Helstegt kylling
Helstegt kylling minder mig om min farmor. Som barn fik jeg nemlig tit en hel kylling stegt i ovnen, når jeg var hjemme hos hende. Og hun lavede den til perfektion hver eneste gang. Min farmor serverede kyllingen med brun sovs og kartofler – det kan altså noget! Vi fik også tit en gode klassisk kylling i karry. Åh, det er en anden god retro-ret.
Jeg har gennemskuet min farmors måde at stege kylling i ovn på, så nu kommer opskriften her til dig. Selvfølgelig med et lille ekstra twist med pandestegte grøntsager. Retten egner sig nemlig perfekt til både sommer og efterår. Specielt med et noget så simpelt tilbehør, som stegt spidskål. Åh, det smager himmelsk.
Helstegt kylling med grønt
Ingredienser
- 1 stk hel kylling
- 30 g olivenolie* (2 spsk)
- 1 tsk flagesalt
- 5 stk peberkorn
Tilbehør
- 10 stk grønne asparges
- 5 stk gulerødder
- 4 stk forårsløg
- 100 g frisk spinat
- 30 g smør (2 spsk)
Noter
Fremgangsmåde
- Sæt din ovn på 225° varmluft og gnid kyllingen ind i olie og krydr med salt og peber.
- Sæt din kylling i ovnen og skru ned efter 10 min på 180° i 50-60 min. – alt afhængig af størrelse skal kyllingen måske have lidt mere, tjek tempertatur (som skal være 75° inde ved lårbenet).
- Giv den eventuelt 5 min på grill så skindet bliver sprødt.
Serveringsforslag
- Steg dine asparges, forårsløg og gulerødder på en varm pande i lidt smør i 7 minutter. Tilsæt frisk spinat og lad det falde en smule sammen. Tag herefter af og læg det på et fad.
Opskrift på helstegt kylling i ovn
For at opnå den perfekte helstegte kylling à la farmor, steger jeg kyllingen på en specifik måde. Jeg starter med at give kyllingen 10 minutter på 225 graders varmluft i en forvarmet ovn. Efter de 10 minutter skruer jeg ovnen ned på 180 grader og lader kyllingen stå og hygge sig i 50-60 minutter, lidt afhængig af kyllingens størrelse.
For at være sikker på, at kyllingen er færdig, bruger jeg et stegetermometer til at måle ved lårbenet. Her anbefales det at skal temperaturen skal være 75 grader, ellers er kyllingen ikke gennemstegt. Til sidst giver jeg kyllingen 5 minutter på grill for på den måde at opnå et sprødt skind. Og voila, så har du en lækker, sprød og saftig, helstegt kylling klar til servering. Du kan tilmed lave min opskrift på forårskylling, hvor jeg har spædet op med forårets grønt som fx asparges, majroer og ærter.
Helstegt kylling til sovs og kartofler
Det er måske lidt en gammeldags ret, som i hvert fald ikke har så meget at gøre med ny nordisk mad eller kostrådene. Men det er det, der gør retten så fantastisk som comfort food. Når man bare har lyst til et saftigt stykke kød med en god brun sovs til, så er det det, der skal til. Og så kan man altid servere et par lækre salater til. Du kan også bare lave kyllingen i ovnen, så du har noget lækkert kylling, fx til denne cæsarsalat med cæcardressing eller en cremet pastasalat med bacon og karrydressing – ja, og selvfølgelig kylling.
Jeg synes retten her er ganske overskuelig at lave, da kyllingen bare lige skal krydres inden den ryger ind i ovnen i en ovnfast gryde eller fad. Men bare fordi det er nemt, betyder ikke, at det ikke også kan være vildt lækkert. Derfor serverer jeg også tit sådan en helstegt kylling i ovn, når jeg får gæster på besøg.
Det hænger måske også lidt sammen med, at kød efterhånden er en luksusvare. Også selvom kylling ikke er særligt klimabelastende i forhold til mange andre slags kød, så har vi herhjemme skåret ned på kød helt generelt – så når jeg serverer en hel kylling går det lidt ud over det sædvanlige.
Tip: Er du ikke så fristet af helstegt kylling, er denne opskrift med kyllingebryst måske noget for dig. Ellers kan du nøjes med at lave ovnstegte kyllingelår.
Tilbehør til hel kylling i ovn
I opskriften her serverer jeg kyllingen med asparges, forårsløg, gulerødder og spinat, som steges på en pande. De grønne asparges og gulerødderne beholder sit bid, selv efter at have været på panden, og så er det nogle mægtig fine farver sammen.
Du kan desuden lave en sovs ud af den saft, der er tilbage i fadet fra kyllingen ved at reducere det og tilføje fløde og citron. Det giver en let og lækker sovs. Hvis du er ude efter comfort food-viben, så skal der selvfølgelig også være kartofler som tilbehør. Jeg laver tit ovnkartofler til, da ovnen alligevel skal køre på varmluft. Men er det sommer passer en kold kartoffelsalat og måske tilmed en grøn salat også fantastisk til.
Tip: Hvis du ikke er så meget til sovs og gammeldags tilbehør, kan du servere hjemmelavet estragonmayo til og en grøn salat.