Hummus

Hummus er en cremet og lækker dip, der er perfekt til både snacks og måltider. Jeg elsker simpelthen den her cremede dip, som jeg bruger ofte i forbindelse med brød eller til min frokostssalat. Jeg laver det altid selv, da jeg synes den hjemmelavede bare smager bedst. Jeg synes nemlig, at dem man køber i supermarkedet godt kan have en konsistens som kikærtemel, og en underlig syrlig smag.
Med en nem opskrift og få ingredienser som kikærter, tahin, citronsaft og hvidløg kan du hurtigt lave din egen hjemmelavede version. Denne klassiker fra Mellemøsten er ikke kun sund, men også utrolig alsidig – prøv den som dip til grøntsager, som smørelse i en sandwich eller som tilbehør til din favoritret.

Hummus
Ingredients
- 45 g lys tahin
- 1 stk citron
- 1 tsk flagesalt
- 1 fed hvidløg
- 2 dåser kikærter* (2 dåser svarer til 480 g)
- 1 tsk stødt spidskommen*
- 30 g olivenolie*
- salt og friskkværnet peber
Ovenpå
- 15 g olivenolie*
- bredbladet persille (finthakket)
Køkkenudstyr
Fremgangsmåde
- Blend først tahin, saften fra en hel citron, salt og et fed presset hvidløg sammen i en foodprocessor eller blender. Du vil opleve at det bliver en fast konsistens – det sker når citron og tahin røres sammen.
- Så snart du tilsætter en smule vand (ca. 2 spsk) forsvinder den faste konsistens, og i stedet blivet massen mere cremet.
- Tilsæt kikærter, spidskommen og olivenolie. Blend til du har en lækker og cremet hummus. Tilsæt en smule vand – lidt ad gangen, til du opnår en ønsket konsistens på din hummus. Vær opmærksom på, at mængden af vand ikke gør din hummus-smag kedelig, så vær hellere lidt gavmild med det.
- Smag evt. til med mere citron, salt og friskkværnet peber samt ekstra spidskommen efter behov.
- Servér med et drys olivenolie samt lidt finthakket persille.
Brugbare tip til en god hjemmelavet hummus
Der er sikkert nogle af jer, der før har prøvet at lave hjemmelavet hummus uden at få succes. Enten er den ikke cremet nok eller også smager den ikke ”helt som den skal”. Derfor får du her mine bedste tips til, hvordan man får en perfekt, cremet hummus.
- Tahin: Man kan få både en mørk og lys tahin. Det er vigtigt at vælge den lyse, da det giver en mere cremet hummus.
- Olivenolie: Olivenolie er vigtigt, men vil du gerne have en fedtfattig variant kan du godt udelade lidt til fordel for vand. Dog ikke det hele.
- En god blender: Det er et utrolig vigtigt redskab til at lave hummus! Din blender skal nemlig kunne holde og kunne blende det hele, så alt bliver rørt sammen til en cremet lækker hummusdip.
- Krydderier: I opskriften her bruger jeg spidskommen, men du kan sagtens lege med krydderierne. Prøv fx chili, karry, koriander mv.
- Grøntsager: Du kan lege med at komme kogte grøntsager i og lave alt fra rødbedehummus til hummus med soltørrede tomater.
- Grovere variant: Er du ikke til den helt smooth variant, så gem nogle af kikærterne og blend dem i lige før servering.

Den bedste opskrift på hummus med tahin
Den bedste hummus med tahin er kendetegnet ved sin silkebløde og cremede konsistens samt en perfekt afstemt smag. Kombinationen af fyldige kikærter, nøddet tahin og et strejf af frisk citron skaber en dip, der både er luksuriøs og alsidig. Uanset om du serverer den som tilbehør til et måltid eller som en del af en snacktallerken, er hjemmelavet hummus altid et hit. Med få simple trin kan du skabe en smagsoplevelse, der smager lige så godt, som den ser ud.
Alt du har brug for er sådan set bare en god blender og ellers lidt tålmodighed, når du blender. Jeg starter først med at at blende tahin, citron og hvidløg sammen, så det får en fast konsistens, som derefter kan blendes til en super cremet kikærtedip, når først du tilsætter vand og kikærter.
Tip! Når du først har lavet din grundopskrift på hummus, kan du begynde at lege med smage og tekstur. Fx kan du blande hummus op med lidt creme fraiche, så du får en hummuscreme. Sådan en creme er virkelig lækker at serverer som jeg har gjort, til disse grillede auberginer.

Hummusdip som tilbehør til andet mad
Det går især godt sammen med brød, eksempelvis i sandwiches som denne vegetarisk sandwich, eller i lune hjemmebagte luftige pitabrød sammen med agurk, kål og falafler.
Hummus er også altid en vinder ovenpå et stykke ristet rugbrød, når frokosten skal være nem. Fx sammen med lidt tomater, peberfrugt elelr
Hummus er jo en meget populær spise blandt de mellemøstlige retter, og det passer rigtig godt med andet mad fra Mellemøsten. Prøv fx at bruge den som dip til hjemmelavede pitachips eller smør det på et ægte hjemmebagt fladbrød.
Er hummus sundt?
Selvfølgelig alt med måde. Men denne opskrift på hummus indeholder få og gode ingredienser – rene råvarer, sunde fedtstoffer og gode mængder protein. Det er en rigtig god kilde til protein, især hvis man ikke spiser kød. Og fordi ingredienslisten er simpel, vil jeg mene, at det er sundt at spise fremfor alverdens erstatningsprodukter.
Holdbarheden for hummus
Hummus kan holde sig 3-4 dage på køl, hvis du har den i en lufttæt beholder. Bliver den kedelig eller bliver du træt af at spise hummus flere dage i træk, så kan du altid lave lækre kikærtedeller af resterne.