
Jeg elsker virkelig mexicansk mad, og de krydrede, varme retter som chili con carne falder lige i min smag. Denne chili con carne opskrift er selvfølgelig en klassiker, som både er sund og nem at lave – fyldt med alt godt! Jo længere retten får lov at simre, jo bedre, så giv den endelig flere timer, hvis du har tiden og tålmodigheden til det!
Nem chili con carne opskrift
Det bedste ved en chili er at den er så krydret, at varmen rigtig kan mærkes i kroppen, når man spiser den. For at opnå den bedste smag fra krydderier lader jeg dem stege med på panden, når jeg sauterer løg og hvidløg, så krydderiernes aromaer bliver frigivet.
Fremgangsmåden med at lave chili con carne er derefter ret simpel – oksekødet skal brunes, og tomater, rødvin og fond skal tilsættes, så retten kan stå og simre. Når retten har fået lov at simre, skal der smages til. Brug salt og peber, evt. chili og sukker og selvfølgelig – en vigtigt ingrediens i mexicansk madlavning – chokolade. Chili con carne med chokolade får nemlig både en dybere smag og farve – derfor skal der chokolade i!
Er du glad for det mexicanske køkken, så vil du måske også synes om disse opskrifter: majs tortillas med mexikrydrede kylling og rösti med mexicansk inspireret fyld?


Vegetarisk og børnevenlig chili con carne
Chili, oksekød, tomater og kidneybønner – det er nok de vigtigste ingredienser i denne ret. Det synes vi i hvert fald her i Danmark. Interessant nok er man faktisk uenig i Mexico, da de første retter chili con carne ikke blev lavet med bønner. Ikke desto mindre er bønner utrolig brugte i det køkken, som kaldes Tex-Mex – det amerikansk-mexicanske køkken – hvor chili con carne faktisk kommer fra.
Jeg syntes bestemt, at der skal bønner i. Det gør også retten nemmere at lave vegetarisk, da du så har en anden proteinkilde, så kødet kan udelades. Hvis du vil lave en chili con carne uden kød kan du vælge at erstatte kødet med grøntsager som squash, bladselleri og aubergine eller dit foretrukne vegetariske fars. Oksefonden kan erstattes med grøntsagsbouillon.
Vil du lave retten børnevenlig, kan det også sagtens lade sig gøre. Her er det selvfølgelig en god ide at skrue lidt ned for chilien, så den bliver mildere og du kan evt. lave en chili con carne uden bønner, hvis dine børn ikke er så vilde med bønner.

Tilbehør til hjemmelavet chili con carne
Chili kan serveres med ris eller tortillachips. Jeg serverede selv retten med chips, tomatsalsa, guacamole og creme fraiche og synes resultatet blev vildt godt. Ved siden af den varme gryderet passer det så godt med nogle cripsy chips og dip. Og eftersom jeg elsker mexicansk mad, så er jeg selvfølgelig også helt skudt i guacamole og salsa. Så enhver undskyldning jeg kan finde for at lave en god omgang guac …
Denne chili con carne opskrift giver mad nok til 4 personer, men er I kun to, kan jeg anbefale ikke at skære ned på ingredienserne. Resterne kan nemlig bruges i en tortilla eller i en majstortilla, som i denne opskrift, hvor kyllingen snildt kan erstattes af en skefuld chili-sovs. Den resterende portion kan selvfølgelig også genvarmes – det smager lige så godt dagen efter!
Få opskriften på den bedste chili con carne her:

Chili con carne
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød
- 2 stk løg (finthakket)
- 2 fed hvidløg (finthakket)
- 2 dåser hakkede tomater
- 2 dåser kidneybønner
- 100 g tomatpuré*
- 2 dl oksefond
- 1 dl rødvin (kan udelades)
- 0,5 stk frisk rød chili (fintsnittet)
- 1 tsk spidskommen*
- 1 tsk tørrede koriander
- 1 tsk sød paprika
- 30 g mørk chokolade (kan udelades)
- 1 tsk kanel* (kan udelades)
- salt og friskkværnet peber
- olivenolie til stegning
Tilbehør
- 4 dl ris
- 1 pose Majschips*
- 1 bærger cremefraiche
- 1 skål tomatsalsa
- 1 skål guacamole
- friske koriander
Fremgangsmåde
- Varm en stor gryde eller sautérpande op med et par spiseskeer olivenolie.
- Sautér hvidløg, løg og spidskommen, paprika og chili i et par minutter på middel varme.
- Tilsæt oksekød og lad det brune af under omrøring.
- Tilsæt hakkede tomater, tomatpuré, rødvin og oksefond.
- Læg låg på og lad det simre i ca. 20 minutter på middel varme – gerne en time, hvis du har tiden.
- Tilsæt bønner.
- Smag til med salt og friskkværnet peber. Tag gryden af varmen og tilføj grofthakket chokolade. Smag igen til, og tilføj evt. lidt sukker, for at runde retten af. Mangler den power, kan du tilføje lidt ekstra chili.
- Anret med fx ris, creme fraiche, salsa, guacamole og cremefraiche.
- Velbekomme.
Brug din rest til tacosfyld
Har du en rest tilovers fra din chili con carne? Gem den og brug dem næste dag til en ny omgang aftensmad. Tacos med oksekød er løsningen på din rester, særligt sammen med guacamole og salsa.

Savner du mere daglig inspiration? Så kan du altid følge med på Instagram for flere billeder og madinspiration.