Æggesalat med karry
En god æggesalat skal der til i ny og næ – særligt til højtiderne, som fx den søde påsketid eller jul. En god hjemmelavet æggesalat, som du finder opskriften på i dagens indlæg, synes jeg passer perfekt til et godt dansk frokostbord. I ved, sådan et med nybagt rugbrød, æg og rejer, hjemmelavet fiskefilet, fiskefrikadeller mv. Ja, med andre ord: Smørrebrød!
Jeg elsker sådanne traditioner, hvor familie og venner samles om bordet for at hygge med lækker mad – og måske en snaps eller to, hvis man er til det?! Jeg er bestemt ikke. Jeg bryder mig simpelthen ikke om det – men måske det kommer en dag … Måske jeg skulle øve mig, fordi ellers bliver man vel aldrig bedre?
Æggesalat
Ingredienser
- 4 stk æg
- 1 stk æble
- ½ stk rødløg
- 10 stk cornichoner
- 30 g skyr
- 20 g mayonnaise
- 30 spsk creme fraiche 18 %
- 1 spsk karry*
- 1 tsk akaciehonning
- salt og friskkværnet peber
- 2 spsk purløg
- 40 g ærtespire
Fremgangsmåde
- Sæt vand over til æggene og lad dem koge i 10 minutter, til de er hårdkogt.
- Lad dem derefter køle helt af og brug en æggedeler til først at dele æggene på den ene facon og derefter vender du ægget og deler dem på den anden facon.
- Snit æble, rødløg og cornichoner i meget fine små tern.
- Bland din dressing sammen af skyr, mayonnaise, cremefraiche, karry, akaciehonning og smag til med salt og peber.
- Vend dine snittede æble, rødløg, purløg og cornichoner samt æg i.
- Anret i en skål og top med ekstra finthakket purløg og evt. ærtespirrer.
Nem og hjemmelavet æggesalat med æbler til sandwich
Denne æggesalat opskrift er en af mine yndlings ”pålæg”, når jeg skal lave noget lækkert. Den smager simpelthen så godt, og så har den en virkelig smuk gul farve på grund af karry. Det gør den bare ekstra velegnet til alt fra sandwiches til nybagt brød, ikkesandt? Det brød jeg bruger på billederne er mit toastbrød bagt med surdej.
Det er virkelig nemt at lave sin egen æggesalat, og så smager den meget bedre end den du køber. Alt du skal gøre er blot at koge æg, køle dem helt ned og til sidst hakke dem groft. Her kan man bruge en æggedeler, hvor man først deler æggene på den ene facon, og derefter vender du ægget og deler dem på den anden facon. Ret smart!
Den perfekte dressing med karry til æggesalaten
Dressingen er vigtig. Det er den, som samler de kogte æg og den som du kan tilpasse dine smagsløg. Min dressing består af creme fraiche samt lidt skyr og selvfølgelig karry, men man kan også sagtens lave æggesalat med hytteost. Græsk yoghurt og ekstra mayonnaise er også en mulighed, hvis du ønsker den mindre ”sund” – og mere cremet og fed.
Derudover har jeg stykker af æble, cornichoner og rødløg i, som jeg til sidst vender sammen med creme fraichen. Voila, så har du en overdådig lækker æggesalat, som altså er perfekt i alt – som skrevet, fra sandwich til ovenpå en sild.
En luksus æggesalat til højtider
Normalt vis spiser vi altid klassisk ægge-karry-salat til vores påskefrokost. Opskriften på denne æggesalat med karry og æble laver jeg hvert år til påske. Egentlig laver jeg den året rundt. Også til julefrokoster, hvor jeg synes salaten er god og et godt modspild til de lidt mere tunge pålæg.
Står du og skal forberede en påskefrokost, så er denne dejlige og cremede opskrift helt oplagt. Særligt sammen med en lækker hjemmerørt kyllingesalat eller hønsesalat, som også er værd at tænke med ind sammen med fyldte æg til det kolde bord.
Faktisk har jeg samlet et helt indlæg fyldt med god inspiration og opskrifter til denne slags højtider, som du kan læse i mit indlæg omkring påskefrokost retter. Men derinde kan du også lade dig inspirere til fx pinse.
Nem opskrift på sund æggesalat
Æggesalaten her mætter godt, da den er spækket med gode råvarer og proteiner af god kvalitet. Men hvorfor sund? Egentlig mest fordi dens ingrediensliste ikke er ukendt, eller fyldt med modificeret majsstivelse, rapsolie mv. Det er slet ikke nødvendigt for den hjemmelavede version. Men sådan er det ofte med købepålæg – derfor er jeg mere fan af, at man laver det selv. Men sådan er det jo i virkeligheden med det meste.
Denne opskrift er smagt til med de fem grundmage: surt, sødt, salt, bittert og umami. Tilmed får du noget sprødt og cremet på én og samme tid. Så kan du ligesom jeg har gjort utallige gange, lave lækre og hjemmelavet æggesalat sandwich. Det smager altså bar’ godt! Opskriften på nogle lækre grove og fiberrige sandwichboller kan du finde lige her.
Spis æggesalat til sild – det smager så godt!
Den cremede og karrygule æggesalat med æble og rødløg egner sig godt på enten sild eller alene, blot på en skive nybagt rugbrød. Så hvis du mangler lidt sundt, lækkert og spændende til påskebordet, så vil jeg klart anbefale dig at lave denne opskrift.
Man kan selvfølgelig købe færdiglavede karrysild, men den er spækket med en masse unødvendige ingredienser. Men du kan naturligvis lave din egen hjemmelavede karrysild, som smager meget bedre!
Du kan også lave din egen karrydressing til marinerede sild. Til sådan en dressing kan du bruge samme base som nedenstående opskrift og så blot udelade æg.
Holdbarhed for hjemmelavet æggesalat
Hjemmelavet æggesalat kan holde sig i et par dage på køl, hvis du opbevarer det i en lufttæt beholder – men serverer du det til påskefrokost eller ved anden lejlighed, tør jeg godt love at der en vis sandsynlighed for at det hurtigt slipper op.
Følg endelig med på min Instagram, hvor jeg deler en masse madinspirationer, billeder af lækre råvarer og opskrifter.