SĂžde og salte opskrifter med ĂŠble
Ăble kan bruges til SĂ
mange forskellige ting. Ăbler hĂžrer til bĂ„de i de salte kĂžkken og i det sĂžde, og personligt elsker jeg at lave mad med ĂŠbler!
I det salte kĂžkken bruger jeg tit ĂŠbler i salater. Det er en virkelig god mĂ„de at tilfĂžje sĂždme til en salat, og jeg synes en af de bedste eksempler pĂ„ dette er spidskĂ„lssalat med ĂŠble. Det smager altsĂ„ bare sĂ„ godt! Ăble passer ogsĂ„ godt sammen med fintsnittet fennikel og grĂžnkĂ„l.
Udover at spise Êbler friskt i salater, sÄ kan frugten ogsÄ sagtens tÄle at blive tilberedt. Det er et must i fx boller i karry at sÞde med et Êble og derudover bruger jeg ogsÄ tit frugten i dahl og grÊskarsuppe. Generelt hvis en ret mangler lidt sÞdme, sÄ kan du tilfÞje et Êble og tilberede det med de Þvrige ingredienser.
HvornÄr er Êbler i sÊson?
Ăbler er i sĂŠson om efterĂ„ret og i lĂžbet af vinteren – fra august til maj. Det afhĂŠnger dog meget af hvilken sort, du er ude efter.
Nogle Êbler er sommerÊbler, fx Discovery og GrÄsten. Langt de fleste danske Êbler er dog modne i lÞbet af efterÄret. Det gÊlder bÄde det fantastiske spiseÊble Ingrid Marie og det klassiske madÊble Belle de Boskoop. Om vinteren og indtil april er det Jonagold-sorten, der er moden. Dette Êble er godt til bÄde madlavning og som spiseÊble.