Søde og salte opskrifter med Ìble
Ăble kan bruges til SĂ
mange forskellige ting. Ăbler hører til bĂĽde i de salte køkken og i det søde, og personligt elsker jeg at lave mad med ĂŚbler!
I det salte køkken bruger jeg tit ĂŚbler i salater. Det er en virkelig god mĂĽde at tilføje sødme til en salat, og jeg synes en af de bedste eksempler pĂĽ dette er spidskĂĽlssalat med ĂŚble. Det smager altsĂĽ bare sĂĽ godt! Ăble passer ogsĂĽ godt sammen med fintsnittet fennikel og grønkĂĽl.
Udover at spise Ìbler friskt i salater, sü kan frugten ogsü sagtens tüle at blive tilberedt. Det er et must i fx boller i karry at søde med et Ìble og derudover bruger jeg ogsü tit frugten i dahl og grÌskarsuppe. Generelt hvis en ret mangler lidt sødme, sü kan du tilføje et Ìble og tilberede det med de øvrige ingredienser.
HvornĂĽr er ĂŚbler i sĂŚson?
Ăbler er i sĂŚson om efterĂĽret og i løbet af vinteren – fra august til maj. Det afhĂŚnger dog meget af hvilken sort, du er ude efter.
Nogle Ìbler er sommerÌbler, fx Discovery og Grüsten. Langt de fleste danske Ìbler er dog modne i løbet af efterüret. Det gÌlder büde det fantastiske spiseÌble Ingrid Marie og det klassiske madÌble Belle de Boskoop. Om vinteren og indtil april er det Jonagold-sorten, der er moden. Dette Ìble er godt til büde madlavning og som spiseÌble.