Chiagrød – En nem grundopskrift

Opskrift på chiagrød

I nogle perioder lander valget tit på chiagrød til morgenmad. Chiagrød eller chiapudding – kald den hvad du vil, er en skøn kold grød lavet med chiafrø. Grøden er super nem at lave, og så kræver det minimal tid at forberede de små frø.

Derudover kan chiagrød varieres næsten til ukendelighed, og af den grund går der ofte lang tid, før jeg bliver træt af den skønne morgengrød. Du får derfor min bedste grundopskrift på chiagrød herunder.

CHIAGRØD

Chiagrød

Mættende chiagrød lavet på vanilje og mælk. Perfekt morgenmad rørt med skyr, som kan toppes med peanutbutter og bær.
4,75 fra 8 stemmer
Antal: 1 Personer
Forberedelse1 day
Tilberedelse5 minutter
I alt1 day 5 minutter

Ingredienser

Noter

Konsistens på chiagrød: For at opnå den perfekte konsistens på din chiagrød, skal du være sikker på at måle ingredienserne nøje, således at du har tilføjet den korrekte mængde chiafrø og væske. Det anbefales generelt at bruge fire dele væske til én del chiafrø. Du bør også sørge for at røre grundigt, så der ikke er nogen klumper. Når alle ingredienserne er blandet, skal du lade grøden stå i køleskabet, så chiafrøene kan opsuge væsken og dermed give grøden den perfekte konsistens.

Fremgangsmåde

Dag 1

  • I en beholder røres chiafrø, mælk, sirup og vaniljepulver sammen. Rør gerne i det med et par minutters mellerum, så chiafrøene kan suge væsken til sig.
  • Sæt beholderen på køl til næste morgen.

Dag 2

  • Om morgenen røres 2 spsk skyr eller græsk yoghurt i chiagrøden. Smag evt. til med ekstra sirup.
  • Hæld chiagrøden i en skål og nyd den med peanutbutter, frugtkompot, banan og en sprød granola på toppen.
Fik du lavet opskriften?Jeg vil elske at se hvordan det gik! Tag mig endelig på Instagram @marialottesdk

Nem og hurtig opskrift på chiagrød med mælk eller havredrik

Chiagrød er mere end bare en morgenmadsfavorit – det er en sundhedsrevolution på en tallerken. Rig på omega-3 fedtsyrer, fibre og næringsstoffer, er chiagrød blevet et populært valg for dem, der ønsker at starte deres dag på den bedst mulige måde.

Chiafrø skal blot røres sammen med væske, fx mælk eller havredrik samt sirup om aftenen og stilles i køleskabet natten over. Det smarte ved at lave en overnight grød med chiafrøene, er at det faktisk er vigtigt at lægge frøene i blød, for at få adgang til alle de gode næringsstoffer. Så når din chiagrød står og trækker i køleskabet natten over, så bliver det muligt at få alt det gode ud af dem. De suger den gode væske til sig, hvorfor de bliver større og får den gelélignende konsistens.

Tips til opskriften

  • Væske: Chiagrød kan laves på mælk, vand eller på plantedrik fx havredrik, soyadrik, mandeldrik eller kokosmælk.
  • Vegansk chiagrød: Du kan også sagtens lave grøden vegansk, som er til dig der er veganer eller til dig der ikke kan tåle laktose. Så skal du blot vælge en laktosefri yoghurt eller sojayoghurt at røre i om morgenen.
  • Krydderier: Leg med krydderierne. Prøv fx at tilsætte citronskal, kardemomme, vaniljepulver eller friske bær til grøden inden den sættes på køl.

Næste dag eller 30 minutter efter du har rørt chiafrø med væske

Efter 30 minutter eller dagen efter du har rørt chiafrø med væske, vil du bemærke, at chiafrøene begynder at absorbere væsken og danne en geléagtig tekstur. Dette skyldes chiafrøenes høje indhold af fibre og evne til at absorbere op til flere gange deres egen vægt i væske.

Når du har sådan en konsistens, kan du røre lidt skyr eller græsk yoghurt med chiagrøden, og så tilføje dine toppings. Få mest muligt ud af din chiagrød ved at eksperimentere med forskellige toppingmuligheder og tilpasse den til dine personlige smagspræferencer. Uanset om det er en hurtig morgenmad før arbejde eller et nærende mellemmåltid, er chiagrød den sunde og velsmagende vej til at opretholde dit velvære.

Hvis ikke du har smagt den simple kolde chiagrød med yoghurt før, så håber jeg du har fået mod på det nu! Og en masse inspiration til lækre toppings. Det ER altså verdens nemmeste morgenmad, og du kan gøre det lige så lækkert, som du lyster.

Kold chiagrød

Lækre tilbehør og toppings på din chiagrød

Der er uendelige muligheder for at putte lækre tilbehør og toppings på din chiagrød. I opskriften foreslår jeg en af mine yndlingskombinationer af peanutbutter, kompot, banan og hjemmelavet sprød granola. Jeg bruger hjemmelavet kompotter, især når de forskellige frugterne er i sæson. Jeg er selv helt tosset med æblekompot eller jordbærkompot på.

Æblekompot med kanel
Æblekompot med varme krydderier er en dejlig kompot du kan have stående i køleskabet og tage frem når du skal lave æblekage.
Gå til opskrift
Æblekompot med varme krydderier
Jordbærkompot
Hjemmelavet jordbærkompot smager super godt på skyr eller græsk yoghurt.
Gå til opskrift
opskrift på jordbærkompot

En kombination med peanutbutter og æble er også enormt lækkert. Eller du kan kombinere æble og kanel. Eller kanel, banan og ristede mandler.

Friske bær er også helt vidunderligt at komme ovenpå grøden. Brug sæsonens bær.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er chiafrø?

Chiafrø er små sorte frø, der lidt ligner lidt efter birkesfrø, er super sunde og indeholder enormt mange næringsstoffer. De har et højt indhold af protein og fibre, og så er det en af de nemmeste måder at få fat i omega 3-fedtsyrer, hvis nu man ikke bryder sig så meget om fisk, eller ved man ikke spiser nok af det. 

Er chiafrøgrød sund?

Chiafrøgrød er en sund og nærende måde at starte dagen på. Chiafrø er fulde af proteiner, fibre, omega-3 fedtsyrer og antioxidanter, der alle hjælper med at styrke immunsystemet og holde dig mæt længere. Chiafrøgrød er også en god kilde til kalium, calcium, magnesium og zink. Det er en yderst nærende og næringsrig mad, der er god til dig. Det er derfor sundt at spise chiafrøgrød som en del af en afbalanceret kost.

Er chiafrøgrød glutenfri?

Ja, chiagrød er glutenfri. Chiafrø er et naturligt glutenfrit produkt og har ingen glutenindhold.

Hvor længe kan chiagrød opbevares?

Chiagrød kan sagtens opbevares i køleskabet i op til 5 dage, hvis du har lavet en større portion og chiafrøene kun er rørt op med vand. Det vigtigste er at sørge for, at den er godt dækket til og lukket ordentligt.

Hvilke væske skal jeg bruge?

Du kan bruge al slags væske. Men eksempelvis kokosmælk giver din chiagrød en dejlig sød og cremet smag. Du kan også bruge almindelig mælk, havre- eller mandeldrik, hvis du foretrækker en lidt mildere smag.

Kold grød
En opskrift på kold grød af havregrødsrester rørt sammen med revet æble og yoghurt. Den perfekte køleskabsgrød til travle dage.
Gå til opskrift
Kold grød med æble
DEL MED EN DU HOLDER AF:
Maria Charlotte
Maria Charlotte

Maria Charlotte er opskriftsudvikler, madfotograf og kogebogsforfatter til "Velsmag". Med en uddannelse i Ernæring- og sundhed udvikles alle opskrifter med fokus på spændende og velsmagende comfort food, der pifter hverdagens madlavning op. Her er hverdagsmaden nem og overskuelig, og så får du simple indkøbslister og kortere tilberedningstid.

Articles: 1006
4,75 from 8 votes (8 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer om svar til din kommentar er slået til som standard. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments