesteg med sprød svær er jo nok den klassiske, danske ret over dem alle – og med hasselback kartofler til er jeg sikker på dine gæster bliver svært tilfredse. Forloren hare eller svinemørbrad ville ligeledes fungere super godt, og skal man prøve noget lidt nyt, så vil disse kyllingefrikadeller helt sikkert også være et hit.
Du kan også prøve en af mine foretrukne kombinationer: Hjemmelavet bearneaisesauce, culottesteg og bønnesalat.