Fuldkornsbrød med speltmel og sesamfrø
I weekenden elsker jeg at nyde morgenen med godt hjemmebagt brød eller boller. Det er nærmest blevet en tradition, og førnævnte nydes selvfølgelig altid med koldt smør, ost eller marmelade. Nå ja, og pålægschokolade. Den anden morgen stod den derfor på dette friskbagte fuldkornbrød med sesamfrø. En skive af sådan et nybagt groft brød med en sprød skorpe smager jo også helt vidunderligt med koldt smør. Og så giver de ristede sesamfrø en ekstra skøn smag!
Jeg har arbejdet lidt på den her opskrift i noget tid, da en del har efterspurgt et simpelt fuldkornsbrød bagt med gær. Sådan et langtidshævet fuldkornsbrød, som bare er nemt at forberede, klargøre og bage.
Men hvad kræves for at man kan kalde det et fuldkornsbrød? For at man kan kalde et såkaldt ’fuldkornsprodukt’ skal det indeholde en bestemt mængde fuldkorn. Når vi taler om brød, skal mindst 35 % af brødet være fuldkorn, for at vi kan kalde det et fuldkornsbrød. Det er altså tilfældet her, da vi bruger halvt fuldkorn og halvt hvedemel.
Fuldkornsbrød
Ingredienser
Brød
- 10 g gær
- 500 ml vand
- 150 g A38
- 15 g honning
- 30 g olivenolie*
- 2 tsk flagesalt
- 60 g sesam*
- 400 g fuldkorns speltmel
- 400 g hvedemel
Desuden
- 20 g smør
- 10 g sesam*
Køkkenudstyr
Noter
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i lunkent vand.
- Når gæren er opløst tilsættes A38, honning, olivenolie, salt og sesamfrø i.
- Tilsæt begge meltyper og rør det hele godt sammen med hænderne eller på røremaskine.
- Sørg for at alt melen bliver æltet godt ind i dejen. Jeg rørte i ca. 8-10 minutter på maskinen ved mellem hastighed.
- Læg dejen i en oliesmurt skål og dæk den med film. Sæt dejen på køl i mindst 8 timer.
- Tag dejen ud og fordel dejen i en eller to aflange brød. Læg dejen i en rugbrøds form på 3 L eller to små, smurt med smør. Ca. 1/3 af toppen i formen skal være fri, så brødet kan hæve. Pensl lidt vand på toppen og drys med sesamfrø eller andre kerner.
- Lad brødet hæve tildækket i formen i 2 timer, ved stuetemperatur.
- Bag brødet i forvarmet ovn ved 200° varmluft i ca. 45-50 minutter til skorpen er gylden det føles hult når du banker på det.
Langtidshævet fuldkornsbrød med fuldkornsmel
I opskriften bruger jeg speltmel. Oftest når jeg bruger speltmel, laver jeg som regel altid koldhævede speltboller. Men jeg havde lyst til at prøve mig af med et nemt fuldkornbrød i stedet for. Jeg er blot blevet glad for at bage med speltmel, men du kan også bruge ølandshvedemel i stedet for. Du kan også lege videre med andre meltyper der passer dig.
Efter dejen er blevet æltet, kommer jeg dejen i en oliesmurt skål, dækker den med film og kommer den på køl i mindst 8 timer – gerne natten over. Det giver et brød med en mere dybdegående smag fra kornet, men man får også mere udnyttelse af fibrene qua fermenteringen.
I princippet kan du lave brødet samme dag, som du skal bruge det, hvis du står ekstra tidligt op dén dag 😉
Groft fuldkornsbrød med en sprød skorpe
Brødet har en god krumme, sprød skorpe og er spækket med fuldkorn og kostfibre, som er godt for blandt andet din fordøjelse. Brødet mætter derfor også virkelig godt, og ligger en solid bund.
Brødet er virkelig nemt at kaste sig ud, specielt hvis du har en røremaskine. Jeg synes selv brødet et et godt standardbrød, som både er saftigt og smager godt. Brødet er luftigt og helt ideel til både morgenmad, frokost eller som tilbehør til fx tapas eller andet festligt.
Nyd brødet med ost og scrambled eggs til morgenmaden. Det har aldrig været en dårlig kombination. Men ellers er brødet også helt perfekt til en hjemmelavet panini med fyld af ost, skinke og en god sennepsdressing.
Opskrift på fuldkornsbrød med kærnemælk eller A38
Det er altså verdens nemmeste opskrift på fuldkornbrød du er landet på her. Der er ikke så meget hokus pokus, og fremgangsmåden for at bage brød kender de fleste af os, eller har prøvet før. Det tager lidt tid at lave, men jeg kan garaneere dig for at det er tiden værd. Du kan også med fordel speede processen lidt op og tilsætte 25 g gær i stedet, så skal dejen blot hæve 1,5-2 timer på køkkenbordet og derefter efterhæve i ca. 45 minutter i formen. Så har du et hurtigt fuldkornsbrød på få timer.
Jeg blander gær med vand, men også A38 for at få en et mere fugtigt brød. Du kan også erstatte med kærnemælk eller andet surmælksprodukt.
Sådan laver du det bedste fuldkornsbrød
For at få det perfekte brød og krumme, er det vigtigt du får æltet dejen ordentligt. Sørg for at alt mel bliver æltet godt ind i dejen. Jeg rørte i ca. 8-10 minutter på maskinen ved mellem hastighed. For at få en saeftig krumme, som ikke er tung og klæg, må dejen gerne være en smule klæg efter den har kørt på røremaskinen.
Sådan en skive brød passer lige til brødristeren, og du kan jo med fordel derfor udskifte det ”kedelige” toastbrød. Medmindre du bager et selv, fx med surdej som i denne opskrift på hjemmebagt toastbrød. Nu har du ihvertfald et par brød at vælge imellem til at kunne lave en hjemmelavet toast med ost og skinke.
Flere variationer af dit brød bagt med fuldkorn:
Man kan lave variationer af sit fuldkornsbrød, både hvad der gælder typer af mel men også tilføjelser af fx kerner.
- Kerner: Du kan erstatte sesamfrø med kerner i opskriften, for få lidt mere struktur og bid. Jeg foreslår en blanding af solsikkerkerner og græskar.
- Meltyper: Leg med andre grove meltyper end spelt.
- Surdej: Hvis du vil bage et brød uden gær, så skal du tjekke min opskrift på surdejsbrød. Der bruger jeg ikke gær, men lader surdejen klare hæve arbejdet.
- 100 % fuldkorn: Hvis du vil have et 100 % fuldkornsbrød, skal du blot bage med speltmel alene.
Fuldkornsbrød bagt i bageform
Efter brødet har hævet på køl, skal dejen tages ud og formes i ét eller to aflange brød. Brødene kommes efterfølgende i en brødform, fx en rugbrødsform på 3L eller to små forme. Vigtigt at de smøres med smør, og at dejen kun fylder ca. 1/3 af toppen, så dejen kan hæve.