Lammekrone med urter og grøn kartoffelsalat
Lammekrone smager dejligt og bliver virkelig mørt. Det er nemlig en af de bedste udskæringer af lam, der stammer fra lammets hals. Opskriften er ligetil, da det er nemt at tilberede lammekrone i ovnen, og så er der mange lækre muligheder for tilbehør, som man kan servere til.
Lammekrone kan selvfølgelig spises året rundt, men det egner sig særligt godt til forår og sommer, fordi det ligger let i maven. Det passer selvfølgelig også perfekt til påske. Det samme gør denne lammekølle, som modsat lammekrone skal langtidssteges.
Men er du glad for lam er der ingen grund til at nøjes med at spise det til påske. Da lammekrone er en særligt lækker udskæring, kan du fx fint servere det til nytårsaften eller en anden festlig begivenhed.
Lammekrone med urter
Ingredienser
- 2 stk lammekrone (á 1-1,2 kg pr stk.)
- 40 g smør
- 5 kviste frisk timian
- 5 kviste rosmarin
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 175° varmluft.
- Rids lammekronen let i fedtet. Tag en stor pande og lad den blive rygende varm.
- Kom lammet på med fedtsiden nedad og steg på denne side i ca. 2-3 min indtil fedtet er gyldent. Vend den om og tilsæt smør, timian og rosmarin og steg yderligere 1 min.
- Kom den over på i et ovnfast fad og sæt den i ovnen ca. 25 min. Når den tages ud skal den hvile minimum 10-15 min.
- Skær den ud, som på billederne, efter hvile.
Opskrift på lammekrone med urter
Min opskrift på stegt lammekrone er nem: Start med at ridse lammekronen let i fedtet, steg den derefter af på panden og sæt den så i ovnen til du har et mørt og saftigt stykke kød med en rosa midte.
På panden tilføjer jeg friske krydderurter – både timian og rosmarin – for smagens skyld og fordi det giver en smuk servering med et frisk udtryk.
Tilberedning af lammekrone i ovn
Lammekrone tilberedes i ovn som et helt stykke, dvs. man skal vente med at skære kødet ud til efter tilberedning. Stegetid i ovn er ca. 25 minutter til det er rosastegt – det giver den bedste lammekrone. Når kødet er stegt færdigt, skal du lade det hvile i 10-15 minutter. Så undgår du at det safter for meget, for al kødsaften skal jo helst blive inde i kødet.
Selve marinaden er simpel – den består blot af smør og urter. Da der ikke er så meget kød på, i forhold til fx lammekotelleter, er det en god idé at bruge to stk lammekroner. Det passer til 4 personer.
Tilbehør til lammekrone
Der er rigtig mange gode muligheder for tilbehør til lammekrone. Jeg elsker det, hvad enten det serveres til et tungt og krydret måltid i efteråret eller ryger på grillen om sommeren. Hvis du vil grille lammekrone, er det nemmest at marinere dem enkeltvis i stedet for et helt stykke.
Her kommer et par forslag til tilbehør afhængig af sæson:
- Forår og sommer: Jeg serverede disse lammekroner til en simpel grøn kartoffelsalat – et let og sommerligt måltid! Prøv også andre skønne sommerlige salater til lammekrone.
- Efterår og vinter: Servér stegt lammekrone til knuste kartofler eller bagekartofler med hvidløgssmør, gerne i selskab med grillede gulerødder eller grillede auberginer for et mere krydret måltid. Du kan også servere lammekrone med tilbehør som tzatziki for et mere græsk udtræk, der også passer fint til de kolde måneder. Du kan også gøre servering endnu inspirerende og servere med en græsk kartoffelsalat til.
Lammekrone til påske og pinse
Hjemme hos os laver vi næsten altid en eller anden ret med lam til påske, i forårsmånederne eller til pinse. Det er blevet en dejlig tradition for at markere at sommeren er på vej. Og det er tit en ny ret eller udskæring. Du kan fx lege med at lave panerede lammekroner for at prøve noget andet. Du får en opskrift lige her.