Hjemmelavet hvidløgssmør
Jeg eeeelsker hvidløgssmør. Til brød, kartofler og en god bøf. Det passer godt til mange ting – alt lige fra sommerens grillaftener til vinterens vildtbøffer eller ovnbagte grøntsager. Ovenpå grillede majs på en sommeraften, er sådan en skive smør fx helt vidunderlig, når det smelter.
Hvidløgssmør er fx helt uundværlig til en mør cote du boeuf, bagt kartoffel eller et hjemmebagt baguette. Jeg nyder også at skære en skive af smørret som tilbehør til culottesteg.
Hvidløgssmør er også kendt som beurre à la bourguignonnne eller beurre à l’ail, hvis man vil bruge franske fraser – og det er bedst med god, økologisk, dansk smør.
Hvidløgssmør
Ingredienser
- 200 g smør
- 2 fed hvidløg
- 2 kviste frisk timian
- ¼ bundt bredbladet persille
- 1 tsk flagesalt
Fremgangsmåde
- Kom stuetempereret smør og presset hvidløgsfed, fintsnittet timian, grofthakket persille og en halv-hel tsk. flagesalt i en skål. OBS! Jeg har brugt 2 mindre fed hvidløg, men du kan tilpasse med den mængde hvidløg du synes.
- Rør det godt sammen – brug evt. et piskeris eller gaffel, det er nemmere.
- Kom smørret på et stykke bagepapir eller film og rul det sammen om smørret, drej enderne som snoninger og læg det på køl.
- Læg det på køl i minimum en time – gerne længere. Opbevarer du det på frys, tager det kun omkring 15 minutter.
Sådan laver du hjemmelavet hvidløgssmør med krydderurter
Det er selvfølgelig nemt nok at købe hvidløgssmør i supermarkederne, men det er altså ikke ret meget sværere at lave selv. Og her får du simpelthen opskriften på verdens bedste hvidløgssmør med timian og persille.
Brug din foretrukne slags smør, gerne en økologisk én af god kvalitet. Afhængig af hvilken smør du vælger, skal du tilpasse saltmængden. Til usaltet smør skal der naturligvis bruges en del salt, mens smør, der er saltet i forvejen – som det meste smør er – ikke kræver, at du tilføjer særlig meget salt til hvidløgssmørret.
Hvidløgssmørret kan servereres i en skål, eller du kan lave en rulle af smør i et stykke bagepapir, hvor enderne twistes. Det er en ret fin detalje og gør det nemt at skære en tilfredsstillende skive smør.
Inspiration til andre slags urtesmør: Hjemmelavet ramsløgssmør.
Hvidløgssmør til (bage)kartofler
En af mine favoritkombinationer er kartofler og hvidløgssmør. Det er simpelthen et perfekt match. Og det er lige meget om kartoflerne er ovnbagte, kogte eller skåret til fries. Det er især lækkert til bagekartofler, da smør jo er et klassisk tilbehør.
Derudover kan det også bruges til at lave knuste kartofler med hvidløgssmør og parmesan – en af mine seneste go-to opskrifter. Eller du kan komme tynde skiver ned i mellem rillerne på hasselback kartofler. Det giver sådan en skøn smag til de sprøde kartofler.
Opskrift på hvidløgssmør med timian og persille
Min opskrift er med krydderurter og selvfølgelig godt med hvidløg. Man kan dog sagtens udelade krydderurter og lave det uden persille eller timian. Det giver nu et rigtig dejligt grønt skær og smager altså bare skønt, så jeg kan virkelig anbefale det.
Ellers er opskriften nem at følge. Hvis du tager smørret ud af køleskabet i god tid, så det får stuetemperatur, vil det være nemmere at røre sammen. Du kan bruge en ske eller et piskeris. Vælger du at lave pisket hvidløgssmør, får du en dejlig fluffy konsistens. Når alt er rørt sammen, skal smørret på køl i mindst en time. Er du tidspresset kan det ryge en hurtig tur i fryseren.
Den rulle du får ud af det er nok til fire personer.
Mængde af hvidløg
Mængden er hvidløg er ret afgørende for smagen. Det er nemlig en balancegang, da hvidløg kan være meget dominerende, men skal det serveres for hvidløgselskere, så er det nok svært at komme for meget hvidløg i.
Jeg foretrækker selv at bruge to hvidløgsfed til 200 g smør. Men du kan godt tilføje et mere, hvis du foretrækker det. Husk dog at smørret vil trække smagen af hvidløg jo længere tid det står på køl. Skal hvidløgssmørret serveres med det samme, kan du derfor godt smide et ekstra fed i eller to, uden det kommer til at dominere.
Brød og hvidløgssmør
Jeg ku’ leve af brød og smør. Og der gælder selvfølgelig også for hvidløgssmør, at det passer SÅ godt til nybagt brød, fx et grydebrød, manitoba brød eller et olivenbrød. Servér til eksempelvis champignonsuppe og du har en skøn forret eller hovedret.
Du kan også servere det til et foccacia brød, hvor smørret piskes op lige inden serverering. Eller du kan lave hjemmelavet hvidløgsbrød ved at skære et stykke brød i skiver og smøre hvidløgssmør på skiverne – eller mellem snittene, afhængig af hvor dybt du skærer.
Hvidløgssmør har en holdbarhed på mindst 14 dage, hvis det opbevares på køl.