Annonce

Koldhævede speltboller

Koldhævede speltboller med kerner

Endelig blev det weekend, og weekend betyder lune koldhævede speltboller med smør, ost og kaffe på sidelinjen. Der findes ikke noget bedre morgenmad på sådan en weekendmorgen, end friskbagte boller.

Disse koldhævet boller med speltmel er vildt nemme at lave. Inden sengetid smækkede jeg en hurtigt en dej over bollerne som næste morgen blot skal på en bageplade og så ind i ovnen. Jeg bruger altid denne opskrift, fordi den er så nem! Håber du vil synes det samme.

Koldhævede speltboller

Speltboller

Nemme og hurtige grove koldhævede speltboller. Sunde og fyldt med fuldkorn og gode kostfibre. Laves aftenen før de skal spises – få opskrift her.
5 fra 5 stemmer
Antal: 12 Stk
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse25 minutter
Hævetid12 timer
I alt12 timer 40 minutter

Ingredienser

Køkkenudstyr

Fremgangsmåde

  • Gæren røres ud i koldt vand, indtil det er opløst – det samme gælder for salt og honning. 
  • Tilsæt kernerne og derefter det grove mel lidt ad gangen. 
  • Tilsæt hvedemel og ælt godt – ca. 10 min, jeg brugte en røremaskine. Dejen skal være til den lidt klistret side, uden den er helt våd. Tilsæt evt. lidt ekstra hvedemel, hvis den er for flydende.
  • Læg et klæde over skålen, og stil dejen til hævning, på køl. Lad dejen hæve natten over, gerne 12 timer, hvis du har tiden – mindre kan også gøre det, f.eks. 8 timer.
  • Næste morgen, tages dejen ud af køleskabet lige inden brug.
  • Tænd ovnen på 200 graders varmluft.
  • Beklæd en bageplade med bagepapir. 
  • Find to skeer frem, og brug dem til at lave bollerne med.
  • Bag bollerne ved 200 graders varmluft i ca. 15-20 minutter til bollerne er lettere gyldne.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Opskrift på nemme langtidshævede speltboller

Speltbollerne her er, som navnet røber, bagt med spelthvedemel. Derudover er speltbollerne langtidshævede, og det betyder at de virkelig er nemme at klargøre. Jeg elsker at lave koldhævede boller. Det er der flere grunde til. For det første jeg synes at det gør noget ved smagen. Melets smag kommer bedre til udtryk, og så får vi meget mere, rent ernæringsmæssigt, ud af at lave koldhævning.

Koldhævede boller med havregryn
Skønne koldhævede boller med havregryn med en luftig krumme. Sæt dejen over natten før og bag nemme og hurtige boller næste dag. Få opskriften på bollerne her.
Gå til opskrift
Nemme koldhævede boller

De koldhævede speltboller skal bare på bagepladen som klatter med en ske – ikke noget med at forme dem. Så skal de bare direkte i ovnen. Det lyder da virkelig nemt, gør det ikke? Du kan selvfølgelig forme dem lidt, men jeg kan selv godt lide det “rustikke udtryk”. 

Prøv også:
Er du derimod til mere rustikke boller, kan du se nærmere på mine svampede surdejsboller uden gær. De skal også koldhæve, men der er vi ovre i en lidt anden boldgade – netop fordi der skal bruges en surdej som hævemiddel i stedet for gær.

boller med fuldkornsspeltmel

De bedste koldhævede speltboller med smør til morgenbordet

For mig er morgenboller en weekendting som kan give mig en rungende følelse af lykke. Der er simpelthen ikke noget mere skønt end at tage en dej med koldhævet speltboller ud af køleskabet om morgenen, og på under en halv time kan man have et komplet morgenbord klar.

En anden grund til at jeg elsker at lade bollerne hæve natten over på køl, er fordi det bare er så nemt. Dejen skal blot røres sammen aftenen før, og næste morgen er der boller – uden at dejen skal æltes eller efterhæve først.

Brusebadsboller
Koldhævede brusebadsboller som bages mens du nupper et morgenmad. Få opskriften her på hurtige boller og en koldhævet dej til flere lækre dage.
Gå til opskrift
Brusebadsboller med solsikkekerner

Der skal altså smør på sådan en nybagt boller med speltmel. Iskoldt smør. Ih altså, jeg ved næsten intet bedre end sådan en lun nybagt bolle med smør på. De her speltboller er nogle af de boller jeg bager igen og igen, fordi opskriften er så let at gå til. Bollerne bliver altid spist glædeligt af mine venner og familie og særligt med nybrygget kaffe på sidelinje – ja, så er der ikke et øje tørt!

Hjemmebagte boller
Hjemmebagte boller gør sig næsten altid gældende i hvilken som helst kontekst; morgenboller, frokostboller eller eftermiddagsboller.
Gå til opskrift
Hjemmebagte boller - luftige og nemme
Opskrift på saftige og nemme koldhævede speltboller
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 979
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

4 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments