Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej er en vidunderlig kombination af rustik charme og moderne bagetradition. Med deres karakteristiske sprøde skorpe og luftige, let seje krumme er de perfekte til både hverdag og festlige lejligheder. Surdejen tilføjer en naturlig syrlighed og dybde til smagen, mens ciabattamelet bidrager med sin særlige struktur og lethed.

Disse surdejsciabattaboller er ideelle som tilbehør til supper og salater, eller de kan nydes alene med smør eller en god olivenolie. Deres autentiske italienske præg gør dem til en favorit på mange middagsborde og et skønt alternativ til klassisk brød.

Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej

Lækre ciabattaboller, bagt med surdej. Ciabattabrød er lig med smagen af Italien og det bliver ikke mere autentisk.
4,60 fra 22 stemmer
Antal: 10 Stk
Forberedelse1 time 20 minutter
Tilberedelse15 minutter
Hævetid12 timer
I alt1 time 35 minutter

Ingredienser

Noter

*Autolyse
TIP: Har du en ovn med dampfunktion, så brug det endelig. Har du ikke denne funktion på din ovn, kan du komme en bradepande under dit bagestål. Når bollerne er sat ind, kommer du vand i bradepanden – det giver damp.
 

Fremgangsmåde

  • TIP: Kom surdejen i vandet – hvis det flyder ovenpå, er surdejen klar til bagning.

Dag 1

  • Rør surdejen ud i vandet, og tilsæt begge meltyperne. 
  • Rør det hele godt sammen, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile i 45 minutter.
  • Efter hvile, tilsættes salt. Ælt godt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej. Kan gøres i hånden eller på røremaskine. Når dejen begynder at slippe kanterne, er den god.
  • Hæld dejen i en bøtte eller skål. Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten – gentag 4 gange, gerne én gang i timen. Dejen elsker at blive foldet, så gluten i dejen kan udvikle sig til og dannet er godt (gluten)netværk – SE VIDEO længere nede i indlægget. 
  • Efter 4 timer på køkkenbordet, sættes dejen på køl natten over, minimum 8 timer – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 12 timer, hvor smagen fik lov at udvikle sig mere.

Dag 2

  • Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1 time før du bager bollerne.
  • Varm ovnen op til 250° varmluft. Tager ca. 20 minutter. Vigtigt at ovnen er helt varm!
  • Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
  • Dejen vendes ud på et meldrysset bord. Drys mel ovenpå dejen – det gør det nemmere når du skal hakke dejen til boller. Hak dejen ud i 10 boller og sæt dem forsigtigt på et bagepapir. Du må ikke hive for meget i dejen, så luftboblerne ødelægges. 
  • Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
  • Drys med lidt ekstra durummel på toppen, for et flot udtryk.
  • Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15 minutter til de er lettere gyldne. Bak evt. på dem i bunden. 
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på ciabattaboller med surdej

Siden jeg udviklede min første opskrift på surdejsboller uden gær, er der kommet flere til her på domænet. Jeg elsker nemlig at bage med surdej. Jeg har leget lidt videre med forskellige meltyper, og har nu bagt nogle ciabattaboller med surdej. Bollerne er bagt med en blanding af durumhvedemel og manitobahvedemel. Manitobahvedemelet er en kraftig hvedemel, som har et meget højt proteinindhold. Det giver derfor en dej, der er elastisk og er derfor god at arbejde med.

Resultatet bliver desuden virkelig flot, lækkert og sprødt! Det samme med durumhvedemel, der har et ekstra højt indhold af gluten, og en god vandbindingsevne.

Ciabattaboller med surdej
Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej

Ciabattaboller med surdej

DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1044
4,60 from 22 votes (17 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

38 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments