Lammeskank i ovn med med hvidløg og friske krydderurter
Lammeskank med hvidløg og friske krydderurter
Jeg har på det seneste helt klart skåret ned på mit kødforbrug, men elsker engang i mellem at kræse om mig selv og mine gæster med et lækkert stykke kød. Og især lam synes jeg har den dér karakteristiske smag, som gør at jeg virkelig nyder det.
Til gengæld har jeg også prøvet en enkelt gang eller to, hvor en langtidsstegt lammeskank i ovn, som jeg serverede, var blevet tør og kedelig. Det kan nemt ske, hvilket jo er vildt ærgerligt, når nu lammestegen skulle være måltidets højdepunkt. Men den her opskrift har jeg heldigvis kun haft succes med, og derfor får du den her samt nogle tips til tilberedning og stegetid.
Lammeskank med hvidløg og rosmarin
Ingredienser
- 2 stk gulerødder
- 4 stk jordskokker
- 2 stk rødløg
- 4 fed hvidløg
- 1 stk citron
- 2 stk lammeskank (á ca. 1-1,5 kg stykket)
- 4 tsk flagesalt
- 2 kviste rosmarin
- 5 dl rødvin
Sauce
- 30 g smør
Fremgangsmåde
- Skær dine gulerødder, jordskokker, rødløg, hvidløg og citron i store stykker. Læg dem i et ildfast fad.
- Giv dine lammeskanker et par snit, og masser salt på overfladerne. Læg dem ovenpå dine grøntsager. Læg rosmarin ved.
- Hæld rødvinen ved og stil i ovnen på 150° i 1,5-2 timer.
Sauce
- Sigt saftens fra lammeskanken fra, når de er færdige. Reducer i saften i ca. 2 minutter i en gryde.
- Pisk koldt smør i og brug som sauce.
Servér lækker lam som gæstemad
Det er helt oplagt at servere lam, tilberedt i ovnen, som gæstemad. Det smarte ved måden at tilberede lammet på, er nemlig at det passer sig selv. Så hvis du får gæster over til middag, kan du sætte din lammeskank i ovnen et par timer i forvejen, og så er den saftigste gæstemad klar til servering, uden du behøver gøre ret meget. Ligesom med langttidssteg lammekølle, der også tilberedes i ovnen over flere timer.
Du kan også prøve at lave panerede lammekroner, der er krydret med ost og basilikum. De tager ikke nær så lang tid som, men er også en dejlig gæsteret. Hvis du elsker lam, kan du se alle mine opskrifter med lam her.
Det er vigtigt at give lammeskankerne et par snit, så flagesaltet kan trænge fra overfladerne og ind i kødet. Herefter skal du blot lægge begge lammeskanke ovenpå grøntsagerne i et ovnfast fad, og så hælde en god sjat rødvin ved. Det giver nemlig en fantastisk syrlig smag på trods af, at rødvinen fordamper. Nogle opskrifter foreslår, at man bruger vand eller fond, men jeg er nu ret vild med at bruge rødvin. Det giver også en ekstra smagsnuance til grøntsagerne udover hvidløg og rosmarin.
Generelt er jeg vild med at tilberede forskellige typer af kylling og kød i ovnen, fordi det passer sig selv. Det kan være fx en heltstegt kylling eller culottesteg.
Læs også: Stegt lammekrone med friske krydderurter.
Sådan får du en saftig lammeskank i ovn
Og nu til selve stegningen. Når jeg laver min lammeskank i ovn, oplever jeg at den bliver bedst, når den har fået omkring halvanden til to timer. Jeg oplever dog også, at resultatet varierer en smule. Derfor kan jeg godt lide at benytte mig af et stegetermometer for at sikre mig, at stegen ikke får hverken for meget eller for lidt.
Lammets stegetid afhænger også af, hvor god din ovn er til at holde på varmen. Derfor kan det være rigtig smart at måle kødets temperatur, så du ved, hvor meget stegetid, kødet mangler. Jeg sætter min ovn på 150 grader, men ønsker du en endnu længere stegetid på en 2-3 timer, kan du sætte ovnen helt ned på 100 grader. Det kommer an på hvor meget tid du selvfølgelig har.
Tilbehør til lam
Når lammeskanken er færdig, skal den selvfølgelig serveres med noget. Opskriften her er smart, fordi der allerede er rodfrugter i bunden af fadet, og der laves en sovs ud af det overskydende væske. Rødvinsresterne skal blot reduceres en smule og piskes op med smør.
Derudover synes jeg kartofler gør det enormt godt som lammeskank tilbehør. Og disse ovnkartofler eller hasselback kartofler fungerer helt vildt godt. Der skal blot lidt olie, hvidløg og krydderurter på kartoflerne – og så ellers ind i ovnen under lammet. De smager skønt med sovsen!