Nemme opskrifter med æble
Æble kan bruges til SÅ mange forskellige ting. Æbler hører til både i de salte køkken og i det søde, og personligt elsker jeg at lave mad med æbler!
Salater med æble
I det salte køkken bruger jeg tit æbler i salater. Det er en virkelig god måde at tilføje sødme til en salat, og jeg synes en af de bedste eksempler på dette er spidskålssalat med æble. Det smager altså bare så godt!
Grønkålssalat med æble, feta og valnødder
Grønkålssalat med æble er en klassisker! Der er ikke så meget andet at skrive, end at denne her kombination med grønkål og æble er virkelig god i sammenspil med den salte og lækre feta. Til sidst er den toppet med valnødder, som virkelig er godt.
Salat med rødkål og æble
Salat med rødkål og æble er en skøn efterårssalat, men så sandelig også til jul. Jeg elsker simpelhen kombinationen af kål og æble. En sikker vinder, som man altid kan tilsætte andet til. Her har jeg brugt solsikkekerner, men valnødder er også et godt bud!
Søde sager med æble
Det er så lækkert at bruge æble i opskrifter, da de har en fantastisk sødme, syre og tekstur. Her kommer nogle af mine favoritter.
Æblekompot
Æblemos, æblekompot eller æblegrød. Kært barn har mange navne. Men her får du mine bud på den perfekte æblemos, med varme krydderier. Den er perfekt ovenpå grød eller på ristet brød. Så hvis du kan lide krydderier, så er dette måske en af de opskrifter med æbler og kanel du har ledt efter.
Kernemælkshorn
Skønne kernemælkshorn, som er fyldt med æblemos og marcipan. Så velkendt et bagværk, som smager helt fortryllende dejligt. Lav en god portion, og du har lidt ekstra som du kan fryse ned. Og hvilken herlighed at kunne lave nogle opskrifter med æbler der kan fryses?
Æbleboller
Lækre æbleboller. Det er virkelig en nem opskrift, hvor æblerne blot skal snittes i tern og vendes i dejen. Stil dejen på køl og næste dag kan du bage de lækreste boller med æbletern og nødder.
Gammeldags æblekage med rasp
Åh, hvad er bedre end en god gammeldags æblekage med rasp og flødeskum, lagt i lag med æblemos? Jeg knuselsker den dessert, for dens simpelhed, smag og historie. Jeg har nemlig spist den dessert mange gange i løbet af min barndom hos min farmor.
Hvad kan man bruge æbler til?
Vi kan næsten svømme i æble, så derfor er det skønt at vi kan kreere så mange måltider og drikke hvor æblet indgår. Der er gode klassiske desserter med æble, snacks med æbler, æblegrød, æbletærter og man kan bruge æbler i diverse bagværk. I salater gør æblerne sig vældig godt, men også i det salte køkken smager det himmelsk. Et overflod af æble kan jo altid forvandles til juice, æblemost eller en sød æblesirup.
Kun fantasien sætter grænser, men en ting er sikkert – lad os hylde æblerne meget mere! Det vil jeg ihvertfald gøre med dette indlæg, hvor jeg har samlet dejlige opskrifter med æbler fra haven.
Udover at spise æbler friskt i salater, så kan frugten også sagtens tåle at blive tilberedt. Det er et must i fx boller i karry at søde med et æble og derudover bruger jeg også tit frugten i dahl og græskarsuppe. Generelt hvis en ret mangler lidt sødme, så kan du tilføje et æble og tilberede det med de øvrige ingredienser.
Hvornår er æbler i sæson?
Æbler er i sæson om efteråret og i løbet af vinteren – fra august til maj. Det afhænger dog meget af hvilken sort, du er ude efter.
Æbler forbinder jeg så meget med efterår – en rigtig efterårs-råvarer! Æble er noget så fantastiske, smukke, syrlige, søde, velsmagende, sprøde og saftige. Nuvel, de kan også være melede, smagsløse, kedelige og dermed lidt intetsigende… Men noget kan de altid bruges til – fordi der findes så mange forskellige sorter af æbler, og de bidrager hver især med deres egenskaber til en ret. En af de mest kendte danske, må være Ingrid Marie æblet – dejligt sødt og man kan næsten genkende smagen, bare ved første bid.
Nogle æbler er sommeræbler, fx Discovery og Gråsten. Langt de fleste danske æbler er dog modne i løbet af efteråret. Det gælder både det fantastiske spiseæble Ingrid Marie og det klassiske madæble Belle de Boskoop. Om vinteren og indtil april er det Jonagold-sorten, der er moden. Dette æble er godt til både madlavning og som spiseæble.