Kage med kartofler og mascarponecreme med havtorn

kage med kartofler og havtorn

Den her opskrift kommer i halen på, at vi havde nogle kogte kartofler i overskud efter aftensmaden. Min kæreste foreslog så, at vi kunne bage en kage med dem.

Så her kommer altså en skør ide, som er blevet til en skøn opskrift. Det har ikke noget at gøre med den klassiske flødekage, som også hedder kartoffelkage – den vi kender med marcipan og kakao drysset over og som ligner en kartoffel, der lige er kommet op af jorden. Tværtimod så indeholder den her kage rent faktisk kartofler. 

kage med kartofler og havtorn

Kage med kartofler

En kage med kartofler, som jeg har smurt med en lækker mascarponecreme med havtorn. En skøn kage, du kan lave i bradepande også.
5 fra 1 stemme
Antal: 8 Personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse1 time
I alt1 time 10 minutter

Ingredienser

Kage

Mascarponecreme

 • 250 g mascarpone
 • 100 g havtornmarmelade
 • 30 g flormelis

Fremgangsmåde

 • Pisk æggeblommer og sukker til en æggesnaps.
 • Riv de kogte kartofler groft på et rivejern. 
 • Har du ikke ristet hasselnødderne endnu, så gør det kort på en tør pande. Hak dem groft, når de er afkølet. 
 • Vend æggesnapsen med revet kardemomme, kartofler, hasselnødder, æblemos, hvedemel samt skal fra en citron. Rør ikke for meget i dejen, men bare lige så den er ensartet.
 • Æggehvider piskes stive og vendes forsigtigt i dejen. 
 • Smør en springform med smør og drys med sukker i bunden af formen samt op ad siderne – det gør, at dejen ikke sidder fast på formen. Hæld dejen i formen og bag den i en forvarmet ovn ved 180° varmluft i ca. 50-60 min., til kagen er gennembagt. Tjek evt. med en gaffel.
 • Lad kagen afkøle fuldstændig, inden du smøre med mascarponecreme.

Mascarponecreme

 • Rør mascarpone med flormelis og 2 spsk marmelade.
 • Smør cremen på den afkølede kage og pynt af med havtornmarmelade ovenpå cremen, rundt i kanten.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

En kage bagt med kartoffel, hvad for noget? 

Har du kartofler til overs, som du ikke aner, hvad du skal gøre med? Smid dem i en kage. Det er en genial ide, så du undgår madspild, og man kan ikke smage kartoflerne. Derimod giver kartoflerne en lækker, svampet og saftig konsistens. 

Måske har du prøvet en kage med rødbede eller avocado – skøre ingredienser, men det virker! Jeg har fx også før bagt kager med andre grøntsager, som fx græskarkage med creamcheese og selvfølgelig en squashkage og gulerodskage – de to sidstnævnte er jo ret velkendte.

kartoffelkage

kage med kartofler og havtorncreme

Opskrift på kartorffelkage med kartofler

Denne opskrift er simpel – især hvis du er vant til at bage. Du skal sådan set bare lave en æggesnaps, tilføje revne kartofler og de øvrige ingredienser undtagen piskede æggehvider, som til sidst skal vendes i dejen. Voila. Ventetiden fra at kagen kommer i ovnen og til den er klar til at spise, er den sværeste del. Men sådan er det jo bare med kage, ikke? 

Kage med kartoffel, æblemos og hasselnødder

Til en kage med kartofler skal du selvfølgelig bruge kartofler. De skal være skrællede og forkogte. Udover det, tilføjede vi også en portion hjemmelavet æblemos og hasselnødder til kagen – så den får altså en dejlig, jordnær efterårs/vinter feel, den her kage. 

Det er en nem kage, som bages i en springform. Laver du dobbeltportion, vil du også kunne bage den i en bradepande.

kage med kartofler og æblemos

En slags sandkage med kartoffel

Selve dejen minder en smule om sandkage, uden at den er tør og kedelig, som man jo hurtigt kan tænke, når man hører ordet sandkage. På toppen af min kartoffelkage med kartofler har jeg nemlig smurt med en mascarponecreme, som består af mascarpone og lidt af min hjemmelavet havtornmarmelade. Du kan i princippet bruge hvilken som helst marmelade og på den måde lege lidt med smagskombinationer. 

Det er også min havtorn marmelade, som jeg har lagt rundt i kanten på toppen af kagen. Man skulle ikke ligefrem tro, at dessert med kartofler kunne se så lækkert ud – og være velsmagende, vel! 

kage med kogte kartofler
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 985
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering
Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments