Stegt andebryst
And spiser jeg selv mest af i julen. Desværre – for and kan jo virkelig noget. Jeg elsker smagen; den skiller sig virkelig ud i forhold til andet kød. Men alligevel er det utrolig sæsonbetonet her i Danmark med and. Det hører mest november og december måned til.
Jeg vil slå et slag for, at man kan spise and hele året, også på hverdagsaftener, som gerne må blive lidt særlige. Hvis man ikke er mere end sig selv eller to personer, er en helstegt and selvfølgelig lidt voldsomt, medmindre man vil spise anderester i ugevis. Derfor kan man som alternativ passende stege et par andebryst – om det så skal bruges i en salat, serveres til kålsalat eller i en sandwich. Mulighederne er mange!
Stegt andebryst
Ingredienser
- 1 stk andebryst
Forslag til krydderikombinationer
- 1 tsk peberkorn
- 2 fed hvidløg
- 2 kviste frisk timian
- 2 kviste rosmarin
- 1 tsk enebær
- 1 tsk stødt allehånde
Noter
Fremgangsmåde
Andebryst på panden
- Rids skindet på tværs af andebrystet med ca. 1 cm. mellemrum – du kan også ridse i tern. Nogle vælger her at gnide salten godt ind i ridsningerne – jeg venter altid.
- Læg andebrystet på middelvarm pande med skindsiden nedad. Steg skindsiden i ca. 5 minutter, tilsat ønskede krydderier.
- Vend andebrystet og steg på den anden side i et par minutter. Vend igen, så varmen fordeler sig i hele brystet – forsæt med at vende brystet hver andet minut, i ca. 8-12 minutter, afhængig af brystets størrelse. OBS! Kernetemperaturen skal være minimum 60°.
- Lad brystet trække i samme tid, ca. 10-15 minutter, inden det skæres i skiver og anrettes.
Andebryst i ovnen
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Rids skindet på tværs af andebrystet med ca. 1 cm. mellemrum – du kan også ridse i tern. Nogle vælger her at gnide salten godt ind i ridsningerne – jeg venter altid.
- Steg andebrystet på en mediumvarm pande med skindsiden nedad i ca. 3-4 minutter og tilsæt de ønskede krydderier.
- Vend andebrystet på den anden side og steg yderligere 30 sekunder. Kom andebrysterne i et ildfast fad (medmindre du anvender en pande kan gå i ovnen).
- Krydr med salt og friskkværnet peber. Steg ved 175° varmluft i ca. 12-15 minutter. OBS! Kernetemperaturen skal være minimum 60°.
- Lad andebrystet hvile i samme tid efterfølgende i fadet, inden det skæres i skiver og anrettes. **
Opskrift på stegt andebryst året rundt
I mange hjem står der and på menuen juleaften og på Mortens aften. Mortens aften er en rigtig god anledning til at spise and – eller gås, hvis du foretrækker – men i hvert fald noget mere festligt, end man plejer på en hverdagsaften i november.
Til Mortens aften er det oplagt at stege andebryst på den helt klassiske vis – dvs. blot krydret med salt og peber, hvor det er den rene smag af and, der får lov at stå frem. Til andre tidspunkter af året, vil jeg virkelig opfordre til, at man leger løs med krydderierne. Start fx med at afprøve and med fx hele peberkorn, timian, hvidløg eller rosmarin – det er nogle sikre valg. Men prøv også allehånde, kanel, enebær eller noget fjerde. Så får du pludselig andekød med en mere alsidig smag, som kan spises året rundt. Især hvis du vil bruge friske krydderurter, er det jo oplagt at servere and i løbet af sommeren.
Hvis du fx vil bruge brystet i denne thai salat med and, kan du stege krydderier som fx citrongræs med, som er en skøn smagsgiver man ofte anvender i det asiatiske køkken.
Stegning af andebryst i ovn
Hvis du gerne vil servere et rigtig lækkert stykke andebryst, så er stegningen virkelig vigtig at få på plads. Jeg steger andebrystene af på panden først – ikke mere end 5 minutter – og så foregår resten af stegningen i ovnen. Du kan også nøjes med at lave andebrystet pandestegt, hvor det så skal vendes hvert andet minut i omkring 10 minutter afhængig af størrelsen. Hvis man vælger stegning af and i ovn, behøver man ikke på samme måde holde øje med andebrystet hele tiden.
Når andebrystet steges på panden, kan du snildt droppe smør og olie. Andebrystet afgiver nemlig rigelige mængder af fedt, som er godt at stege i.
Må and være rosa?
Ja, and må gerne være rosa. Hvis du spørger mig, så er det faktisk bedst når det er rosastegt. Gennemstegt andebryst bliver nemlig tørt og nærmest uspiseligt. Rosastegt andebryst til gengæld har den lækre, tydelige smag af and, som jeg er så vild med.
Hele hemmeligheden bag tilberedningen er faktisk hviletiden! Ligegyldigt om du steger på panden eller i ovn, så skal det gerne hvile i 20-45 minutter. Se også mine noter i opskriften.
Rosastegt andebryst til jul
And er jo en klassiker i Danmark, når det bliver jul. Det er også helt klart i juletiden, at jeg spiser mest and. Hos min familie får vi det juleaften med rødkålssalater, brunede kartofler og klassisk brun sovs. Og så bliver der ellers spist lækre rester i løbet af juledagene.
Du kan fx bruge resterne i en salat med and og appelsin – det er et oplagt frokostmåltid at lave med anderester. Eller lave denne forret med and, som består af små blinis med plukket and og peberrod.
Jeg serverer også gerne and til waldorfsalat, da den søde og fede salat med valnødder, grønt og flødeskum, passer perfekt sammen med andebryst.
Er du på udkig efter andre opskrifter til juledagene, så finder du her alle mine opskrifter til jul. Der er også vegetariske juleopskrifter, fx en nøddepostej med svampe som er perfekt hvis du ikke er til and, gås eller hjemmelavet flæskesteg.
Kålssalat til and
Er du ikke så meget til waldorfsalat, så er det heldigvis også som hånd i handske at servere en kålssalat til andekød. Den perfekte kålssalat til and må næsten være rødskålssalat med appelsin. Men serverer du and på andre tidspunkter af året end lige op til jul, så kan en simpel spidskålssalat også være et hit.