Havtornmarmelade med appelsin og vanilje
Det er ikke tit, at jeg støder på havtorn marmelade, når jeg handler. Faktisk har jeg kun kunnet finde et par stykker, og den ene, jeg har købt et par gange, har været fra Bornholm. Den er god og økologisk – men også svær at opstøve til tider.
Jeg har heldigvis fundet et spot ikke så langt fra mit sommerhus, hvor der er SÅ mange havtornbuske, at jeg har besluttet mig for at jeg gerne må nuppe lidt. Havtorn marmelade er en genial ting at bruge havtorn til, så derfor har jeg også glædet mig til at dele denne opskrift med jer.
Sidst jeg lavede noget med havtorn, var det denne cheesecake med skyr og havtorn. En skøn og anderledes cheesecake, som ser formidabel ud med det lækre lag af havtorn. Siden hen har jeg også brugt det i forbindelse med denne kage med kartofler og mascarponecreme. Der er havtornmarmeladen vendt med cremen, og smurt ovenpå.
Havtornmarmelade
Ingredienser
- 3 stk appelsiner
- 130 g havtorn
- 150 g sukker
- 0,5 tsk vaniljepulver*
- 1,5 dl vand
- 1 tsk melatin pulver
Køkkenudstyr
Noter
- Hvis du vil undgå de små kerner, skal du koge dem med lidt vand i en gryde først, bare lige så bunden er dækket.
- Kog dem møre og mos dem med en ske. Sigt havtornene over i en skål, hvor kerner og skind ikke kommer med.
- Havtornsaften skal du tilsætte sammen med appelsinerne, sukker, vand og vaniljepulver.
Fremgangsmåde
- Ønsker du en havtornmarmelade uden kerner, læs da opskriftsnoter først.
- Riv skallen fra én økologisk appelsin – evt. med et microplane eller rivejern. Det er ikke så afgørende om det er groft eller fint. Det er en præference.
- Skær appelsinskællen fra, så du kun har kødet tilbage. Riv også skallen fra én af appelsinerne .Sørg for, at der ikke sidder noget af det hvide tilbage – det giver en bitter smag.
- Skær frugtkødet i tern og fjern eventuelle kerner.
- Kom havtorn, appelsin, sukker, vaniljepulver og vand i en gryde. Smag til med mere sukker og evt. citron, hvis det er for sødt.
- Lad det simre i 10-12 minutter og tilsæt melatin. Kog op under omrøring i et par minutter. Tjek at marmeladen har en fast konsistens, ved at tage lidt på en ske. Sidder det tynd tilsættes en smule mere melatin – er den for tyk, tilsæt lidt mere vand.
- Hæld marmeladen på et skoldet glas.
- Opbevar i køleskabet med låg.
Frys dine havtorn før du laver marmeladen
Det er en rigtig god ide at fryse havtorn bærrene ned, før du kaster dig ud i at lave marmeladen. Det er der flere gode grunde til. For det første stikker de og smatter nemt ud. For det andet kan de være besværlige at pille af. Så et smart trick er at fryse dem ned i en pose, mens de stadig sidder på grenene. Næste dag kan du ryste posen og wupti, så falder de nemt af og er meget nemmere at have at gøre med.
Sådan laver du havtorn marmelade uden kerner
Vil du gerne have en havtorn marmelade uden kerner, så kan det sagtens lade sig gøre. Det kræver blot at havtornene koges møre og sigtes – se noterne i opskriften.
Man kan også sagtens beholde kernerne i marmeladen. Det er mest relevant at fjerne kernerne, hvis havtornene skal bruges til at lave fx en havtorn gelé.
Idéer til ingredienser i din marmelade med havtorn
I min opskrift på havtorn marmelade tilføjer jeg appelsin som smagsgiver. Appelsin gør desuden marmeladen dejlig syrlig, men der er også masser af andre spændende ingredienser, man kan lege med, hvis du er frisk på at tage opskriften et skridt videre.
- Hyben: Hyben kan bruges i stedet for appelsin og tilføje syrlighed.
- Ingefær: Ingefær passer rigtig godt til havtorn. Prøv at tilføje 1 spsk revet ingefær til gryden og lad det koge med.
- Blommer: Blommer kan også bruges i stedet for appelsin, og giver et helt andet skær til marmeladen.
- Ananas: Stykker af ananas kan også tilføjes i stedet for appelsin, da de på samme måde tilføjer syrlighed. Så får du også en flot, gul marmelade.
- Æbler: Når det er sæson for æbler, er det oplagt at bruge denne frugt fremfor appelsiner. Eller tilsætte et par stykker, det smager også dejligt og giver lidt ekstra marmelade.
- Krydderier: Jeg bruger vaniljepulver, men der er mange andre gode muligheder for krydderier. Tilsæt fx kardemomme eller stjerneanis for at gøre marmeladen mere julet.
Læs også: Hvis du er på udkig efter at nye ideer til hjemmelavede marmelader? Prøv også min blommemarmelade eller min stikkelsbærmarmelade.
Hjemmelavet havtornmarmelade med appelsin og vanilje
Hjemmelavet havtorn marmelade er super nemt at lave. Det kræver kun 5 ingredienser – havtorn, appelsiner, sukker, vanilje og melatin. Du kan bruge friskplukkede havtorn, hvis du ligesom mig også har muligheden for det, men frosne havtorn fungerer lige så godt.
Jeg har spist havtorn marmelade utallige gange på en portion chiagrød sammen med ymerdrys. Det er altså bare en skøn kombination af ingredienser, som giver en dejlig, afbalanceret morgenmad.
Havtornmarmeladen er også tested and tried på en hjemmebagt bolle, og det smager også så lækkert. Man kan vel altid klemme en lun og luftig bolle ned, akkompagneret med en syrlig-sød syltetøj.
Prøv også: Hvis du ikke har havtorn i nærheden eller bare ikke bryder dig om smagen, så kan du lave en appelsinmarmelade. Opskriften på sådan en, kan du finde lige her. Den er smagt til med vanilje og ingefær.