Ciabattaboller med surdej
Ciabattaboller med surdej er en vidunderlig kombination af rustik charme og moderne bagetradition. Med deres karakteristiske sprøde skorpe og luftige, let seje krumme er de perfekte til både hverdag og festlige lejligheder. Surdejen tilføjer en naturlig syrlighed og dybde til smagen, mens ciabattamelet bidrager med sin særlige struktur og lethed.
Disse surdejsciabattaboller er ideelle som tilbehør til supper og salater, eller de kan nydes alene med smør eller en god olivenolie. Deres autentiske italienske præg gør dem til en favorit på mange middagsborde og et skønt alternativ til klassisk brød.
Ciabattaboller med surdej
Ingredienser
- 400 g vand ((24°))
- 120 g surdej
- 250 g durum hvedemel*
- 250 g manitoba hvedemel
- 14 g flagesalt
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- TIP: Kom surdejen i vandet – hvis det flyder ovenpå, er surdejen klar til bagning.
Dag 1
- Rør surdejen ud i vandet, og tilsæt begge meltyperne.
- Rør det hele godt sammen, til al melen er fordelt – den skal være uden klumper. Her laves en autolyse*, hvor dejen skal hvile i 45 minutter.
- Efter hvile, tilsættes salt. Ælt godt i ca. 10-12 minutter til du får en glat og smidig dej. Kan gøres i hånden eller på røremaskine. Når dejen begynder at slippe kanterne, er den god.
- Hæld dejen i en bøtte eller skål. Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter ved stuetemperatur. Herefter laves første foldning. Dette gør du ved at hive op i dejen, folde hvert hjørne ind over midten – gentag 4 gange, gerne én gang i timen. Dejen elsker at blive foldet, så gluten i dejen kan udvikle sig til og dannet er godt (gluten)netværk – SE VIDEO længere nede i indlægget.
- Efter 4 timer på køkkenbordet, sættes dejen på køl natten over, minimum 8 timer – den må gerne stå længere. Jeg lod denne stå i 12 timer, hvor smagen fik lov at udvikle sig mere.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet næsten morgen, 1 time før du bager bollerne.
- Varm ovnen op til 250° varmluft. Tager ca. 20 minutter. Vigtigt at ovnen er helt varm!
- Har du ikke et bagestål, kan du sætte din almindelige bageplade ind til den bliver brandvarm.
- Dejen vendes ud på et meldrysset bord. Drys mel ovenpå dejen – det gør det nemmere når du skal hakke dejen til boller. Hak dejen ud i 10 boller og sæt dem forsigtigt på et bagepapir. Du må ikke hive for meget i dejen, så luftboblerne ødelægges.
- Træk forsigtigt bagepapiret over på bagestålet eller bagepladen og sæt bollerne i ovnen.
- Drys med lidt ekstra durummel på toppen, for et flot udtryk.
- Bag bollerne ved 250 grader i ca. 15 minutter til de er lettere gyldne. Bak evt. på dem i bunden.
Opskrift på ciabattaboller med surdej
Siden jeg udviklede min første opskrift på surdejsboller uden gær, er der kommet flere til her på domænet. Jeg elsker nemlig at bage med surdej. Jeg har leget lidt videre med forskellige meltyper, og har nu bagt nogle ciabattaboller med surdej. Bollerne er bagt med en blanding af durumhvedemel og manitobahvedemel. Manitobahvedemelet er en kraftig hvedemel, som har et meget højt proteinindhold. Det giver derfor en dej, der er elastisk og er derfor god at arbejde med.
Resultatet bliver desuden virkelig flot, lækkert og sprødt! Det samme med durumhvedemel, der har et ekstra højt indhold af gluten, og en god vandbindingsevne.