Annonce

Rødkålssalat med appelsin og granatæble

Rødkålssalat med appelsin

I dag kommer denne dejlige og farverige salat på bloggen. Den er perfekt til de mange julefrokoster, der venter forude og til grå hverdagsaftener i løbet af efteråret og vinteren, hvor den sprudlende farvekombination af rødkål og appelsin er mere end velkommen. 

Denne rødkålssalat får som regel også plads på julemiddagsbordet, men i år er jeg tyvstartet og har lavet opskriften et par gange allerede. Om det er farverne eller smagen, der gør det, ved jeg ikke,  men den får mig bare i godt humør. 

Rødkålssalat med appelsin

Rødkålssalat med appelsin

Frisk og sprød rødkålssalat med appelsin, granatæble og valnødder smager fantastisk. En salat der kan spises året rundt, men som er perfekt til jul.
4,75 fra 4 stemmer
Antal: 4 Personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse5 minutter
I alt10 minutter

Ingredienser

Rødkålssalat

  • ½ stk rødkål
  • 3 stk appelsiner
  • 0,5 stk granatæble
  • 70 g valnødder*
  • 0,5 bundt bredbladet persille

Dressing

Fremgangsmåde

Rødkålssalat

  • Snit rødkålen fint.
  • Fjern skrællen fra appelsinerne. Brug en kniv, så du får alt det hvide væk. Skær dem i fileter/både. 
  • Frigør granatæblekernerne.
  • Rist valnødderne på en tør pande i et par minutter, til de bliver gyldne. Hak halvdelen groft og lad den anden halvdel være hele til afpyntning.
  • Vend rødkålen med appelsinfileterne, kun de grofthakkede valnødder og grofthakket persille. 

Dressing

  • Rør æblecidereddike, saften fra og skal fra en appelsin, olivenolie, akaciehonning og krydr med salt og friskkværnet peber. Vend dressingen forsigtigt med salaten, så rødkålen ikke klasker sammen. 
  • Anret på et fad og drys med granatæblekerner samt de hele valnødder. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Den bedste friske rødkålssalat med appelsindressing

Rødkålen, som jo er det bærende element, skal snittes rigtig fint. Sådan er det typisk med de grove kåltyper: De bliver lækrest at spise, når de snittes i tynde strimler. Skær gerne rødkålet i 6-8 både, så det  bliver nemmere at arbejde med, eller du kan snitte kålet på et mandolinjern. 

Dernæst kræver appelsinerne også lidt håndtering. Jeg foretrækker nemlig at bruge appelsinfileter, hvor både skræl og alt det hvide fjernes. Rødkålen er mildt bitter, så derfor er det en smagsfordel at fjerne det bitre, hvide fra appelsinerne. 

Jeg bruger desuden både saft og skal fra en appelsin i dressingen – det er så lækkert og julet. Husk derfor at smage godt til med noget sødt. I opskriften bruger jeg akaciehonning. 

Læs også: Hvis du elsker en god salat med kål, vil jeg tippe dig om min spidskålssalat. Den indeholder små æblestykker og græskarkerner. Og selvfølgelig en god dressing, som passer perfekt til.

OBS! Der er forskel på denne friske rødkålssalat og så hjemmelavet rødkål. Sidstnævnte er nemlig gammeldags rødkål, som serveres lun. Men begge dele er jo fantastisk på julebordet!

Rødkålssalat med appelsin og granatæble

Rødkålssalat med appelsin og valnødder

Sprød rødkålssalat med appelsin og valnødder

Efter min erfaring er det de færreste, der ikke kan lide rødkålssalat. Og heldigvis er det så nemt at lave – det tager ikke mere end 10 minutter, da ingredienser blot skal vendes sammen. Salaten er som sagt god at servere i løbet af vintermånederne, da det er her rødkål er i sæson. Rødkålssalat er desuden et perfekt tilbehør til and. Fx en helstegt and eller stegt andebryst, hvis man nu kun er to.

For at tilføje ekstra knas til salaten – det skal man nemlig aldrig gå ned på – rister jeg en håndfuld valnødder og topper med dem. Honningristede hasselnødder og kan også bruges, eller hvad du nu har liggende af nødder. Et godt tip er dog at riste dem, da det får smagen til at stå frem og gør teksturen endnu mere crunchy. En anden salat hvor valnødder passer helt perfekt er selvfølglig i en waldorfsalat. Det er også en skøn salat, der passer til and, jul og vildt. Fx min opskrift med krondyrsfilet.

Farverig rødkålssalat med granatæblekerner

Rødkål, appelsin, valnødder og så endnu en sprød og farvestrålende ingrediens – nemlig granatæblekerner. Kernerne fra granatæble er så fine og skønne i salater. De tilføjer nemlig både sødme og syre, som afbalancerer de grove kålsorter rigtig godt. Det samme gør sig gældende i denne grønkålssalat med feta og æbler, hvor granatæblekerner tilføjer et syrligt pust. Og så står de rubinrøde kerner jo bare så flot i kontrast til kålen – både i denne opskrift og i grønkålssalaten.  

Prøv også: Spidskålssalat med appelsin, mandler og granatæble.

Sådan laver du en perfekt rødkålssalat til jul

Når du skal lave den perfekte rødkålssalat, så har jeg et par gode tips – om så salaten skal serveres juleaften, til Mortens aften eller på en kedelig novemberdag. 

Rødkål skriger jo jul, så du kan med fordel servere salaten til julemiddagen d. 24. december. Min opskrift på rødkålssalat går perfekt som tilbehør til flæskesteg, brunede kartofler og brun sovs. Den fine salat er også perfekt til en dejlig, snasket flæskestegssandwich, når der skal bruges rester. Du kan med fordel også komme resterne af salaten her i sandwichen. Det har jeg selv gjort! Mums.

Tilbehør til rødkålssalat

Kød, brun sovs og kartofler ender tungt nede på bunden af maven, mens denne syrlige, sprøde kålsalat giver smagsløgene noget andet. Dérfor passer den perfekt til jul – både til andesteg og flæskesteg. 

Det er jo ikke helt jul endnu, så jeg serverede denne portion rødkålssalat til en hjemmelavet vegetarisk nøddepostej. Nøddepostej er et godt alternativ i julen, hvis du ikke spiser kød, og mangler en erstatning for and, flæskesteg og/eller medister. Nøddepostejen er lavet med svampe og nødder, og har en skøn smag – så til dig som gerne spiser kød, kan nøddepostejen også fungere som en god måde at variere den tunge mad i juletiden på. Især hvis der serveres en sprød rødkålssalat med appelsin til!

appelsiner til rødkålssalat

Rødkålssalat med valnødder og appelsin

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 980
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments